The Best Spread 728x90ms

+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10

Thread: ~kisah kuching~

 1. #1
  somutmerah's Avatar
  somutmerah is offline Hyper Active Member
  is Big Gun
   
  I am:
  Awesome
   
  somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute
  Join Date
  Apr 2007
  Location
  N9
  Age
  35
  Posts
  2,000
  Points
  611.90
  Thanks
  12
  Thanked 53 Times in 33 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  9149

  ~kisah kuching~

  3 fakta menarik tentang kucing


  Pasti ramai diantara kita sukakan kucing dan ada juga yang takut atau geli dengan haiwan jinak ini. tetapi tahukan anda terdapat beberapa perkara yang menarik tentang kucing

  1. Dalam hadis Bukhari-Ibn Umar radiallahuanhu meriwayatkan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Seorang wanita dimasukkan ke neraka, kerana mendera seekor kucing, ia tidak memberinya makan minum sehingga mati kelaparan.

  2. Dalam suatu peristiwa, tatkala seorang sahabat nabi bernama Abdul Rahman bin Sakhr menemui seekor anak kucing yang sedang mengiau kerana kehilangan ibunya. Beliau yang dalam perjalanannya menuju Masjid Nabawi, berasa kasihan kepada anak kucing itu, lalu mengambil dan meletaknya dalam baju besar beliau.Sesampainya di masjid, baginda bertanya Abdul Rahman, apa dalam bajunya? Ia menjawab anak kucing yang kehilangan ibu, aku mengambilnya kerana kasihan padanya. Lalu baginda menggelarkan Abdul Rahman dengan Abu Hurairah (bapa kucing).Gelaran bapa kucing tidak sedikitpun menjejaskan maruah dan reputasi Abdul Rahman, malah inilah gelaran yang paling disukai tatkala namanya disebut, kerana nabi sendiri yang memberi gelaran itu. Selain itu juga, gelaran Abu Hurairah mengingatkan beliau kepada suatu amal soleh yang pernah dilakukannya menerusi pembelaan seekor anak kucing.

  3. Suatu kajian pernah dilakukan di Universiti Atlanta di Amerika Syarikat terhadap pesakit-pesakit darah tinggi, didapati keluarga yang memelihara kucing lebih rendah tekanan darahnya berbanding keluarga yang tidak membela haiwan itu.
  Menarikkan disebabkan kucing ada orang dimasukan ke dalam neraka, sebab kucing juga nabi mengelarkan Abdul Rahman bin Sakhr sebagai Abu Hurairah (bapa kucing) dan disebabkan kucing juga kajian menunjukan boleh mengurangkan darah tinggi dan stress .

  aku dah lama tak ada kucing kat rumah aku..huhu


 2. The Best Spread 468x60ms

 3. #2
  alfatih's Avatar
  alfatih is offline Ehoza's Freak
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  alfatih has a reputation beyond repute alfatih has a reputation beyond repute alfatih has a reputation beyond repute alfatih has a reputation beyond repute alfatih has a reputation beyond repute alfatih has a reputation beyond repute alfatih has a reputation beyond repute alfatih has a reputation beyond repute alfatih has a reputation beyond repute alfatih has a reputation beyond repute alfatih has a reputation beyond repute
  Join Date
  Apr 2007
  Location
  ampang
  Age
  35
  Posts
  3,659
  Points
  1,231.90
  Thanks
  1
  Thanked 33 Times in 14 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  2262
  aper aperr ajee.... 4. #3
  kitaro's Avatar
  kitaro is offline Official Photographer


  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute
  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Ulu Klang,
  Posts
  2,267
  Points
  1,237.72
  Thanks
  36
  Thanked 147 Times in 75 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  19822 5. #4
  mr.buragas's Avatar
  mr.buragas is offline Addicted Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  mr.buragas has a spectacular aura about mr.buragas has a spectacular aura about
  Join Date
  Jul 2007
  Location
  kinrara pu
  Age
  33
  Posts
  948
  Points
  302.80
  Thanks
  0
  Thanked 0 Times in 0 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  578
  aku x suke kucing..sebenarnya aku alah bulu binatang ni,..

  kecuali kuda le..kuda sdap skit leh riding..
  love is a tragedy, hate comes after that, revenge is sweet.......... end it! 6. #5
  Don kin's Avatar
  Don kin is offline DieHardFan Member
  is simply person
   
  I am:
  Cool
   
  Don kin has a spectacular aura about Don kin has a spectacular aura about
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  On Earth
  Posts
  1,943
  Points
  763.10
  Thanks
  0
  Thanked 8 Times in 5 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  590
  ak suka kucinng..
  tp ak kadang2 geli nk pegang..hehe
  ak x bela kucing tp kt umah ak
  byk kucing jiran2 7. #6
  abu is offline Full Time Supporter
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute
  Join Date
  Feb 2007
  Location
  Al-Ardh
  Posts
  1,463
  Points
  488.10
  Thanks
  0
  Thanked 2 Times in 2 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  837
  lepas ni korang boleh panggil aku, abu kucinggg...~ 8. #7
  ArericH's Avatar
  ArericH is offline True Ehoza's Supporter
  is kawen tu ape?
   
  I am:
  Shy
   
  ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  bilik tv
  Posts
  13,741
  Points
  2,145.81
  Thanks
  103
  Thanked 309 Times in 240 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  250319
  kat umah aku ada 5 ekor kucing tempatan... x kira y dtang time makan aje... leh jadi 12 ekor...
  Suatu Kenangan™
  ~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K
  ~patah tumbuh hilang berganti memanjang...~bul4t 9. #8
  tudungsaji's Avatar
  tudungsaji is offline Junior Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  tudungsaji is on a distinguished road
  Join Date
  Oct 2007
  Location
  Perak
  Posts
  22
  Points
  8.70
  Thanks
  0
  Thanked 0 Times in 0 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  529
  Salam ... cerite tentang kucin nie ..
  saya ade simpan 1 artikel khusus pasal kucin nie le ...
  artikel nie dari sudut kesihatan ...
  moh le kite layan ye....
  .


  Air liur kucing pembawa maut

  Oleh Hafizah Iszahanid (bh)


  KUCING dilihat sebagai binatang peliharaan yang manja dan sentiasa dibelai. Bagaimanapun kucing juga boleh menyebarkan kuman “Bartonella Henselae” (B.henselea) yang jika membabitkan komplikasi akan menyebabkan kematian.
  Dikenali sebagai cat-scratch disease (CSD) (penyakit cakaran kucing), ia penyakit jangkitan kuman yang boleh dipindahkan kepada manusia menerusi gigitan, cakaran dan pendedahan kepada air liur kucing. Ia dikesan sejak awal 1900.

  Kuman B.henselea selalunya berada dalam air liur kucing tanpa mengira jenis atau baka kucing. Kuman ini datang daripada kutu dan kucing bertindak sebagai ‘pembawa’. Kewujudan kuman ini dalam air liur kucing tidak membuatkan kucing itu sakit. Hampir kebanyakan kucing memiliki kuman ini dan anak kucing lebih terdedah kepada B.henselea berbanding kucing dewasa.

  B.henselae boleh ditemui di mana saja di dunia dan selalunya muncul ketika musim sejuk atau gugur di barat. Selain cakaran atau gigitan, pendedahan kepada air liur kucing juga boleh menyebabkan seseorang berhadapan dengan CSD jika berlaku luka.

  CSD tidak berjangkit dari seorang individu kepada individu lain kerana ia disebarkan menerusi cakaran atau gigitan kucing yang terdedah kepada B,henselea. Selalunya jika seseorang sudah berhadapan dengan CSD, dia akan imun kepadanya untuk sepanjang hayat.

  Secara umumnya kata Pakar Perubatan Am dan Respiratori Hospital Pusrawi Sdn Bhd, Dr Fazilah Ahmad, kebanyakan rakyat Malaysia tidak mendapatkan rawatan doktor jika terkena gigitan atau cakaran kucing. Keadaan ini berbeza jika dibandingkan dengan Amerika Syarikat. Di sana saban tahun 24,000 orang dilaporkan mendapatkan rawatan akibat gigitan atau cakaran kucing.

  Begitupun, tidak mendapatkan rawatan bukan masalah besar jika tidak timbul sebarang komplikasi. Apatah lagi CSD secara umumnya bersifat tidak bahaya dan boleh sembuh dengan sendirinya tanpa rawatan.

  Selepas dicakar atau digigit, lazimnya, luka atau bengkak pada bahagian yang terkena gigitan atau cakaran kadangkala berlaku serta merta. Tetapi ia boleh juga muncul antara tiga ke 10 hari. Kesannya merah, sakit dan bernanah. Jika keadaan serius rawatan diperlukan.

  “CSD perlukan rawatan jika berlaku bengkak, sakit dan bernanah. Jika berlaku komplikasi, mungkin membawa maut, apatah lagi jika yang terkena gigitan atau cakaran itu warga tua, kanak-kanak, pesakit HIV, barah, diabetes dan pesakit yang banyak mengambil steroid,” katanya.

  Dr Fazilah berkata, jika bengkak mula menjadi merah, membesar dan sangat sakit bila disentuh dan mengandungi nanah, rawatan perlu diberikan. Malah kadangkala pembedahan kecil diperlukan untuk mengeluarkan nanah.

  FAKTA
  GEJALA

  1) Demam
  2) Letih
  3) Sakit Kepala
  4) Hilang selera makan. Kurang lima peratus berhadapan dengan
  komplikasi yang teruk berikutan kekurangan daya imun tubuh.
  5) Bengkak yang sangat sakit dan tidak surut dalam tempoh yang lama.

  Golongan Berisiko

  1) Kanak-kanak
  2) Warga tua
  3) Pesakit barah
  4) Pesakit HIV
  5) Penghidap diabetes
  6) Pesakit yang mengambil steroid
  7) Mereka yang membela dan gemar membelai kucing.

  Diagnosa dan Rawatan

  Tiga jenis ujian untuk mendiagnos CSD
  a) Ujian kulit
  b] Ujian darah
  c) Ujian B.henselea (menggunakan cecair atau tisu dari kelenjar limfa yang bengkak)

  Secara umum ia bukan penyakit yang serius dan tidak memerlukan rawatan tetapi bagi pesakit yang berhadapan kelenjar limfa yang membengkak dan sangat sakit, antibiotik diberikan. Jika kelenjar bernanah, pembedahan kecil diperlukan untuk mengeluarkan nanah.

  Komplikasi CSD

  1) Jangkitan kuman pada kulit otak atau pada otak (meningitis dan encephalitis). Ia berlaku pada tiga hingga lima peratus pesakit yang dijangkiti.

  2) Radang pada retina mata

  Dapatkan rawatan jika;

  a) Cakaran atau gigitan tidak sembuh dalam tempoh dua ke tiga minggu;
  b] Kawasan gigitan bertukar merah dan membesar dua hari atau lebih selepas ia terjadi ;
  c) Demam berpanjangan untuk beberapa hari selepas terkena cakaran atau gigitan ;
  d) Kelenjar limfa yang membengkak dan sakit lebih dari dua atau tiga minggu;
  e) Sakit sendi atau tulang, sakit perut (muntah atau cirit-birit tetapi tidak demam ;
  f) Berasa sangat letih lebih dari dua atau tiga minggu .

  Cegah CSD

  1) Walaupun bunyinya agak remeh tetapi setiap kali selepas memegang kucing anda perlu membasuh tangan.
  2) Hati-hati membelai kucing .
  3) Mandikan dan bersihkan kucing bagi mengelak kutu .
  4) Jangan leraikan kucing yang bergaduh. 10. #9
  suci_bakawali's Avatar
  suci_bakawali is offline Angel Of Ehozarian
  This user has no status.
   
  I am:
  Happy
   
  suci_bakawali has a reputation beyond repute suci_bakawali has a reputation beyond repute suci_bakawali has a reputation beyond repute suci_bakawali has a reputation beyond repute suci_bakawali has a reputation beyond repute suci_bakawali has a reputation beyond repute suci_bakawali has a reputation beyond repute suci_bakawali has a reputation beyond repute suci_bakawali has a reputation beyond repute suci_bakawali has a reputation beyond repute suci_bakawali has a reputation beyond repute
  Join Date
  Jul 2007
  Age
  34
  Posts
  1,172
  Points
  366.92
  Thanks
  0
  Thanked 1 Time in 1 Post
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  859
  Quote Originally Posted by tudungsaji View Post
  Air liur kucing pembawa maut
  1st time ni aku dgr..btl ke ni? 11. #10
  tudungsaji's Avatar
  tudungsaji is offline Junior Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  tudungsaji is on a distinguished road
  Join Date
  Oct 2007
  Location
  Perak
  Posts
  22
  Points
  8.70
  Thanks
  0
  Thanked 0 Times in 0 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  529
  teman nak sahihkan pun macam ditelan mati mak..
  diluah mati bapak ...
  tapi ini le artikel yang dihantor oleh sorang sahabat teman dari
  Johor ...
  die bagi kat teman nie bulan Julai 2006 ...
  tapi dalam artikel tue ade menyebut name penulis dari Berita Harian
  dan alibi nye pulak sorang doktor doktor Pusrawi ...
  Wallahu 'alam ...


 12. bitcoin 468x60-en

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

   

Similar Threads

 1. Nak minta pertolongan kepada sesiapa org kuching @ pernah melancong ke kuching
  By man_listic10 in forum Poll, Survey, Research, Questionaire
  Replies: 1
  Last Post: 26-06-2011, 09:41 PM
 2. Replies: 10
  Last Post: 16-05-2010, 01:37 PM
 3. Kuching-based Software Company Targets Plantations
  By Neo5 in forum Politic & General & Education (English)
  Replies: 0
  Last Post: 19-04-2010, 05:59 PM
 4. Pesta Meow2 di Kuching
  By mimieyus in forum Pet Lovers
  Replies: 0
  Last Post: 30-04-2009, 10:20 PM
 5. (Gambar) Yuna Performed At Boulevard Kuching
  By HK23 in forum Info & Selebriti
  Replies: 25
  Last Post: 22-01-2009, 02:58 AM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
Premium Ads
TenkoFX Crypto

Paid Ads

FXOpen 125x125

Moneybookers 180x60

Ehoza Ads
Ehoza Ads