TenkoFX Crypto

+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    azwanbiz's Avatar
    azwanbiz is offline Senior Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    bukit jalil
    Age
    38
    Posts
    461
    Points
    156.81
    Thanks
    1
    Thanked 4 Times in 4 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    734

    Thumbs up Kereta ditarik? Apa hak anda?

    Dapat dari email tak tau la betul je tidak....tp mungkin kta leh dapat idea ckit bila kena situasi yg mcm ni...

    Pernah kah anda mengalami keadaan dimana, kereta anda ditarik? Bagi mereka yang telah berpengalaman, pasti akan merasa ngeri, ketika kumpulan penarik kereta ini mendekati anda. Sebenarnya anda semua tak perlu takut. Ada pelbagai cara, untuk anda elak dari mereka ini. Oleh itu, anda semua perlu tahu hak, dan cara anda keluar dari belenggu penarik kereta ini.


    Sedia maklum bahawa, ada diantara kita ini yang "sakit" untuk beberapa bulan. Bagi mereka yang punyai tanggunggan yang ramai, pasti akan pening kepala untuk membayar belanja bulanan. Mana lebih dahulu untuk dibayar? bil telefon, atau yuran belajar anak? duit kereta atau susu anak?


    Bagi mengurangkan beban, saya faham keadaan bahawa, kadang tu, poket kita kering untuk 2/3 bulan. Masa tu la, kita tangguh untuk bayar ansuran kereta. Ada beberapa keadaan yang anda perlu "alert"


    1. Bank hanya akan mengambil tindakan setelah anda tidak membayar ansuran kereta selama 2 bulan 20 hari.

    - Jadi, setiap 2 bulan, pastikan bayaran ansuran dibayar. Repossession Order (RO), tidak boleh dikeluarkan jika ada bayaran, dalam jangka waktu tersebut.


    2. Jika anda tidak bayar?
    - Ikhtiar la macamana pun untuk bayar sedikit. Paling kurang, berbincang dengan pegawai bank, dan bagitau keadaan sebenar.


    3. Jika tak bayar juga?
    - Ada kumpulan penarik kereta (mereka ini terdiri dari kumpulan yang "kata" nya berpegang pada prinsip "amal maaruf"). Mereka ini bergerak secara kumpulan, dan akan menjalan aktiviti "menembak" nombor kereta di sekitar pejabat, taman perumahan dan dimana sahaja, yang mereka rasa sesuai. Kumpulan ini mempunyai komputer riba untuk memeriksa nombor plat kereta anda.
    Jika nombor kereta anda "dispot"


    -mereka akan call bank dan meminta RO. OK...Apakah hak anda disini?


    ----> PERTAMA SEKALI..MINTA KAD KUASA DARI MEREKA (KAD INI DIKELUARKAN OLEH BANK DAN PERIKSA K/P MEREKA INI). Pastikan ianya sama dan telefon bank untuk kepastian. ..kebiasaanya, mereka ini menggunakan 1 kad kuasa untuk 50 penarik kereta...kalau tak sama, call bank dan polis dan terangkan keadaan sebenar.


    ----> KALAU KAD KUASA DAN KP SAMA?
    --telefon kawan, dan minta dia buat bayaran di mana2 cash deposit machine SECEPAT MUNGKIN..Sebabnya? mereka ini akan menghubungi bank dan meminta bank untuk berhentikan bayaran ansuran anda.. OLEH ITU, BAYAR SECEPAT MUNGKIN JIKA PENARIK KERETA INI MENDEKATI ANDA.


    ----->
    KALAU ANDA MEMANG TAK MAMPU BAYAR?
    --bawa mereka sekali ke balai polis berdekatan, dan buat lapuran. periksa kereta anda, dan kalau boleh, ambil gambar keseluruhan kereta itu. kebiasaanya, penarik kereta ini akan menukar sebarang peralatan yang difikirkan bagus oleh mereka.


    KESIMPULAN.
    KALAU TERJADI KEADAAN DIATAS, JANGAN PANIK DAN KELIRU. Penarik kereta ini, tak punya hak untuk mengugut anda. Ambil langkah yang saya terang diatas, dan InsyaAllah, sebarang perkara yang tak elok, boleh dielakkan..



  2. pamm 468x60-en

  3. #2
    mr.buragas's Avatar
    mr.buragas is offline Addicted Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    mr.buragas has a spectacular aura about mr.buragas has a spectacular aura about
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    kinrara pu
    Age
    33
    Posts
    948
    Points
    302.80
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    579


    i love u bro..kaki cengkelat le ni..
    love is a tragedy, hate comes after that, revenge is sweet.......... end it!



  4. #3
    XVIEW's Avatar
    XVIEW is offline Super Ehozarian
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    XVIEW has a reputation beyond repute XVIEW has a reputation beyond repute XVIEW has a reputation beyond repute XVIEW has a reputation beyond repute XVIEW has a reputation beyond repute XVIEW has a reputation beyond repute XVIEW has a reputation beyond repute XVIEW has a reputation beyond repute XVIEW has a reputation beyond repute XVIEW has a reputation beyond repute XVIEW has a reputation beyond repute
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    IstanaKu
    Posts
    4,156
    Points
    1,357.20
    Thanks
    2
    Thanked 52 Times in 33 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    8381

    Talking


    1. Bank hanya akan mengambil tindakan setelah anda tidak membayar ansuran kereta selama 2 bulan 20 hari.

    - Jadi, setiap 2 bulan, pastikan bayaran ansuran dibayar. Repossession Order (RO), tidak boleh dikeluarkan jika ada bayaran, dalam jangka waktu tersebut.


    betul ke RO akan keluar selepas 2 bln 20 hari....? setahu aku dlm HP aggrement yng kita sain masa beli tercatit, RO hanya akan dikeluarkan selepas 3 bulan tertunggak...

    Klu akulah, klu bank keluar RO dlm masa 2 bulan 20 hari dan tarik keta aku...aku saman balik...gerenti menang punya..siap dapat gantirugi lagi...ini hak kita..


  5. FXOpen 468x60ms

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. Kereta pensyarah ditarik, barang hilang!
    By zamreda in forum Isu Semasa 2010
    Replies: 9
    Last Post: 27-01-2010, 12:19 AM
  2. kereta pilihan anda.....
    By nikridzuan in forum Info & Automotif
    Replies: 3
    Last Post: 21-11-2009, 12:26 PM
  3. Berapa anda blanja utk sound sistem kereta anda?
    By armophis in forum Info & Automotif
    Replies: 29
    Last Post: 31-05-2009, 11:43 PM
  4. Kereta idaman kalbu anda..
    By prodigy in forum Info & Automotif
    Replies: 92
    Last Post: 29-01-2009, 11:47 PM
  5. Kereta Pertama dan Kereta yang Pernah anda miliki.
    By pitihkawe in forum Info & Automotif
    Replies: 49
    Last Post: 22-01-2008, 08:23 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Premium Ads
stp 160x600-en

Paid Ads

FXOpen 125x125

Moneybookers 180x60









Ehoza Ads
Ehoza Ads