stp 728x90-en

+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3

Thread: Empayer Melayu

  1. #1
    oweizmez Guest
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     

    Empayer Melayu

    Dulu orang melayu cukup terkenal dengan Empayernye macam Melaka, Johor riau dan terkenal dengan pahlawannya macam Tuah,Jebat,Tun Anis eh Tun Teja dan lain lain.

    bila jatuh kerajaan Melayu melaka pada 1511 beratus tahun Kerajaan Johor Riau cuba tawan balik melaka tapi gagal sampai seluruh Malaya jatuh pada tangan British.

    Secara logiknye kenapa orang Melayu gagal tawan balik Melaka sebab dia orang ***** ke?(Macam kata mushi Abdullah), Tak handal ke?(Silat melayu nih lembek ke) atau apa-apa je lah pada pendapat korang untuk kita belajar dari sejarah.

    setahu aku ade beberapa faktor ( aku blajar kt school dulu.. x berapa ingat dh)

    1) pertama raja melaka dan kaum kerabtnya may be dah berpecah bina kerajaan di ..johor ? batu sawar ? riau lingga tapi mula -mula Pulau Bintan..percubaan gagal..sebab tak cukup perancangan
    2) teknologi ketenteraan ..portugis may be lebih maju / perthn kuat ..sebab dibina kota Melaka
    3) tak de master of strategist/ lemah perancangan
    4) semangat berjuang? luntur mungkin sebab moral dah rendah..sebab pemerintah dah cabut so ..akan berpecah pengikut kan...
    5) kerajan melayu lain terfikir pulak saya kenapa kerajaan takluk melaka tak nak tolong Melaka langsung?

    note: Sejarah tidak pernah mengajar kita berbangga dengan apa yang kita ada tapi seharusnya kita mencari apa yang kita hilang.


  2. bitcoin 468x60-en

  3. #2
    janggeltrekking's Avatar
    janggeltrekking is offline Junior Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    janggeltrekking is on a distinguished road
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Hutan Simpan Belum
    Posts
    5
    Points
    1.80
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by oweizmez View Post
    Dulu orang melayu cukup terkenal dengan Empayernye macam Melaka, Johor riau dan terkenal dengan pahlawannya macam Tuah,Jebat,Tun Anis eh Tun Teja dan lain lain.

    bila jatuh kerajaan Melayu melaka pada 1511 beratus tahun Kerajaan Johor Riau cuba tawan balik melaka tapi gagal sampai seluruh Malaya jatuh pada tangan British.

    Secara logiknye kenapa orang Melayu gagal tawan balik Melaka sebab dia orang ***** ke?(Macam kata mushi Abdullah), Tak handal ke?(Silat melayu nih lembek ke) atau apa-apa je lah pada pendapat korang untuk kita belajar dari sejarah.

    setahu aku ade beberapa faktor ( aku blajar kt school dulu.. x berapa ingat dh)

    1) pertama raja melaka dan kaum kerabtnya may be dah berpecah bina kerajaan di ..johor ? batu sawar ? riau lingga tapi mula -mula Pulau Bintan..percubaan gagal..sebab tak cukup perancangan
    2) teknologi ketenteraan ..portugis may be lebih maju / perthn kuat ..sebab dibina kota Melaka
    3) tak de master of strategist/ lemah perancangan
    4) semangat berjuang? luntur mungkin sebab moral dah rendah..sebab pemerintah dah cabut so ..akan berpecah pengikut kan...
    5) kerajan melayu lain terfikir pulak saya kenapa kerajaan takluk melaka tak nak tolong Melaka langsung?

    note: Sejarah tidak pernah mengajar kita berbangga dengan apa yang kita ada tapi seharusnya kita mencari apa yang kita hilang.
    Memang benar pepatah takkan melayu hilang di dunia...tapi yang hilang sopan santun, budi bahasa dan ahklaknya....



  4. #3
    valentine's Avatar
    valentine is offline Super Ehozarian II

    is bosan!!!!!!!!!!!!!!!!
     
    I am:
    Tired
     
    valentine has a reputation beyond repute valentine has a reputation beyond repute valentine has a reputation beyond repute valentine has a reputation beyond repute valentine has a reputation beyond repute valentine has a reputation beyond repute valentine has a reputation beyond repute valentine has a reputation beyond repute valentine has a reputation beyond repute valentine has a reputation beyond repute valentine has a reputation beyond repute
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    where I be
    Posts
    4,698
    Points
    1,669.95
    Thanks
    0
    Thanked 12 Times in 11 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    2947
    Sejarah tu sebagai peringatan kepada kita tentang asal usul kita....


  5. The Best Spread 468x60ms

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. Melayu,Sedarlah!Jangan melayu layu lagi!
    By Mr.G in forum Isu Semasa 2010
    Replies: 18
    Last Post: 30-06-2010, 11:58 AM
  2. [Question] Antara Melayu Singapore dan Melayu Malaysia
    By headpux in forum Info & Pengetahuan Am
    Replies: 0
    Last Post: 19-12-2009, 09:08 PM
  3. Apa Lagi Yang Bukan Melayu Mahu Dari Orang Melayu!
    By headpux in forum Politic Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 13-12-2009, 04:41 PM
  4. [TUTORIAL] Video toturial bahasa melayu percuma, trick enjin carian melayu
    By rambutan in forum Affiliate
    Replies: 0
    Last Post: 14-06-2009, 05:53 AM
  5. apa dosa melayu terhadap bukan melayu?
    By oweizmez in forum Isu Semasa 2008
    Replies: 10
    Last Post: 01-12-2008, 08:30 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Premium Ads
TenkoFX ECN Gravity

Paid Ads

Moneybookers 180x60

FXOpen 125x125









Ehoza Ads
Ehoza Ads