stp 728x90-en

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 22
 1. #1
  tanpanama's Avatar
  tanpanama is offline Regular Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  tanpanama has a reputation beyond repute tanpanama has a reputation beyond repute tanpanama has a reputation beyond repute tanpanama has a reputation beyond repute tanpanama has a reputation beyond repute tanpanama has a reputation beyond repute tanpanama has a reputation beyond repute tanpanama has a reputation beyond repute tanpanama has a reputation beyond repute tanpanama has a reputation beyond repute tanpanama has a reputation beyond repute
  Join Date
  May 2007
  Posts
  180
  Points
  67.80
  Thanks
  0
  Thanked 13 Times in 5 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  756

  TEKNIK BERNAFAS YANG BETUL

  APABILA diberitahu bahawa ramai orang dewasa tidak bernafas dengan betul, penulis terperanjat kerana berpendapat pernafasan antara tindakan di luar kawalan yang berlaku secara semula jadi.


  Sebaliknya, bayi dan kanak-kanak melakukan teknik pernafasan yang betul. Baik si kecil atau orang dewasa, bukankah sama-sama bernafas melalui hidung, jadi di manakah bezanya? Jika diperhatikan, pernafasan bayi dan kanak-kanak sampai ke abdomen (perut) sedangkan pernafasan orang dewasa terhad hingga ke dada saja.

  Pensyarah Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Profesor Madya Zulkifli Abd Kadir, berkata untuk bernafas dengan betul ada caranya iaitu tarik nafas dalam-dalam hingga ke perut, iaitu perut akan ternaik sedikit dan bukan dada.

  Jika dada yang ternaik, bermakna teknik anda masih belum betul. Pada masa sama jika boleh, ‘kunci’ dubur (kemut) dan lepaskan nafas perlahan-lahan melalui hidung.

  Ulang teknik ini beberapa kali setiap pagi atau pada bila-bila masa. Latihan senaman pernafasan ini juga boleh dilakukan untuk mengurangkan tekanan, terutama ketika terperangkap dalam kesesakan jalan raya.

  Pernafasan yang baik dan betul ada banyak manfaatnya. Ini sebabnya tai chi, yoga, meditasi, pelbagai jenis sukan, termasuk seni mempertahankan diri, sangat mementingkan teknik pernafasan supaya ia memberi kesan lebih baik kepada badan.

  Teknik pernafasan yang betul juga sangat penting bagi sesetengah kerjaya seperti penyanyi, pemuzik, perenang dan atlit. Malah, untuk mengaji al-Quran dengan baik pun kita memerlukan teknik pernafasan yang betul.

  Sebenarnya, teknik pernafasan ada kaitan dengan keadaan psikologi. Apabila kita panik, cemas atau marah, kita akan bernafas dengan cepat. Jadi untuk menenangkan diri, kita disaran supaya menarik nafas dalam-dalam dan perlahan-lahan.

  Sememangnya cara ini boleh meredakan rasa cemas, panik atau marah. Bahkan teknik pernafasan juga digunakan sebagai terapi untuk mengurangkan tekanan dan mengawal kemarahan.

  Ada juga mengatakan, teknik pernafasan yang betul akan mempengaruhi kesihatan kerana ia boleh merangsang sistem limfa untuk berfungsi dengan lebih baik. Ini kerana sel badan bergantung kepada sitem limfa untuk mengeluarkan bahan toksik dan cecair berlebihan.

  Teknik pernafasan yang betul juga sangat penting bagi pesakit asma. Apabila kita menarik nafas dalam-dalam, ia bermakna lebih banyak udara (terutama oksigen) akan masuk ke paru-paru. Cara ini secara tidak langsung akan merendahkan risiko serangan asma di kalangan pesakit.

  Kajian terbaru yang dilakukan Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat mendapati, menarik nafas dalam-dalam secara perlahan-lahan beberapa minit sehari boleh membantu merendahkan tekanan darah.

  Saintis yang diketuai Dr David Anderson percaya, cara kita ber nafas ada kaitan dengan tekanan darah. Katanya, kaedah pernafasan yang dilakukan kebanyakan orang ketika ini menyebabkan kita kekurangan oksigen.

  Apatah lagi tabiat pemakanan yang tinggi kandungan garam akan melemahkan fungsi buah pinggang untuk menyingkirkan garam berlebihan tadi.

  Tekanan darah tinggi seolah-olah menjadi penyakit biasa kerana kini orang muda turut mengalami masalah ini. Individu yang ada tekanan darah tinggi berisiko tinggi mendapat serangan jantung, strok, buah pinggang rosak, buta dan dementia (penyakit gangguan ingatan).

  Meditasi, yoga, tai chi dan senaman lain yang setara dengannya membabitkan teknik pernafasan yang dalam dan perlahan dipercayai dapat membantu merendahkan tekanan darah.

  Kajian klinikal yang dijalankan InterCure Inc ke atas pengguna alat khas untuk membuatkan mereka bernafas secara perlahan selama 15 minit sehari dalam tempoh dua bulan mendapati, tekanan darah responden menurun sebanyak 10 hingga 15 mata.

  Bagaimanapun perlu diingat, pernafasan yang betul bukan pengganti kepada ubat, pemakanan atau senaman, sebaliknya ia boleh dianggap tambahan kepada rawatan sedia ada.

  Bagaimana pernafasan boleh membantu merendahkan tekanan darah masih menjadi teka teki. Menurut Dr Anderson, pernafasan perlahan memang boleh merehat dan mengembangkan salur darah dalam jangka masa pendek, tetapi ia belum cukup untuk menerangkan keajaiban ini.

  Satu kajian dijalankan di Hospital Harbor, Baltimore, Maryland menggunakan satu mesin khas. Didapati dalam keadaan tertekan, kita akan bernafas dengan cepat, pendek dan tanpa disedari kita juga akan menahan nafas.

  Tindakan menahan nafas sebenarnya mengganggu keseimbangan bahan kimia dalam darah, menyebabkan darah menjadi lebih berasid. Ia mengakibatkan kecekapan buah pinggang untuk menyingkirkan garam dari badan menurun. Keadaan ini menyebabkan tekanan darah meningkat.

  Namun teori Dr Anderson masih memerlukan sokongan saintifik lain. Walaupun penerangannya masih dianggap lemah, teknik pernafasan yang betul dipraktikkan sejak beribu-ribu tahun lalu.

  Tanpa penerangan saintifik pun, manfaatnya terbukti dan tidak rugi jika kita mempelajari dan mengamalkannya. Pada masa sama, jangan lupa mengamalkan gaya hidup sihat, jaga pemakanan dengan melebihkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran serta rajin bersenam.
  'yOu tALk tHe tALk bUt CaN yOu wALk ThE WaLK? '


 2. stp 468x60-en

 3. The Following 2 Users Say Thank You to tanpanama For This Useful Post:


 4. #2
  4dy's Avatar
  4dy is offline True Ehoza's Supporter
  is menyesuaikan diri di tempat baru
   
  I am:
  Awesome
   
  4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute
  Join Date
  Feb 2007
  Location
  P101
  Age
  33
  Posts
  9,718
  Points
  3,378.18
  Thanks
  211
  Thanked 178 Times in 150 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  4873
  emmm selama nie kite slh teknik lah ye 5. #3
  kitaro's Avatar
  kitaro is offline Official Photographer


  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute
  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Ulu Klang,
  Posts
  2,267
  Points
  1,237.72
  Thanks
  36
  Thanked 147 Times in 75 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  19823
  kena blajar lg utk bernafas dgn bdk2.. 6. #4
  mr.buragas's Avatar
  mr.buragas is offline Addicted Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  mr.buragas has a spectacular aura about mr.buragas has a spectacular aura about
  Join Date
  Jul 2007
  Location
  kinrara pu
  Age
  33
  Posts
  948
  Points
  302.80
  Thanks
  0
  Thanked 0 Times in 0 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  579
  hhhhhhhmmmmmm....... haaaaaaaaaaaaaaaa....hhhhhhmmmmmm...... haaaaaaaaa.....sakit perut la aku bro bernafas macam tu..kene berlatih lg ni.. 7. #5
  astaroth's Avatar
  astaroth is offline Hall of Fame
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  astaroth has much to be proud of astaroth has much to be proud of astaroth has much to be proud of astaroth has much to be proud of astaroth has much to be proud of astaroth has much to be proud of astaroth has much to be proud of astaroth has much to be proud of astaroth has much to be proud of
  Join Date
  Mar 2007
  Location
  Hell Sith
  Posts
  1,900
  Points
  650.10
  Thanks
  0
  Thanked 17 Times in 14 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  730
  Quote Originally Posted by mr.buragas View Post
  hhhhhhhmmmmmm....... haaaaaaaaaaaaaaaa....hhhhhhmmmmmm...... haaaaaaaaa.....sakit perut la aku bro bernafas macam tu..kene berlatih lg ni..
  aku rase ko takbernafas tu ,hmm ko tengah wat pe tu hahahaha
  Metal UnderGround Album Collection
  About Gallery Permission
  Speed You DSL Connection
  Naruto Shippuuden Episode List
  Ehoza Rules

  "I Have Made Candles Of Dead Men's Fat"
  "The Sextons Have Been My Slaves"
  "I Have Bottled Babes Unborn And Dried"
  "Hearts And Livers From Rifled Graves"
  "And My Prentices Now Will Surely Come"
  "And Carve Me Bone From Bone"
  "And I Who Have Rifled The Dead Man's Grave"
  "Shall Never Have Rest In My Own." 8. #6
  Penggawa's Avatar
  Penggawa is offline Super Senior Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  Penggawa is on a distinguished road
  Join Date
  Jul 2007
  Location
  KL - Kajan
  Posts
  690
  Points
  229.20
  Thanks
  0
  Thanked 0 Times in 0 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  560
  Bernafas??
  Kalau kerns oots ade tak?

  Life is poetry in motion...!!
  Always Mizundastood!!!!!! 9. #7
  faza's Avatar
  faza is offline Super Senior Member
  is sdg angau Kim So Eun
   
  I am:
  Cool
   
  faza has a reputation beyond repute faza has a reputation beyond repute faza has a reputation beyond repute faza has a reputation beyond repute faza has a reputation beyond repute faza has a reputation beyond repute faza has a reputation beyond repute faza has a reputation beyond repute faza has a reputation beyond repute faza has a reputation beyond repute faza has a reputation beyond repute
  Join Date
  Feb 2007
  Location
  Terengganu
  Age
  32
  Posts
  671
  Points
  867.21
  Thanks
  5
  Thanked 21 Times in 16 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  150792
  Teknik berkentut cara yg betul x de ke? nk bagi angin lepas ngan selesenyer dan penuh nikmat asli.. 10. #8
  ArericH's Avatar
  ArericH is offline True Ehoza's Supporter
  is kawen tu ape?
   
  I am:
  Shy
   
  ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute ArericH has a reputation beyond repute
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  bilik tv
  Posts
  13,741
  Points
  2,145.81
  Thanks
  103
  Thanked 309 Times in 240 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  250320
  tgkla bdak2 kecik bernapas...
  Suatu Kenangan™
  ~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K
  ~patah tumbuh hilang berganti memanjang...~bul4t 11. #9
  bul4t's Avatar
  bul4t is offline Super Ehozarian II

  is bergolek-golek
   
  I am:
  Crazy
   
  bul4t has a reputation beyond repute bul4t has a reputation beyond repute bul4t has a reputation beyond repute bul4t has a reputation beyond repute bul4t has a reputation beyond repute bul4t has a reputation beyond repute bul4t has a reputation beyond repute bul4t has a reputation beyond repute bul4t has a reputation beyond repute bul4t has a reputation beyond repute bul4t has a reputation beyond repute
  Join Date
  Feb 2007
  Location
  Batu Pahat
  Age
  30
  Posts
  4,969
  Points
  1,166.18
  Thanks
  121
  Thanked 117 Times in 84 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  55908
  kalu prot aku naik masa trik napas,teknik aku btol la ek?

  "Mata boleh
  BERZINA dgn melihat, lidah boleh BERZINA dgn bercakap, tangan boleh BERZINA dgn berpegangan,
  kaki boleh
  BERZINA dgn berjalan ke tempat maksiat. Hati pula boleh BERZINA dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia."
  -[HR Bukhari dan Muslim]-
 12. #10
  aliaman's Avatar
  aliaman is offline Anok Buah Ehoza

  is praying
   
  I am:
  Crazy
   
  aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  +6°8'4.15
  Age
  31
  Posts
  3,291
  Points
  1,197.84
  Thanks
  430
  Thanked 112 Times in 70 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  6563


 13. The Best Spread 468x60ms

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

   

Similar Threads

 1. Ada Yang Tak Betul Ni..... alahai!!!!
  By awah137 in forum Jokes, Pranks
  Replies: 13
  Last Post: 08-12-2009, 01:58 PM
 2. Cara Yang Betul Baca Surah Yaasin untuk orang yang sedang nazak
  By sky.blue in forum Religious Talk / Muslim Section
  Replies: 1
  Last Post: 09-04-2009, 12:12 PM
 3. siapa yang betul?
  By greysmoke in forum Jokes, Pranks
  Replies: 0
  Last Post: 08-09-2008, 12:21 PM
 4. Diet yang betul
  By hpmfl2002 in forum Panduan Kesihatan
  Replies: 7
  Last Post: 23-04-2008, 04:47 PM
 5. Dating yang betul
  By zue in forum Religious Talk / Muslim Section
  Replies: 1
  Last Post: 14-03-2008, 11:06 AM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
Premium Ads
The Best Spread 160x600ms

Paid Ads

Moneybookers 180x60

FXOpen 125x125

Ehoza Ads
Ehoza Ads