The Best Spread 728x90ms

+ Reply to Thread
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    amismile's Avatar
    amismile is offline Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    amismile is a jewel in the rough amismile is a jewel in the rough amismile is a jewel in the rough amismile is a jewel in the rough
    Join Date
    Jul 2007
    Age
    37
    Posts
    61
    Points
    18.60
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    577

    Exclamation Fatwa Pengharaman Pelaburan Internet

    Kat sini aku fwdkan Fatwa Pelaburan Internet. Kalau ada yg dah fwd, aku mintak maaf.. kiranya siaran ulangan lerrr...
    (Ni satu cabang dari Online Bisness)

    Pelaburan saham melalui Internet haram – Majlis Fatwa
    Oleh NOR AZIAH JAAFAR, RUHAIDINI ABD KADIR dan RAMLI ABDUL KARIM

    KUALA LUMPUR 12 April – Ketika wujud gelombang besar penyertaan orang ramai dalam skim-skim pelaburan Internet yang menjanjikan pulangan berlipat ganda, aktiviti itu hari ini difatwakan sebagai haram di sisi Islam.

    Keputusan Mesyuarat Majlis Fatwa Kebangsaan Ke-77 di Kuala Terengganu itu sudah pasti memberi kesan kepada aktiviti pelaburan melibatkan tidak kurang 500,000 orang Islam termasuk golongan kenamaan dan profesional berpangkat Tan Sri dan Datuk.

    Majlis berkenaan membuat keputusan itu terhadap semua bentuk pelaburan Internet termasuk skim cepat kaya SwissCash yang kononnya diuruskan Swiss Mutual Fund kerana skim-skim itu secara jelas mengandungi unsur riba.

    Dengan nilai pelaburan mencecah RM1 bilion termasuk kira-kira RM200 juta yang dilaburkan oleh 50,000 pelabur dalam skim SwissCash, tidak kurang 50 jenis pelaburan Internet kini giat melobi orang ramai melabur dengan janji pulangan sehingga 300 peratus.

    Selepas SwissCash dan beberapa lain malap, skim terbaru yang mendapat sambutan hebat ketika ini ialah I Love You Forever menerusi laman web www.iluf.biz yang menjanjikan pulangan sehingga RM21,000 bagi pelaburan pokok RM800 untuk tempoh 12 bulan dan www.ugifund.com yang dilancarkan hari ini.

    Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Profesor Datuk Dr. Abdul Shukor Husin yang ditemui pemberita selepas mesyuarat itu memberitahu, sebarang pelaburan yang menjamin keuntungan secara tetap seperti ditawarkan SwissCash adalah haram.

    Menurutnya, atas alasan itu, Islam tidak membenarkan umatnya melabur dalam segala bentuk pelaburan seumpama itu.

    ‘‘Ada banyak pelaburan alternatif disediakan kepada pelabur yang berlandaskan Islam dan boleh disertai oleh umat Islam,’’ katanya.

    Berdasarkan siasatan Utusan Malaysia, pelaburan Internet pilihan rakyat Malaysia ialah skim yang mendakwa menjana wang dalam pasaran hadapan komoditi seperti minyak, gas, perladangan dan emas.

    Terdapat pelaburan Internet seperti SwissCash yang mendakwa kononnya aktiviti mereka ialah pelaburan offshore yang tidak tertakluk dalam bidang kuasa perundangan termasuk Bank Negara Malaysia (BNM).

    Jenis pelaburan lain yang didakwa sebagai asas aktiviti skim pelaburan Internet ialah perniagaan mata wang asing selain melabur dalam pasaran-pasaran saham luar negara.

    Sebelum ini, media mendedahkan pelaburan skim cepat kaya SwissCash yang tampil dengan pelan pelaburan tanpa had dan jaminan keuntungan lebih meyakinkan yang setakat ini sudah menelan kira-kira RM190 juta wang daripada lebih 50,000 pelabur Malaysia.

    Kutipan wang deposit awam secara haram itu beroperasi dengan modus operandi berasaskan transaksi Telegraphic Transfer (TT) di bank-bank tempatan dan urusan pelaburan menerusi Internet.

    Ekoran itu, BNM membuat kenyataan bahawa skim SwissCash adalah menyalahi undang-undang negara kerana mengambil deposit secara haram.

    Teknologi

    Selain SwissCash, terdapat lebih 50 skim cepat kaya menggunakan kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) didalangi beberapa sindiket yang menawarkan pelbagai bentuk pelan pelaburan menerusi alam maya Internet.

    Antara skim berkenaan ialah www.ABFund.biz; www.WinliFund.com; www.empay.com; www.buyebarrel.us; www.eaindex.com; www.fical.us; www.GlobalForex.us; www.Arabic.com; www.eracapital.com; www.e-investpro.com; www.GG-trade.com dan www.smartindex.net.

    Dengan membuka laman web www.jutawan.com, pelayar boleh mendapatkan senarai keseluruhan skim-skim pelaburan Internet atau istilah globalnya dikenali sebagai High Yield Investment Programme (HYIP).

    Modal pelaburan dikira berasaskan nilai mata wang Amerika Syarikat (ASD) berdasarkan 3.80 bagi setiap Ringgit Malaysia.

    Dengan pelaburan serendah AS$20 (RM76), skim-skim itu menjanjikan pulangan lumayan minimum dua peratus sehari atau 60 peratus sebulan yang dibayar kepada para pelabur selama 100 hari.

    Pulangan itu jauh lebih besar dan terlalu tinggi jika dibandingkan dengan kadar pulangan yang ditawarkan institusi perbankan iaitu tiga peratus sebulan bagi deposit tetap atau lapan peratus bagi pasaran modal.

    Dengan pelan pelaburan yang menarik menggunakan laman web yang berpusat di Amerika Syarikat (AS), penganjur yang sebenarnya didalangi orang tempatan berjaya mengabui mata para pelabur.

    sumber:utusan Malaysia 13April 2007
    siapalah aku di sisi MU


  2. stp 468x60-en

  3. #2
    amismile's Avatar
    amismile is offline Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    amismile is a jewel in the rough amismile is a jewel in the rough amismile is a jewel in the rough amismile is a jewel in the rough
    Join Date
    Jul 2007
    Age
    37
    Posts
    61
    Points
    18.60
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    577

    Tahniah Buat Apect

    Tahniah buat hamba Allah bernama "Apect"...
    Moga ada jugak laaa pelaburan akhiratnet buat bekalan..Aminnn
    siapalah aku di sisi MU



  4. #3
    hanep is offline Junior Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    hanep is on a distinguished road
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    3
    Points
    0.90
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    0
    perh... respect la..
    nak minx pandangan la.. saya ada nampak satu website:
    http://www.letinvest.net/opportunity

    minx pandangan la.. macam ok, tapi xtahu..
    harap dapat beri komen.
    thanks
    Bridging people from all over the networks
    "different sense of a given words often translate"



  5. #4
    Bro.Gamat is offline Junior Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    Bro.Gamat is on a distinguished road
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    7
    Points
    2.10
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    0
    Kalau ada dengar Skim nak tipu duit org , kita repot je kat bank negara, bg sebulan comfirm kena rushhh..... takde la ramai kena kencing. Sian masyarakat yg tak tau pakai internet ni, byk info diaorg tak tau...



  6. #5
    aliaman's Avatar
    aliaman is offline Anok Buah Ehoza

    is praying
     
    I am:
    Crazy
     
    aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute aliaman has a reputation beyond repute
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    +6°8'4.15
    Age
    31
    Posts
    3,291
    Points
    1,197.84
    Thanks
    430
    Thanked 112 Times in 70 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    6563
    Quote Originally Posted by amismile View Post
    Tahniah buat hamba Allah bernama "Apect"...
    Moga ada jugak laaa pelaburan akhiratnet buat bekalan..Aminnn
    wat u mean?



  7. #6
    sanji-kun's Avatar
    sanji-kun is offline Regular Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    sanji-kun has a reputation beyond repute sanji-kun has a reputation beyond repute sanji-kun has a reputation beyond repute sanji-kun has a reputation beyond repute sanji-kun has a reputation beyond repute sanji-kun has a reputation beyond repute sanji-kun has a reputation beyond repute sanji-kun has a reputation beyond repute sanji-kun has a reputation beyond repute sanji-kun has a reputation beyond repute sanji-kun has a reputation beyond repute
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Shah Alam
    Age
    32
    Posts
    285
    Points
    93.30
    Thanks
    6
    Thanked 12 Times in 11 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    883
    Quote Originally Posted by amismile View Post
    Tahniah buat hamba Allah bernama "Apect"...
    Moga ada jugak laaa pelaburan akhiratnet buat bekalan..Aminnn
    haah. apa kene mengene ngan head gangster bertudung oren?



  8. #7
    Ultraman's Avatar
    Ultraman is offline Ehoza's Freak

    is sape saya nih yer....?
     
    I am:
    Awesome
     
    Ultraman has a reputation beyond repute Ultraman has a reputation beyond repute Ultraman has a reputation beyond repute Ultraman has a reputation beyond repute Ultraman has a reputation beyond repute Ultraman has a reputation beyond repute Ultraman has a reputation beyond repute Ultraman has a reputation beyond repute Ultraman has a reputation beyond repute Ultraman has a reputation beyond repute Ultraman has a reputation beyond repute
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Ampang, KL
    Posts
    3,702
    Points
    1,555.64
    Thanks
    64
    Thanked 118 Times in 90 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    3099

    Cool

    Bab pelaburan melalui tenet nih memang aku tak menjoinkan diri, dah tau last-last jadi cam mana...walaupon bagus....



  9. #8
    mawie44 is offline Junior Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    mawie44 is on a distinguished road
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    1
    Points
    0.30
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    0
    yer ke....fkjlfjl;sajgnasg hgfosayogfnsahgshglalghsaohg;ashg



  10. 27-05-2010 03:07 AM

    Reason
    spam

  11. #9
    waie's Avatar
    waie is offline Junior Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    waie is on a distinguished road
    Join Date
    Aug 2011
    Age
    40
    Posts
    10
    Points
    168.33
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    0
    Info yang sangat bagus..........



    BUAT DUIT SECARA ONLINE
    http://waie.notlong.com


  12. The Best Spread 468x60ms

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. Replies: 4
    Last Post: 31-07-2009, 05:05 PM
  2. [NEW] PELABURAN PINTAR ANDA-Pelaburan Emas Antarabangsa
    By AIMAN2U in forum International MLM companies
    Replies: 41
    Last Post: 20-06-2009, 06:31 PM
  3. [NEW] PELABURAN PINTAR ANDA-Pelaburan Emas Antarabangsa
    By AIMAN2U in forum Other Money Making Opportunities
    Replies: 0
    Last Post: 26-05-2009, 08:01 PM
  4. Fatwa-fatwa yang akan datang di kalangan kaum islam.
    By jannu in forum Isu Semasa 2008
    Replies: 24
    Last Post: 24-12-2008, 12:04 AM
  5. Replies: 3
    Last Post: 14-04-2007, 02:55 AM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Premium Ads
TenkoFX ECN Gravity

Paid Ads

Moneybookers 180x60

FXOpen 125x125









Ehoza Ads
Ehoza Ads