Siapa Osama Bin Laden
--Wira Yang Di Geruni Barat


KETIKA Timur Tengah menikmati peningkatan ekonomi hasil dari
perdagangan minyak pada tahun-tahun 1970-an, Muhammad bin Laden
berhijrah dari Yaman dan bermastautin di Saudi Arabia. Beliau memulakan sebuah perniagaan yang kemudiannya menjadi salah satu daripada syarikat pembinaan yang terbesar di Timur Tengah, Bin Laden Corporation.

Syarikat ini terbabit dengan pembinaan jalanraya, bangunan, masjid,
lapangan terbang dan lain-lain prasarana di kebanyakan negara-negara
Timur Tengah. Osama adalah anak kepada Muhammad bin Laden. Sebagai seorang anak muda, beliau jelas lebih warak daripada saudara-saudaranya yang lain dan penglibatan syarikat keluarga beliau dalam pembinaan semula Masjidil-Haram dan Masjid An-Nabawi di Makkah dan Madinah telah memberi kesan yang mendalam kepada beliau.

Pada tahun 1979, sebaik sahaja selepas beliau menamatkan pelajaran
di Universiti King Abdul Aziz di Jeddah dengan memperolehi ijazah dalam
bidang Kejuruteraan Sivil, Soviet Union menyerang dan menduduki
Afghanistan. Pihak Mujahideen mengeluarkan permohonan bantuan
antarabangsa. Osama bin Laden menyahut seruan itu dengan menghantar dirinya sendiri bersama-sama dengan jentolak-jentolak keluarganya ke Afghanistan. Beliau tersentuh, kata beliau, dengan permintaan dari umat Islam yang lemah menghadapi 'kuasa-besar' abad ke-20.

"Di dalam agama kita terdapat tempat yang istimewa di akhirat nanti
kepada mereka yang menyertai jihad," kata beliau. "Sehari di
Afghanistan adalah seperti 1000 hari bersembahyang di mana-mana masjid biasa."

Pada mulanya sumbangan beliau lebih kepada sumbangan sokongan.
Beliau merekrut beribu-ribu pejuang Arab dari Timur Tengah, membiayai
tambang mereka ke Afghanistan dan mendirikan kem-kem untuk melatih
mereka.Kemudiannya beliau juga telah merekabentuk terowong-terowong
pertahanan dan parit-parit di sepanjang sempadan Pakistan, memandu
jentolak, menghadapi risiko tembakan-tembakan helikopter Sovier.

Tidak lama kemudiaan, beliau sendiri mula menggalas Kalashnikov dan
menyertai pertempuran. Pada tahun 1986, beliau bersama-sama beberapa dozen pejuang Arab berjaya mematahkan serangan pihak Soviet ke atas sebuah bandar yang bernama Jaji, tidak jauh dari sempadan Pakistan. Kepada para Mujahideen Arab tersebut, kejayaan ini adalah antara bukti pertama bahawa pihak Russia boleh dikalahkan.

Setahun kemudian, Bin Laden memimpin satu serangan ke atas tentera
Soviet di dalam pertempuran Shaban. Pertempuran tangan yang hebat
menyebabkan ramai dari para Mujahideen gugur syahid. Walau bagaimanpun Osama dan para Mujahideen pimpinannya berjaya juga menghalau pihak Soviet keluar dari kawasan tersebut dengan pertolongan Allah s.w.t.

"Beliau merupakan seorang wira pada kami kerana beliau sentiasa di
barisan hadapan, sentiasa mara ke hadapan," ujar Hamza Mohammed,
seorang pejuang Palestin yang menyertai jihad di Afghanistan dan kini
menguruskan salah sebuah projek pembinaan Bin Laden di Sudan.

"Beliau bukan sekadar memberikan wang beliau tetapi beliau juga
memberikan diri beliau. Beliau datang dari istana untuk tinggal
bersama-sama dengan orang miskin Afghan dan para pejuang Arab. Beliau masak dengan mereka, makan dengan mereka, menggali kubu-kubu dengan mereka. Itulah cara Bin Laden." Semasa pembesaran Masjidil-Haram dan Masjid An-Nabawi pada sekitar 1980-an, Raja Fahd sendiri menawarkan Osama kontrak untuk membesarkan Masjid Rasulullah s.a.w. di Madinah.

Kontrak ini akan memberikan untung bersih sebanyak $90 juta kepada
beliau. Beliau menolak tawaran ini kerana beliau tahu tawaran ini
adalah untuk mengalih perhatian beliau dari jihad di Afghanistan kepada
pembinaan masjid. Beliau pernah berkata bahawa kekayaan beliau bertambah dan perniagaan beliau semakin maju selaras dengan bertambahnya wang yang beliau belanjakan untuk jihad. Bin Laden pulang ke tanahair dan disambut sebagi kenamaan.

Tetapi kepopularan beliau mula menghilang apabila beliau mula
mengatakan kebenaran terutamanya yang menyentuh rejim Saudi. Kerajaan tersebut sudahpun dikritik oleh para aktivis Islam kerana penyelewengan dan tidak melaksanakan perundangan Islam. Semua ini juga ditentang oleh Bin Laden. Akhirnya apabila Raja Fahd membenarkan tentera kuffar Barat masuk ke Saudi ketika Perang Teluk, beliau mula mengkritik kerajaaan dengan terbuka.Beliau juga menjadi sasaran kempen penganiayaan ke atas aktivis Islam lantas beliau melarikan diri ke Sudan pada 1991. Sejumlah besar 'Arab Afghan' dari pelbagai negara mengikuti beliau ke Sudan dan bekerja di syarikat yang beliau tubuhkan di Sudan. Beliau berusaha membantu Sudan dengan membina prasarana.

Kerajaan Saudi mengisytiharkan beliau penjenayah dan kewarganegaraan
beliau dilucutkan. Sejumlah wang yang banyak juga diletakkan untuk
kepala beliau. Di Sudan, perniagaan beliau berkembang maju sehingga
menjadi lebih besar dari yang di Timur Tengah. Satu cubaan membunuh beliau telah dilakukan di Sudan tetapi beliau berjaya menyelamatkan diri walaupun mengalami kecederaan. Beliau tinggal di Sudan selama kira-kira lima tahun, membiayai jihad di pelbagai negara di dunia seperti
Afghanistaan, Bosnia, Yaman, Chechnya dan lain-lain tempat sehinggalah kerajaan Sudan mengusir beliau atas tekanan dari Amerika Syarikat dan atas tuduhan beliau membiyai gerakan pengganas (gelaran kuffar Barat kepada Mujahideen) di seluruh dunia.

Dengan kekayaan peribadi yang dianggarkan sekitar $300 juta,
beliaulah yang dianggap 'U.S. State Department' sebagai "seorang
daripada penaja kewangan utama gerakan extrimis Islam di dunia kini." Ataupun seperti mana yang dikatakan oleh seorang pegawai Amerika Syarikat, beliau adalah'ikan besar' kerana reputasi keperwiraan beliau memberikan beliau pengaruh.
Menurut pegawai ini, "Bin Laden adalah orang yang boleh pergi
menemui seseorang dan berkata, "Saya mahu awak tuliskan cek 6 angka," dan beliau akan mendapat ek tersebut serta merta.

Pada musim panas 1996, Bin Laden berpindah dari Sudan ke
Afghanistan. Beliau kini di Afghanistan membantu membiaya dan menyusun para Mujahideen seluruh dunia. Selepas keadaan yang semakin buruk di Saudi Arabia,selepas penahanan para ulama dan ratusan pemuda-pemuda Mujahideen, selepas kekayaan negara tergadai kepada Barat dan pendudukan tentera Amerika di 3 bumi suci, Bin Ladin membuat keputusan untuk bertindak.

Pada 26 Ogos 1996, beliau mengeluarkan kenyataan yang pertama,
dokumen berbahasa Arab setebal 12 mukasurat yang bertajuk,
"Pengisytiharan Perang" oleh Osama bin Muhammad bin Laden. Kenyataan ini memberikan amaran terakhir kepada semua tentera Amerika agar meninggalkan bumi suci umat Islam atau mereka akan menerima tindakan ketenteraan dari para pemuda yang sama dengan bantuan Allah s.w.t yang telah mengalahkan kuasa kuffar terbesar di dunia, di Afghanistan. "Umat Islam terbakar dengar kemarahankepada Amerika. Demi kebaikannya sendiri, Amerika mesti meninggalkan Saudi Arabia-bumi tanah haram" - Osama bin Laden.

Mujahid ini meninggalkan kehidupan mewah dengan kekayaan yang tak
termimpi oleh kita. Apakah sebabnya? Apakah yang ada pada jihad
sehingga menjadi lebih manis daripada kehidupan mewah dengan $300 juta? Masihkah kita sayangkan sedikit kekayaan kita dari cinta pada Allah juga Rasul-Nya? Masihkah kita sayangkan dunia ini hingga melupakan akhirat? Masih lekakah kita dengan hidup sehingga kita melupakan mati, Mati yang hanya sekali itu...Untuk siapakah mati kita?