TenkoFX ECN Gravity

Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: cuba wat...

  1. #1
    xareen's Avatar
    xareen is offline Addicted Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    xareen will become famous soon enough xareen will become famous soon enough
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    klia
    Posts
    925
    Points
    309.90
    Thanks
    0
    Thanked 16 Times in 13 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    598

    cuba wat...

    bacer sampai habesh...mmg real...


    Ingin aku ceritakan sedikit tentang kisah hidup aku.
    Aku dilahirkan didalam sebuah keluarga yang sederhana. Kedua ibubapa ku
    ialah guru.

    Alhamdulillah. .aku dianugerahkan oleh Allah akal yang cerdik. Dalam usia
    18 tahun aku telah mendapat biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke luar
    negara iaitu di negara matahari terbit, Jepun. Aku mengambil jurusan
    Kejuruteraan. ..dalam masa beberapa tahun disana aku fasih bertutur dalam
    bahasa Jepun.

    Selepas bertungkus- lumus hampir 5 tahun akhirnya aku berjaya mendapat
    segulung Ijazah. Aku tidak terus balik ke tanah air..sebaliknya aku
    mengambil keputusan untuk terus menetap disini dan bekerja untuk
    mengambil sedikit pengalaman. Dalam usia semuda 23 tahun aku bekerja
    sebagai Eksekutif di sebuah firma terkemuka Jepun.


    Aku cepat menyerap segala ilmu yang dipelajari semasa bekerja disini. 3
    tahun lebih bekerja akhirnya aku mendapat kepercayaan pihak pengurusan
    dan dinaikkan pangkat dari Eksekutif ke penolong pengurus dan seterusnya
    menjadi Pengurus termuda didalam Firma tersebut.
    Hampir 6 tahun bekerja disana akhirnya aku diarahkan oleh majikan aku
    untuk pulang ke Malaysia .


    Mereka telah melakukan pelaburan di Malaysiadan telah membuka sebuah
    Firma baru disini dan akulah orang yang paling layak untuk mengendalikan
    firma mereka disini. Alahamdulillah. ..aku dilantik sebagai Pengarah
    Urusan.

    Aku bekerja siang dan malam...bertungkus lumus...dunia aku hanyalah di
    pejabat.Sekarang aku mempunyai 3 orang cahayamata anugerah tak ternilai
    dari Allah SWT.


    Tahun demi tahun aku semakin sibuk dengan urusan kerja. Firma yang aku
    kendalikan telah bertambah maju dan akhirya disenaraikan di papan kedua
    bursa saham Kuala Lumpur . Tidak sampai 7 tahun beroperasi sekali lagi
    kami telah disenaraikan ke papan utama BSKL. Hasil penat lelah selama
    ini ahkirnya berbaloi.... aku dilantik sebagai CEO tempatan pertama di
    firma ini dengan bergaji sebanyak RM38 ribu bersih sebulan beserta 3
    buah kereta mewah... Syukur Alhamdulillah.

    Dalam usia 46 tahun sebagai CEO....aku mula terasa kehilangan sesuatu!!!!!
    !

    Kebahagian keluarga.... .
    Kesibukan aku menyebabkan aku serahkan segala tugas sebagai seorang ayah
    kepada isteriku. Hubungan aku bersama keluarga renggang. Anak-anak aku
    tak terurus...yang sulung dah tak macam orang...rambut warna merah...
    bertindik
    di hidung. Apabila tiba waktu makan malam sudah tidak bersama lagi.

    Segalanya kucar kacir. Pelajaran mereka pun entah kemana... Aku terlalu
    sibuk di pejabat. Meeting sanasini. Lunch pun nak meeting....main golf
    pun bincang pasal kerja....dinner pun meeting lagi!!!!...sampai tiada
    masa untuk bersolat!!

    Setiap pagi aku kena periksa segala lapuran-lapuran eksekutif
    aku...sebelah petang kena buat report pada Board of Directors.
    Sembahyang 5 waktu aku tunggang terbalik.... kekadang buat
    ..kekadang terlupa... masyaallah !!!! Setiap hari ada temujanji bersama
    client aku dari Jepun.

    Aku mungkin kaya...tetapi jiwa aku kosong...kadang kala jiwa
    aku tertekan!!!

    Bila aku pulang ke rumah lewat malam aku bersolat.... aku menangis...aku
    memohon doa kepada Allah semoga diberikanketenangan jiwa. Semoga
    keluarga ku bersatu kembali.

    Selang seminggu aku bernekad...! !!! Aku telah meletakkan jawatan ku
    sebagai CEO.

    Aku tinggalkan gaji aku sebanyak RM38K sebulan dan aku pulangkan kesemua
    kereta-kereta mewahku pada syarikat. Keluarga ku terkejut. Isteriku
    menangis.... tetapi bukan menangis marahkan aku meninggalkan jawatan
    sebagai CEO...tetapi menangis kerana gembira...mereka gembira akhirnya
    aku kembali kepada mereka..!!!

    Aku beritahu mereka aku ingin berniaga sendiri. Buka gerai jual Kuew
    Teow Goreng..!!!!

    Aku diketawakan oleh mereka....tak apa aku akan buktikan yang bekas CEO
    akan lebih berjaya dengan berniaga kuew teow goreng !!!!

    Dengan sedikit pengalaman sebagai tukang masak (tukang masak tak
    bertauliah) semasa belajar di Jepun dan sedikit duit simpanan aku
    memulakan perniagaan pertama aku di sekitar Ampang...bersebelah an dengan
    Citroen Showroom. Aku dibantu oleh anak sulung aku.

    Hari pertama berniaga aku mendapat untung RM170.00 sehari. Berniaga dari
    jam 4 petang hingga 10 malam. Hari Kedua dapat RM 120.00 sehari. Hari
    ketiga dapat RM220.00 sehari....alhamduli llah. Dan hari-hari seterusnya
    lebih kurang RM380.00. sehari.

    Anggaran kasar pendapatan aku sebulan lebih kurang RM9,880.00 untuk satu
    gerai. Perniagaan aku bertambah maju dalam 8 bulan aku membuka satu lagi
    gerai di Cheras...dari 2 gerai aku membuka 3..dan seterusnya sehingga
    sekarang aku memiliki 6 gerai makanan. Pendapatan bersih dari 6 gerai
    tadi aku memperolehi rezeki dari Allah dalam RM60, 000.00 SEBULAN.
    Bayangkan pendapatan seorang CEO RM38K sebulan dan pendapatan dari
    berniaga Kuew Teow sebulan RM60K. Kini aku bersenang lenang bersama-sama
    keluarga ku. Setiap bulan kami bercuti bersama.

    Kini aku telah dapat kembali keluarga ku yang 'hilang'. Anak-anak aku
    memang malas nak meneruskan pelajaran mereka. Jadi aku latih mereka
    berniaga. Merekalah sekarang yang menjalan perniagaan tersebut. Aku cuma
    memantau...atau lebih kurang jadi 'chairman'....dan anak-anak aku
    sebagai Directornya.

    Sekali-sekali aku melihat jam di tangan. Oh, baru pukul 2.30.. lambat
    lagi nak balik.Cepat la sikit pukul 5.00. ..bolehla aku berangan
    lagi...Beginilah kehidupan aku
    seorang kerani kerajaan...

    Laa....hampeh betul citer ni. Mat Jenin rupanyerr... .......
    Last edited by xareen; 30-05-2007 at 04:26 PM.
    "ketenangan ada di hati, x merasa kerna kau x mencari..."


  2. stp 468x60-en

  3. #2
    mirzz's Avatar
    mirzz is offline Addicted Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    822
    Points
    296.40
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    761
    laaaaaaa.nasib baik aku baca sampai abeh dulu, kalo tak gerenti terkena
    Ive tried so hard and get so far, in the end, its doesnt even matter!!!



  4. #3
    miss sya Guest
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    hampeh tul...sabar je la...



  5. #4
    mirzz's Avatar
    mirzz is offline Addicted Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future mirzz has a brilliant future
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    822
    Points
    296.40
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    761
    tadi aku rasa cam aku baca artikel lain yang ada mouse la right klik la.. ekk mata aku ke yg salah???
    Ive tried so hard and get so far, in the end, its doesnt even matter!!!



  6. #5
    kitaro's Avatar
    kitaro is offline Official Photographer


    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ulu Klang,
    Posts
    2,267
    Points
    1,237.72
    Thanks
    36
    Thanked 147 Times in 75 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    19822
    mmg best cite ni...blh diketengahkan dlm mesy. board of director ehoza...



  7. #6
    suntat's Avatar
    suntat is offline DieHardFan Member

    is KaCaU BiLaU
     
    I am:
    Tired
     
    suntat has a reputation beyond repute suntat has a reputation beyond repute suntat has a reputation beyond repute suntat has a reputation beyond repute suntat has a reputation beyond repute suntat has a reputation beyond repute suntat has a reputation beyond repute suntat has a reputation beyond repute suntat has a reputation beyond repute suntat has a reputation beyond repute suntat has a reputation beyond repute
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Msih Mcari
    Age
    34
    Posts
    1,114
    Points
    381.23
    Thanks
    82
    Thanked 39 Times in 14 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    3941
    suntat betul ler cerita nie...



  8. #7
    Teruk's Avatar
    Teruk is offline Junior Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    Teruk is on a distinguished road
    Join Date
    May 2007
    Location
    kelumpor
    Posts
    41
    Points
    12.60
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    552
    sib baik den tererr.. den baco dari bawah dulu.. khokhoohokhohhkohkhohh..

    ...apo lak nak den tutoh kek sini?

    colah mano nak saen nie jang..?



  9. #8
    streakfreak's Avatar
    streakfreak is offline DieHardFan Member
    is coding non-stop
     
    I am:
    Happy
     
    streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Meoww Land
    Posts
    1,598
    Points
    421.10
    Thanks
    73
    Thanked 47 Times in 36 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    2898
    hwakhwakhwakh!!!!!!acik tertipu!!
    hampess...



  10. #9
    abu is offline Full Time Supporter
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute abu has a reputation beyond repute
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Al-Ardh
    Posts
    1,463
    Points
    488.10
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    837
    begitu lar perangai 'kerani cabuk'..kerja malas...dok berangan sokmo..
    ada hati plak tu nak jdi CEO...
    dtg kerja besok pun berangan lagi mcm tu...tua kat situ jer.......hahaha



  11. #10
    streakfreak's Avatar
    streakfreak is offline DieHardFan Member
    is coding non-stop
     
    I am:
    Happy
     
    streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute streakfreak has a reputation beyond repute
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Meoww Land
    Posts
    1,598
    Points
    421.10
    Thanks
    73
    Thanked 47 Times in 36 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    2898
    hwakhwakhwakhwakhwakhkwakh!!!!!!goliden!!!


  12. The Best Spread 468x60ms

Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. Cuba buat n tgk...
    By aremeen in forum X-Files, Mistery, Amazing
    Replies: 5
    Last Post: 06-06-2010, 12:48 AM
  2. Cuba baca...
    By ayam in forum Adult Conversation
    Replies: 17
    Last Post: 19-01-2009, 10:59 AM
  3. cuba lah..
    By astalavista6048 in forum Info & Pengetahuan Am
    Replies: 19
    Last Post: 08-04-2008, 03:41 PM
  4. Cuba Tgk Ni
    By azwanbiz in forum Jokes, Pranks
    Replies: 3
    Last Post: 31-07-2007, 12:28 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Premium Ads
The Best Spread 160x600ms

Paid Ads

Moneybookers 180x60

FXOpen 125x125









Ehoza Ads
Ehoza Ads