TenkoFX ECN Gravity

+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5
 1. #1
  perati's Avatar
  perati is offline Addicted Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  perati has a reputation beyond repute perati has a reputation beyond repute perati has a reputation beyond repute perati has a reputation beyond repute perati has a reputation beyond repute perati has a reputation beyond repute perati has a reputation beyond repute perati has a reputation beyond repute perati has a reputation beyond repute perati has a reputation beyond repute perati has a reputation beyond repute
  Join Date
  Apr 2007
  Age
  48
  Posts
  835
  Points
  283.50
  Thanks
  0
  Thanked 19 Times in 12 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  1013

  'Janji' Pak Man Telo

  'Janji' Pak Man Telo  Osman Hamzah berjaya tarik lebih 50,000 pelabur menyertai pelaburan cecah sehingga RM99 juta  LAMA sebelum wujudnya skim cepat kaya berasaskan internet yang kini diharamkan Majlis Fatwa Kebangsaan, wujud satu skim cepat kaya yang lebih 'dahsyat' serta menggemparkan negara pada awal 1990.

  Kesan skim cepat kaya berkenaan menyebabkan ia terus diingati sehingga kini dan mungkin akan dikenang sebagai antara pelopor kewujudan skim cepat kaya dalam sejarah Malaysia.

  "Sebenarnya, pelaburan menerusi internet (adalah) satu bentuk skim cepat kaya, tetapi guna internet, tidak seperti Pak Man Telo yang bergiat aktif pada 1980-an menggunakan cara biasa," demikian ulas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, mengenai kegiatan itu, 14 April lalu.

  Pada Minggu Saham Amanah Malaysia 2007 di Kuantan, 20 April lalu pula, beliau turut mengulangi nada serupa: "Skim pelaburan internet ini bahaya dan kesannya mendedahkan pelabur kepada penipuan kerana ia tidak banyak berbeza dengan skim cepat kaya Pak Man Telo dan sebagainya," katanya.

  Jelas sekali, seperti juga kebanyakan penduduk lain, Timbalan Perdana Menteri juga masih mengingati skim cepat kaya 'Pak Man Telo' yang pernah mencetuskan kekecohan di negara ini, kira-kira 17 tahun lalu.

  Skim Pak Man Telo yang diasaskan Osman Hamzah menerusi syarikatnya, Pestama Enterprise, dipercayai dimulakan sekitar 1970-an di Taiping, Perak.

  Apa yang menjadikan Skim Pak Man Telo sebagai 'lagenda' dalam sejarah skim cepat kaya atau pelaburan piramid di negara ini adalah ia disertai lebih 50,000 pelabur dengan nilai pelaburan mencecah sehingga RM99 juta.

  Osman yang lebih dikenali ramai dengan gelaran 'Pak Man Telo' pada asalnya hanyalah seorang penduduk biasa yang bekerja sebagai wartawan sambilan Bernama di Taiping.

  Tanpa sebarang latar belakang pendidikan mengenai pengurusan wang, dia memberanikan diri menceburi bidang berkenaan dengan mengasaskan skim pelaburan yang kompleks serta bernilai jutaan ringgit.

  Pak Man Telo pernah memberitahu, yang dia mempunyai satu pasukan besar menjual barangan pengguna iaitu tembikar Cina selain terbabit dalam urusan hartanah, tetapi tidak tahu langsung mengenai pasaran kewangan mahupun komoditi.

  Selain itu, lelaki terbabit turut mendakwa yang syarikatnya terbabit dalam perniagaan pengeluaran makanan, barang plastik dan elektrik, komputer, kasut, perhotelan, hartanah dan pemilikan saham beberapa syarikat utama.

  Ketika zaman kemuncak skim berkenaan, Pak Man Telo menjanjikan pulangan dividen yang lumayan iaitu sehingga 12 peratus setiap bulan menyebabkan ramai pelabur mula menyertai skim berkenaan dengan harapan ingin mengaut keuntungan segera.

  Maka tersebarlah cerita itu sehingga ke negeri lain dan semakin ramailah penduduk - dari pegawai kanan kerajaan, pesara, ahli perniagaan sehinggalah penduduk kampung di pedalaman - menyertainya.

  Bagaimanapun, mereka mungkin tidak menyedari yang kegiatan Pak Man Telo bertentangan dengan undang-undang negara.

  Lalu selepas lama memantau kegiatan lelaki itu, Bank Negara menahan Pak Man Telo dan pada 11 Januari 1990, dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan mengambil wang orang ramai tanpa lesen sah mengikut Seksyen 6 (4) Akta Bank dan Institusi Kewangan 1989.

  Beliau dituduh melakukan kesalahan itu antara 1 Oktober dan 23 November 1989 dan serbuan pihak berkuasa turut merampas RM1.7 juta daripada lelaki terbabit.

  Pada Mac 1990, Pak Man Telo mengaku bersalah atas kesalahan itu dan Mahkamah Tengah Taiping menjatuhkan hukuman denda RM250,000 atau satu tahun penjara kepadanya. Beliau membayar denda itu secara tunai.

  Tiga bulan kemudian, sekali lagi syarikatnya diserbu Bank Negara atas kesalahan sama.

  Bermula dari kejadian itu jugalah, kalangan pelabur Skim Pak Man Telo mula resah apabila mendapati kadar bayaran dividen skim berkenaan terpaksa diturunkan daripada 12 peratus kepada hanya lima peratus.

  Lebih membimbangkan mereka apabila kedengaran ada pelabur yang tidak lagi memperoleh bayaran dividen.

  Pak Man Telo tampil menjelaskan kedudukan sebenarnya pada September 1990. Katanya, tindakan mengurangkan kadar dividen itu terpaksa dilakukan berikutan masalah 'krisis Teluk' yang dihadapi dunia ketika itu.

  Faktor lain disebabkan penyelewengan ejen syarikatnya di mana ejen terbabit membuat kutipan dan membayar dividen kepada pelabur secara sendiri, tanpa merujuk kepada pengurusan syarikat.

  Tindakan Bank Negara menyerbu syarikat itu serta merampas dokumen penting termasuk rekod keahlian juga dijadikan alasan kepada penurunan kadar dividen berkenaan.

  Merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan skim pelaburan berkenaan, ramai ahli mula berkumpul di halaman rumah lelaki terbabit hampir setiap hari dan mendesak supaya wang pelaburan pokok mereka dipulangkan segera.

  Kekecohan yang semakin tidak terkawal itu menyebabkan Pak Man Telo menghentikan sementara kegiatannya dan berjanji akan kembali memulakan operasi secara 'halal' pada 2 Januari 1991.

  Melihat pelabur masih mengunjungi rumahnya setiap hari, Pak Man Telo memberi 'ceramah' yang antara lain berbunyi: "Kita akan jalankan operasi seperti dilakukan Bank Islam; kita tidak boleh melabur RM1,000 dan mengharapkan pulangan berlipat ganda kerana itu membabitkan unsur riba; riba itu diharamkan Islam."

  Bagaimanapun, pada tarikh dijanjikan iaitu Januari 1991, pelabur mula memenuhi perkarangan rumah Pak Man Telo untuk menuntut janji. Akan tetapi seperti sebelumnya, lelaki itu gagal membayar dividen dengan pelbagai alasan.

  Akhirnya pada 11 April 1991, polis menyerbu pejabat Pak Man Telo di Taiping dan dia dibawa ke Ipoh, untuk membantu siasatan berhubung skim itu.

  Pada masa sama, kemarahan pelabur memuncak dan ramai yang mencari Pak Man Telo di pejabat dan rumahnya untuk mendapatkan kembali wang mereka.

  Pak Man Telo kemudian dikenakan tindakan buang daerah di Kampung Terong, Kuala Berang, Hulu Terengganu, Terengganu mengikut Ordinan Darurat.

  Dia tidak lama di Terengganu apabila pada 17 Julai 1991, pegawai Bank Negara menahannya. Dia kemudian dibawa ke Mahkamah Sesyen Taiping untuk kali kedua pada 17 Julai atas dakwaan menerima deposit tanpa lesen daripada Kementerian Kewangan antara 1 Januari hingga 31 Oktober 1990.

  Pada pagi hari pertama perbicaraan iaitu 2 Mac 1992, Pak Man Telo yang sebelum itu mengaku tidak bersalah, menukar pengakuannya kepada bersalah.

  Dalam rayuannya, peguam bela tertuduh berkata, Pak Man Telo yang sudah berusia 65 tahun ketika itu menyesali perbuatannya, malah dia dan keluarga merana kerana dipulaukan masyarakat.

  Akhirnya, dalam keadaan mahkamah yang penuh sesak, hakim menjatuhkan hukuman setahun penjara dan denda RM500,000 atau tambahan penjara setahun lagi jika beliau gagal membayar denda.

  Pak Man Telo gagal membayar denda dan beliau terpaksa menjalani hukuman penjara selama dua tahun bermula tarikh dia ditahan iaitu 17 Julai 1991.

  Pengasas skim cepat kaya dibuang daerah di Kuala Berang

  KEMARAHAN orang ramai terhadap Pak Man Telo akibat gagal membayar dividen yang dijanjikan menyebabkan sekumpulan enam lelaki bertindak menculik anak lelakinya pada 1991.

  Mereka mengurung anak lelaki terbabit di Hotel Tropicana, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur mulai jam 8.10 malam 28 Februari hingga jam 11.30 pagi, 5 Mac 1991 bertujuan memaksa Pak Man Telo mengembalikan wang RM426,767 yang mereka labur dalam skim itu.

  Enam lelaki terbabit berjaya ditahan dan dihadapkan di mahkamah tetapi hanya empat daripada mereka yang disabitkan kesalahan. Keempat-empat lelaki itu hanya dikenakan hukuman ringan, iaitu denda RM100 atau tiga bulan penjara.

  Hukuman ringan itu diberi kerana hakim bersimpati terhadap keempat-empat tertuduh yang kehilangan wang disebabkan Pak Man Telo.

  Kemarahan mangsa Pak Man Telo terus membara dan ramai yang mengambil tindakan saman terhadapnya. Seramai 175 pelabur pada Mac 1991, memulakan tindakan saman terhadap lelaki itu bersama enam pihak lain iaitu isteri, dua anak lelaki dan dua anak perempuan serta menantu lelakinya bagi menghalang mereka mengeluar atau memindahkan wang RM1.4 juta yang didakwa milik pelabur berkenaan.

  Ia diikuti 284 pelabur pada April 1991 menyaman Osman dan enam pihak lain bagi mendapatkan semula RM3.5 juta wang milik mereka. Sekumpulan pelabur lain seramai 180 orang pula mendakwa kerugian RM2.2 juta, juga mengambil tindakan sama.

  Pak Man Telo mengakhiri tempoh hukuman penjara dua tahun pada 17 November 1992. Kira-kira jam 10.10 pagi selepas bersalam dengan pegawai Penjara Taiping, dia dibawa menaiki kenderaan pacuan empat roda polis untuk perjalanan ke Kuala Berang, Terengganu kerana dikenakan perintah buang daerah.

  Selepas itu, kisah Pak Man Telo mula tenggelam dan orang ramai semakin melupakannya. Pak Man Telo pula menyepikan diri bersama isteri kedua dan seorang anak lelaki di Terengganu.

  Dia menyara hidup dengan membaiki radio dan televisyen. Pada usia 70 tahun, Pak Man Telo meninggal dunia akibat sakit tua pada 22 Disember 1997 sekali gus berakhirlah riwayat seorang lelaki yang menjadi antara pelopor skim cepat kaya di negara ini.

  Seperti juga pepatah 'harimau mati meninggalkan belang', nama Pak Man Telo terus disebut-sebut sehingga kini seolah-olah gelaran itu begitu sinonim dengan kegiatan skim cepat kaya di negara ini.

  FAKTA
  Skim Pak Man Telo

  # Bermula di Taiping, Perak tetapi merebak ke negeri lain.

  # Jumlah keahlian pelabur dianggarkan lebih 50,000 orang.

  # Nilai pelaburan ahli mencecah RM99 juta.

  # Polis pernah membekukan harta Pak Man Telo sebanyak RM70juta

  # Pak Tam Telo didenda RM250,000 ketika kali pertama dihadap ke mahkamah.

  # Dia dikenakan perintah buang daerah ke Hulu Terengganu akibat kegiatan itu.

  # Pak Man Telo dihukum penjara setahun dan didenda RM500,000 pda kali kedua dihadapkan ke mahkamah. Dia gagal membayar denda dan terpaksa menjalani hukuman penjara dua tahun.

  Click image for larger version

Name:	29dimen11a.jpg
Views:	838
Size:	46.0 KB
ID:	603

  Click image for larger version

Name:	29dimen11b.jpg
Views:	426
Size:	26.5 KB
ID:	604

  Click image for larger version

Name:	29dimen11c.jpg
Views:	768
Size:	32.6 KB
ID:	605
  ~~~ pErAtI ~~~


 2. FXOpen 468x60ms

 3. #2
  azwanbiz's Avatar
  azwanbiz is offline Senior Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future
  Join Date
  Apr 2007
  Location
  bukit jalil
  Age
  38
  Posts
  461
  Points
  156.81
  Thanks
  1
  Thanked 4 Times in 4 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  734
  hebat betul pak man telo ni...boleh tu dia mempengaruhi org....bukan serang dua... 4. #3
  vader's Avatar
  vader is offline Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  vader is on a distinguished road
  Join Date
  Mar 2007
  Posts
  63
  Points
  23.10
  Thanks
  5
  Thanked 0 Times in 0 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  561
  paK man telo..bigest scammer of his time..nasib baik masa tu tak ada internet lagi..kalau ada satu dunia join skim dier..anyway dia dah meninggal semoga roh nya dicucuri rahmat.. 5. #4
  ghenzou's Avatar
  ghenzou is offline Super Senior Member
  is Love ISLAM
   
  I am:
  Cool
   
  ghenzou has much to be proud of ghenzou has much to be proud of ghenzou has much to be proud of ghenzou has much to be proud of ghenzou has much to be proud of ghenzou has much to be proud of ghenzou has much to be proud of ghenzou has much to be proud of ghenzou has much to be proud of
  Join Date
  May 2007
  Location
  kl
  Posts
  582
  Points
  140.83
  Thanks
  1
  Thanked 5 Times in 5 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  681
  pak man telur....menyusahkan org,elok dok seumur hidup dalam jail 2,byk bnda yg dia leh blaja......
  Perkataan yang cantik "Allah S.W.T"
  Lagu yang merdu "Azan"
  Novel yang menarik "Al-Quran"
  Senaman yang baik "Sembahyang"
  Diet yang mujarab "Puasa" 6. #5
  merbau's Avatar
  merbau is offline DieHardFan Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  merbau has a reputation beyond repute merbau has a reputation beyond repute merbau has a reputation beyond repute merbau has a reputation beyond repute merbau has a reputation beyond repute merbau has a reputation beyond repute merbau has a reputation beyond repute merbau has a reputation beyond repute merbau has a reputation beyond repute merbau has a reputation beyond repute merbau has a reputation beyond repute
  Join Date
  Feb 2007
  Location
  selangor
  Age
  34
  Posts
  1,019
  Points
  335.70
  Thanks
  0
  Thanked 20 Times in 17 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  1901
  pak man telo termasuk dlm golongon org yg genius...


 7. stp 468x60-en

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

   

Similar Threads

 1. JANJI TAU
  By headpux in forum Jokes, Pranks
  Replies: 9
  Last Post: 22-03-2009, 03:11 PM
 2. Janji Kuna dalam Menggenggam Janji
  By hpmfl2002 in forum Info & Selebriti
  Replies: 0
  Last Post: 15-10-2008, 04:55 PM
 3. Janji cuma tinggal janji
  By hpmfl2002 in forum Isu Semasa 2008
  Replies: 2
  Last Post: 09-09-2008, 09:02 AM
 4. Janji x dikota @ Mungkir Janji
  By lia_4eva in forum Adult Conversation
  Replies: 20
  Last Post: 18-02-2008, 03:46 PM
 5. Janji bleh masak
  By antagenaiz in forum Jokes, Pranks
  Replies: 11
  Last Post: 01-10-2007, 06:00 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
Premium Ads
TenkoFX ECN Gravity

Paid Ads

FXOpen 125x125

Moneybookers 180x60

Ehoza Ads
Ehoza Ads