TenkoFX Crypto

+ Reply to Thread
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    somutmerah's Avatar
    somutmerah is offline Hyper Active Member
    is Big Gun
     
    I am:
    Awesome
     
    somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute somutmerah has a reputation beyond repute
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    N9
    Age
    35
    Posts
    2,000
    Points
    611.90
    Thanks
    12
    Thanked 53 Times in 33 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    9149

    ~Tips Jimat Petroleum~

    cara menjimat petrol..

    40 TIPS UNTUK JIMAT PETROL KERETA


    1. Servis kereta ikut jadual - kereta yg di maintain dgn baik akan beroperasi pada kecekapan maksimum

    2. Penapis udara dan penapis minyak petrol kena check! (Penapis minyak petrol kene tukar 40 000 km sekali)

    3. Spark plug perlu dlm keadaan baik ( Tak hitam & gap OK )

    4. Tayar perlu diisi angin dgn pressure yg betul, kalu tayar tak cukup angin, minyak makan...

    5. Pakai kereta yg CC rendah tapi kalau nak pakai yg CC tinggi pun boleh cuma system kene bagus la macam Honda i-VTEC, Toyota VVTi .

    6. Jangan tarik pick-up lebih 3000 rpm setiap gear , tapi sekali-sekala boleh la takut engin lemau

    7. Go slow man ! jangan speeding .90-100 km/j tu kira ok la.., tapi kalau terbakar sebab ada orang ajak race - kejar.. jgn tak kejar

    8. Elakkan kesesakkan jalan raya, lagi lama tersangkut (engin idle) lagi makan minyak (kene tukar gear selalu)

    9. Kalau parking menunggu tu, matikan engin

    10. Berkongsi kereta

    11. Naik motor (4 lejang)

    12. Naik Basikal

    13. Naik pengangkutan awam

    14. Guna tayar kereta yang low profile dan ada special rubber compound (Grip tinggi rintangan kurang)

    15. Pakai rim tayar biasa dah le, kalu nak pakai sport rim biar sesuai dgn kereta (dapat pakai macam rim motor lagi bagus - ringan maa... macam kereta klasik)

    16. Isi minyak kat stesen minyak yang pakai meter analog

    17. Tingkatkan tahap kecekapan pembakaran engin, kalau kereta biasa - 80% daripada campuran bahan api dibakar dgn sempurna. Kalau nak tingkatkan ke 90% pakai high
    frequency converter dlm sistem spark plug seperti Stromberg ataupun pakai special magnet pada talian minyak (Dah terbukti !!!)

    18. Isi minyak slow-slow masa kat stesen minyak. Isi minyak sambil minum kopi dan borak-borak

    19. Elakkan jalan berbatu dan tanah merah

    20. Gunakan engin Hybrid (gas-electric)

    21. Guna engin Electric (pakai bateri)

    22. Gunakan tenaga solar

    23. Kurangkan penggunaan air-con,

    24. Kalau kat highway tu, cucuk angin kereta lain (follow belakang kereta lain utk kurangkan daya tolakan angin (Di sarankan cucuk angin kereta yg power sahaja seperti
    Mercedes, BMW, EVO)

    25. Buang Catalytic converter pada system ekzos dan ganti dgn free flow center bullet (Tapi sebelum buat pastikan tahap kecekapan pembakaran engin anda ditingkatkan, kalu
    tidak banyak asap keluar beb)

    26. Ganti ekzos belakang dgn free flow ekzos (Kalu takut bising, cari yg brand baik punyeee, mesti marii)

    27. Loweredkan kereta anda

    28. Pakaikan kereta anda skirt labuh tapi jangan cecah jalan dah la. Ini bertujuan untuk kurangkan rintangan angin, tapi skirt tampal tak main sebab takut angin tembus

    29. Kalau nak pergi kedai kat rumah tu, jalan kaki lagi bagus, boleh exercise

    30. Cari tempat kerja dekat dgn rumah, kalau dapat tidur,makan,berak,mandi kat office lagi best.

    31. Petrol mudah terpeluwap, jadi kalau nak isi minyak isi time pagi atau waktu sejuk dan kalau dapat parking tempat redup lagi best. Cuba korang kene jemur.. masak dibuatnye.

    32. Kalau nak isi petrol kat stesen minyak pastikan isi penuh, tak payah nak ulang alik cari stesen minyak

    33. Jangan bawak banyak barang. Kalau boleh bawak yg perlu sahaja. Penggunaan minyak bergantung kepada weight/power ratio - power kereta dah fix, bila berat bertambah - nisbah meningkat dan penggunaan minyak pun meningkat. Lagi satu, cuba-cubalah kuruskan badan tu sikit dan turunkan perut tu....

    34. Tinted cermin kereta anda (Semua cermin). Lagi kurang cahaya matahari masuk, lagi bagus (cthnya gold dust 95% block heat) sebab ia berkaitan dgn penggunaan air-con dan emosi anda. Contohnya, kalau air-con kurang guna atau guna pada tahap minimum, minyak pun save dan anda pun kurang terbakar atau kurang nak marah sebab ada kajian menunjukkan cuaca panas akan meningkat tahap kebrutalan seseorang itu Bila dah 'panas' mula la jadi samseng jalan raya

    35. Terdapat juga teknologi baru dimana kadar ketembusan cahaya pada cermin kereta anda boleh diubahsuai (Kat negara kita belum dikomersialkan) menggunakan tenaga elektrik drp bateri anda. Bila nak parking gelapkan cermin kereta, bila nak drive cerahkan balik. Rujuk

    fcp://@fc.ramunia.com,%2318476420/MailBox/_blank/home.howstuffworks.com/smart-window.htm

    ]http://home.howstuffworks.com/smart-window.htm

    36. Gantikan Air filter kereta anda dengan filter K&N sebab filter K&N diperbuat daripada gentian kapas dimana kadar aliran udara adalah lebih tinggi daripada filter biasa yg diperbuat dari kertas dan mudah tersumbat

    37. Boleh cuba pakai micro-compressor (www.micro-compressor.com) atau Air Injector (www.air-injector.com)

    38. Kalau nak pergi kerja tu, keluar la awal sikit, takde la terkejar-kejar. Rilek je drive dan tak sakit kepala.

    39. Perbanyakkan stesen Petronas

    40. Pasang intercooler pada enjin anda (bila suhu enjin diturunkan, power meningkat dan boleh save minyak)


  2. stp 468x60-en

  3. #2
    kitaro's Avatar
    kitaro is offline Official Photographer


    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute kitaro has a reputation beyond repute
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ulu Klang,
    Posts
    2,267
    Points
    1,237.72
    Thanks
    36
    Thanked 147 Times in 75 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    19823
    41.parking je keta...start tiap2 pagi dlm 5 min pastu tutup...pegi keje naik bas..



  4. #3
    xareen's Avatar
    xareen is offline Addicted Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    xareen will become famous soon enough xareen will become famous soon enough
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    klia
    Posts
    925
    Points
    309.90
    Thanks
    0
    Thanked 16 Times in 13 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    598
    Quote Originally Posted by kitaro View Post
    41.parking je keta...start tiap2 pagi dlm 5 min pastu tutup...pegi keje naik bas..
    kuwa3...running kete je pepagi aek...gi keje naik bas gak...kalo gitu baik xyah pakai kete terus...nak running tu pun guna minyak gak tu...
    "ketenangan ada di hati, x merasa kerna kau x mencari..."



  5. #4
    azwanbiz's Avatar
    azwanbiz is offline Senior Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future azwanbiz has a brilliant future
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    bukit jalil
    Age
    38
    Posts
    461
    Points
    156.81
    Thanks
    1
    Thanked 4 Times in 4 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    734
    Quote Originally Posted by xareen View Post
    kuwa3...running kete je pepagi aek...gi keje naik bas gak...kalo gitu baik xyah pakai kete terus...nak running tu pun guna minyak gak tu...
    hehehe eh tapi ada org mcm tu,tak suka sgt bawa keta...suka tgk je...lagi pun bawa keta ni jem...hehe



  6. #5
    Teruk's Avatar
    Teruk is offline Junior Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    Teruk is on a distinguished road
    Join Date
    May 2007
    Location
    kelumpor
    Posts
    41
    Points
    12.60
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    552
    Quote Originally Posted by azwanbiz View Post
    hehehe eh tapi ada org mcm tu,tak suka sgt bawa keta...suka tgk je...lagi pun bawa keta ni jem...hehe

    buek macam den laa.. kegheto skali skalo yo jalan.. gi kojo naik honda vtec ex5.. memang seppp...!

    ...apo lak nak den tutoh kek sini?

    colah mano nak saen nie jang..?



  7. #6
    nissC20's Avatar
    nissC20 is offline Super Administrator
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    nissC20 has a reputation beyond repute nissC20 has a reputation beyond repute nissC20 has a reputation beyond repute nissC20 has a reputation beyond repute nissC20 has a reputation beyond repute nissC20 has a reputation beyond repute nissC20 has a reputation beyond repute nissC20 has a reputation beyond repute nissC20 has a reputation beyond repute nissC20 has a reputation beyond repute nissC20 has a reputation beyond repute
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    TaWoW Sabh
    Posts
    6,531
    Points
    2,245.60
    Thanks
    2,922
    Thanked 590 Times in 337 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    51412

    Smile

    Thanks.

    Info yang hebat!



  8. #7
    Neo5's Avatar
    Neo5 is offline Elders of Pseudoscience
    This user has no status.
     
    I am:
    Happy
     
    Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Earth
    Posts
    9,000
    Points
    12,196.04
    Thanks
    795
    Thanked 1,701 Times in 850 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    523736
    Jem yg menyebabkan bnyk pembaziran minyak.


  9. bitcoin 468x60-en

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. Remove Scratches from a CD/DVD with Vaseline (Petroleum Jelly)
    By cyclon in forum IT News & Information
    Replies: 0
    Last Post: 13-04-2010, 08:08 AM
  2. [NEW] Royalti: PAS cabar pusat rujuk perjanjian petroleum 1974
    By headpux in forum Politic Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 07-11-2009, 12:55 PM
  3. 40 tips untuk jimat petrol kereta
    By fendikya in forum Info & Pengetahuan Am
    Replies: 1
    Last Post: 28-09-2009, 03:58 PM
  4. 40 TIPS UNTUK JIMAT PETROL KERETA
    By gelama_14 in forum Info & Pengetahuan Am
    Replies: 9
    Last Post: 18-11-2008, 08:55 PM
  5. tips jimat minyak
    By asura in forum Info & Pengetahuan Am
    Replies: 9
    Last Post: 18-10-2008, 08:04 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Premium Ads
The Best Spread 160x600ms

Paid Ads

FXOpen 125x125

Moneybookers 180x60









Ehoza Ads
Ehoza Ads