TenkoFX Crypto

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    4dy's Avatar
    4dy is offline Legendary Super Ehozarian
    is menyesuaikan diri di tempat baru
     
    I am:
    Awesome
     
    4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute 4dy has a reputation beyond repute
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    P101
    Age
    33
    Posts
    9,720
    Points
    3,385.82
    Thanks
    211
    Thanked 178 Times in 150 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    4878

    Otak Kanan - Teknik Jepun Shichida Methods

    Dipetik dari:- [email protected]
    Oleh: Azlan A.Raof
    (Ayat tidak diubah, dari ayat asal penulis)

    InsyaAllah, berkesan.

    Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia hantar anak dia 2 tahun pergi Sichida kelas…yakni kelas yg di uruskan oleh Jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan.

    Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practice sikitlah penggunaannya.

    Kelas ni mahal, kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan Melayu cuma setengah kerat aje…dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.

    Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru
    seminggu aku buat kat anak aku…dah nampak keberkesanannya.

    * Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati…kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal….sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n ahad.

    * Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je, sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek. . buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat. .macam..a. .b..c..d. .e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu…kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar. ..potonglah gambar kat mana-mana dsb.

    * Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe……. satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi…ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan….Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai. …sebab depa makan guna chopstik…chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.
    * Jgn marah-marah atau tengking anak…….. sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri…….kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die…..

    * Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa……. ..kita pun bukan tak biasa merapu……

    * Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam….bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu……..ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat…..semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama.

    Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks…tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi….Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak……Aku pun tengah try lagi ni…

    Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca….

    Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak… ..itu lah yang anak akan buat…..so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak…contohnya. …Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang.. Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.


  2. stp 468x60-en

  3. The Following 5 Users Say Thank You to 4dy For This Useful Post:


  4. #2
    <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'>'s Avatar
    <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> is offline
    is single
     
    I am:
    Awesome
     
    <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute <span class='glow_FFFF00'>apect</span></a><br /><span class='glow_FFFF00'><span style='color: #9400D3'>True Ehoza's Supporter</span></span><a href='#'> has a reputation beyond repute
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Batu Pahat
    Age
    42
    Posts
    9,676
    Points
    401,767.98
    Thanks
    654
    Thanked 2,205 Times in 750 Posts
    Credits

    $ 601
    Rep Power
    588965
    nice info n tips. bole praktikkan kat anak2 buah aku yang nakalnya.... nauzubillah....
    https://www.facebook.com/ehozadotcom
    Jom teka gambar dan menang RM150!



  5. #3
    hax0r's Avatar
    hax0r is offline Junior Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    hax0r is on a distinguished road
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    18
    Points
    7.20
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    0
    haha best2
    brpp.. brpp.. brpp..
    :dance:



  6. #4
    dethro's Avatar
    dethro is offline Full Time Supporter
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Gombak :D
    Age
    34
    Posts
    811
    Points
    295.63
    Thanks
    47
    Thanked 19 Times in 17 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    867
    pd bkal2 ibu atau bapa.. elok dh di praktikn nnt



  7. #5
    wengtoy's Avatar
    wengtoy is offline Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    wengtoy will become famous soon enough wengtoy will become famous soon enough
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    95
    Points
    31.76
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    584
    Quote Originally Posted by dethro View Post
    pd bkal2 ibu atau bapa.. elok dh di praktikn nnt
    nak praktikkan kat anak sape? baru bakal..anak kucing kot....hehe



  8. #6
    dethro's Avatar
    dethro is offline Full Time Supporter
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Gombak :D
    Age
    34
    Posts
    811
    Points
    295.63
    Thanks
    47
    Thanked 19 Times in 17 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    867
    Quote Originally Posted by wengtoy View Post
    nak praktikkan kat anak sape? baru bakal..anak kucing kot....hehe
    haha.. blh jgk kt.. jnji de perkataan anak..



  9. #7
    wengtoy's Avatar
    wengtoy is offline Member
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    wengtoy will become famous soon enough wengtoy will become famous soon enough
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    95
    Points
    31.76
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    584
    jgan ader anak sblm kawin dah la..haha...



  10. #8
    joney's Avatar
    joney is offline Pengetua Ehoza

    is .............. dead!
     
    I am:
    Tired
     
    joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Pass Away
    Posts
    8,902
    Points
    3,593.64
    Thanks
    193
    Thanked 96 Times in 63 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    182695
    Quote Originally Posted by wengtoy View Post
    jgan ader anak sblm kawin dah la..haha...
    juga jgn anak kawin sebelum kita kawin... hahahaha



  11. #9
    dethro's Avatar
    dethro is offline Full Time Supporter
    This user has no status.
     
    I am:
    ----
     
    dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute dethro has a reputation beyond repute
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Gombak :D
    Age
    34
    Posts
    811
    Points
    295.63
    Thanks
    47
    Thanked 19 Times in 17 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    867
    Quote Originally Posted by joney View Post
    juga jgn anak kawin sebelum kita kawin... hahahaha
    erk.. cmne tuh.. cmne nk de ank klu x kwin.. hehe



  12. #10
    <span style='color: #008000'>genixshadow</span>'s Avatar
    <span style='color: #008000'>genixshadow</span> is offline Ehoza's Freak

    is is blank
     
    I am:
    Tired
     
    <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute <span style='color: #008000'>genixshadow</span> has a reputation beyond repute
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Penang
    Age
    25
    Posts
    3,698
    Points
    619.98
    Thanks
    148
    Thanked 92 Times in 67 Posts
    Credits

    $ 1
    Rep Power
    4308
    thanks bro!
    nati bole gna kt bdak2 kcik
    na tggu kawen 10 taun lg..
    hhhee


  13. bitcoin 468x60-en

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. Paradoks Logika Otak Kanan
    By nikridzuan in forum Info & Pengetahuan Am
    Replies: 4
    Last Post: 04-02-2010, 07:22 PM
  2. Fresh Otak Otak
    By acidvoice in forum Scary, Frightened, Ghost
    Replies: 11
    Last Post: 05-08-2009, 01:16 PM
  3. Otak Kanan - Teknik Jepun Shichida Methods...
    By aremeen in forum Info & Pengetahuan Am
    Replies: 15
    Last Post: 27-06-2009, 03:51 PM
  4. Jom test...Otak Anda Otak Lelaki ke Perempuan
    By awah137 in forum Jokes, Pranks
    Replies: 15
    Last Post: 20-05-2009, 03:25 PM
  5. Teknik-teknik berhadapan dengan hantu
    By hpmfl2002 in forum Adult Conversation
    Replies: 14
    Last Post: 05-06-2008, 05:17 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Premium Ads
TenkoFX Crypto

Paid Ads

Moneybookers 180x60

FXOpen 125x125









Ehoza Ads
Ehoza Ads