stp 728x90-en

+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3
 1. #1
  joney's Avatar
  joney is offline Pengetua Ehoza

  is .............. dead!
   
  I am:
  Tired
   
  joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute joney has a reputation beyond repute
  Join Date
  Feb 2007
  Location
  Pass Away
  Posts
  8,902
  Points
  3,593.64
  Thanks
  193
  Thanked 96 Times in 63 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  182690

  Thumbs up Kematian Mengejut boleh di Warisi

  Kematian mengejut terutamanya di kalangan orang muda merupakan satu tragedi bukan sahaja kepada ahli keluarga mereka tetapi juga kehilangan yang besar kepada masyarakat.

  Pemergian mereka ini yang berada di sekeliling anda baik saudara-mara, rakan setugas, jiran tetangga mahupun kenalan membuatkan kita tertanya-tanya, bagaimana mungkin ia terjadi ke atas seseorang yang masih muda dan sihat wal afiat.

  Dianggarkan satu dalam setiap 20 kes kematian kardiak mengejut (SCD) yang berpunca daripada kegagalan jantung, tidak diperoleh sebab kematiannya yang sahih. Keadaan ini digelar SADS.  “Jantung merupakan organ penting yang memiliki otot-otot kuat untuk mengepam darah ke seluruh badan. Kerja-kerja mengepam terhasil daripada rangsangan elektrik menerusi jantung secara berulang-ulang dalam bentuk pusingan.

  “Sekiranya aktiviti elektrikal ini terganggu, misalnya disebabkan oleh kekacauan rentak jantung yang dikenali sebagai aritmia, ia boleh mempengaruhi kebolehan jantung untuk mengepam dengan sempurna,’’ kata Datuk Dr. Ahmad Shukri Datuk Md. [email protected]

  PUNCA KEMATIAN MENGEJUT DI KALANGAN ORANG MUDA

  1. Penyakit jantung
  Menurut Pakar Perunding Perubatan, Hospital Kuala Terengganu, Terengganu itu, penyakit jantung merupakan penyebab paling biasa SADS dalam kesemua peringkat umur.

  “Di kalangan individu berusia 30 tahun ke atas, penyakit jantung lazimnya berpunca daripada pembuluh yang membekalkan darah ke jantung telah tersumbat menyebabkan penyakit jantung koronari.

  “Bagaimanapun, bagi mereka yang lebih muda dan kanak-kanak, kerap kali penyebabnya adalah sesuatu yang berbeza,’’ katanya.

  Penyakit-penyakit yang dimaksudkannya itu adalah sepert kardiomiopati (sebarang gangguan kronik yang melibatkan otot jantung, mungkin menyebabkan pembesaran jantung, kegagalan jantung, aritmia dan embolisme); penyakit jantung sejak lahir/kongenital dan; miokarditis (keradangan otot jantung yang akut atau kronik, selalunya disebabkan oleh jangkitan virus).

  Lain-lain adalah penyakit tisu perantara yang dicirikan oleh perubahan-perubahan degeneratif pada kolagen seperti Eritematosus Lupus Sistemik dan; penyakit konduksi (ketidaknormalan saraf-saraf elektrikal dikendalikan menerusi nodular AV).  2. Ubat-ubatan
  Ubat-ubatan yang dipreskripsi oleh doktor, dibeli di kaunter farmasi dan ubat-ubat yang dilarang boleh mendatangkan bahaya tetapi jarang mempunyai kesan sampingan terutamanya jika diambil pada dos berlebihan.

  Antara kesan-kesannya termasuklah aritmia dan ada kalanya, boleh menyebabkan kematian mengejut.

  3. Lain-lain
  Penyelidikan mendapati, kematian mengejut walaupun tidak sering berlaku, boleh juga disebabkan oleh keadaan-keadaan seperti sawan dan serangan asma yang teruk.

  Begitu juga dengan embolus pulmonari/gumpalan darah di dalam paru-paru disebabkan duduk terlalu lama di dalam penerbangan yang panjang. Ia boleh menyebabkan seseorang rebah secara tiba-tiba lalu mati.

  Begitu juga dengan pendarahan otak disebabkan tekanan darah tinggi atau saluran darah abnormal di dalam otak, juga boleh menyebabkan kematian tiba-tiba.

  PENYEBAB SADS

  Terdapat sekumpulan penyakit ganjil yang dipanggil ion channelopathies yang mempengaruhi fungsi elektrikal jantung tanpa menjejaskan struktur jantung.

  Ini bermakna, ia hanya boleh dikesan semasa seseorang masih hidup dan bukannya semasa bedah siasat mayat dilakukan, jika ada.

  Ion channelophaties bertanggungjawab terhadap tiga hingga empat daripada 10 kes SADS yang dilaporkan.

  Sindrom Long QT iaitu gangguan pada sistem elektrikal jantung yang menyebabkan jantung berdegup kencang, mendorong kepada pitam dan dalam kes-kes tertentu, jantung terhenti serta mati mengejut merupakan antara salah sejenis ion channelophaties.  UJIAN-UJIAN

  “Sekiranya anda merupakan saudara dekat kepada seseorang yang meninggal dunia kerana SADS, adalah penting anda menjalani ujian bagi menentukan sama ada anda turut mewarisi masalah perubatan yang sama seperti mangsa.

  “Sekiranya terdapat mana-mana kematian mengejut dan menimbulkan tanda tanya di kalangan ahli keluarga anda termasuk kematian kot (mati mengejut di kalangan bayi), kemungkinannya adalah lebih besar,’’ kata Dr. Ahmad Shukri.

  Menurutnya, doktor mungkin menanyakan jika anda mempunyai simptom-simptom seperti pitam atau denyutan jantung yang pantas.

  Pemeriksaan perubatan dapat membantu mengetahui sekiranya terdapat penyakit jantung struktural yang boleh diwarisi dalam keluarga seperti prolaps injap mitral yang bocor, yang mengeluarkan suatu bunyi yang boleh didengar oleh doktor menggunakan stetoskop.

  Seterusnya, doktor akan menyarankan beberapa ujian lanjut seperti:

  * Elektrokardiogram; rakaman kejadian elektrik jantung di atas jalur kertas yang bergerak

  * Ekokardiogram; penggunaan gelombang ultrasound untuk mengkaji dan memaparkan tindakan jantung sambil ia berdenyut

  * Ujian senaman/stres; lebih kurang sama seperti ECG cuma ia direkodkan sebelum, semasa dan selepas pesakit melakukan senaman menggunakan treadmill atau berbasikal

  PERUBAHAN GAYA HIDUP

  Senaman
  Majoriti keadaan yang boleh mencetuskan kematian mengejut berkaitan jantung didapati bertambah buruk dengan melakukan senaman. Elakkan daripada terlibat di dalam kegiatan sukan bersifat pertandingan dan lasak.

  Pengambilan ubat-ubatan tertentu
  Individu yang mempunyai masalah dengan jantung mereka dan boleh mendorong kepada kematian mengejut perlu lebih berhati-hati dengan ubat yang mereka ambil. 2. bitcoin 468x60-en

 3. #2
  yoey10 is offline Junior Member
  This user has no status.
   
  I am:
  ----
   
  yoey10 is on a distinguished road
  Join Date
  Mar 2009
  Age
  32
  Posts
  44
  Points
  115.00
  Thanks
  0
  Thanked 1 Time in 1 Post
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  457
  senaman sangat enyihatkan. 4. #3
  Neo5's Avatar
  Neo5 is offline Elders of Pseudoscience
  This user has no status.
   
  I am:
  Happy
   
  Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute Neo5 has a reputation beyond repute
  Join Date
  Feb 2009
  Location
  Earth
  Posts
  9,000
  Points
  12,196.04
  Thanks
  795
  Thanked 1,701 Times in 850 Posts
  Credits

  $ 1
  Rep Power
  523736
  Its all in the genetics so dengan mengamalkan cara hidup sihat spt pemakanan seimbang dan senaman sedikit sebanyak dpt mngurangkan risiko.


 5. pamm 468x60-en

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

   

Similar Threads

 1. [TUTORIAL] Mati mengejut, apa puncanya?
  By headpux in forum Panduan Kesihatan
  Replies: 5
  Last Post: 19-03-2010, 10:03 PM
 2. Roslan Shah Boleh Tahan Hujan: Warisi Ilmu Arwah Nenek
  By HK23 in forum Info & Selebriti
  Replies: 9
  Last Post: 28-11-2008, 12:30 PM
 3. Paris Tak Warisi Semua Harta Datuknya...
  By HK23 in forum Info & Selebriti
  Replies: 14
  Last Post: 04-04-2008, 04:03 AM
 4. Replies: 53
  Last Post: 11-12-2007, 01:05 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
Premium Ads
TenkoFX Crypto

Paid Ads

FXOpen 125x125

Moneybookers 180x60

Ehoza Ads
Ehoza Ads