PDA

View Full Version : Komando Malaysiaboy85
25-12-2009, 07:56 PM
PASUKAN KHAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

10 Briged Paratrooper - dikenali sebagai 10 PARA - asasnya adalah satu briged infantri dalam cawangan Tentera Darat Malaysia yang dipertingkatkan menjadi satu pasukan elit didalam ATM. 10 PARA adalah elemen Pasukan Aturgerak Cepat, PAC ATM.

Sejarah

Peranan 10 Para ini pada mulanya adalah sebuah pasukan serangan negara pada masa berlakunya peperangan atau darurat. Penubuhan Briged Payung Terjun ini telah dicadangkan oleh badan penasihat pertahanan Malaysia pada akhir tahun 1970an sebagai salah satu daripada rancangan pemodenan bagi sistem ketenteraan Malaysia. Pada asalnya rancangan ini tidak mendapat sebarang sokongan daripada pihak kerajaan yang dianggap berpunca dengan kaitan terhadap formasi briged ini yang bakal menjadi kesangsian oleh negara jiran, khasnya Singapura.
Pada bulan November 1988, Malaysia tidak mampu menyahut permintaan untuk bantuan oleh Maldives semasa negara itu dicerobohi oleh organisasi pengganas upahan Tamil. Atas ketidakmampuan untuk memberi bantuan dengan segera, panglima angkatan tentera Malaysian telah mengemukakan penubuhan unit payung terjun dalam organisasi Tentera Darat Malaysia.


Perihal


1988 – satu batalion infantri Tentera Darat Malaysia daripada Batalion ke-8 Rejimen Renjer Diraja telah mendapat latihan payung terjun dan peranan tradisinya sebagai infantri biasa telah ditukarkan kepada batalion payung terjun. Batalion ini menjadi pasukan pertama aturgerakcepat terbaru.
1990 – Batalion ke-9 Rejimen Askar Melayu Diraja dan Batalion ke-17 Rejimen Askar Melayu Diraja telah menerima kelayakan dan menyertai pasukan aturgerakcepat.

10 Oktober, – Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Dr Mahathir Mohamad (sekarang Tun) telah merasmikan penubuhan Briged Infantri ke-10 Malaysia sebagai Briged ke-10 Payung Terjun.

Oktober, 1994 - 10 Para menerima latihan aturgerakcepat, dibantu oleh elemen pasukan elit Grup Gerak Khas Tentera Darat Malaysia dan Paskal Tentera Laut Diraja Malaysia dan dengan melengkapi sokongan operasi oleh TLDM dan TUDM. Di sekitar pertengahan latihan berupa senario menawan semula Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, Kedah daripada penceroboh oleh Pasukan Aturgerak Cepat (PAC) diterajui oleh batalion ke-8 RRD (Para).

Peranan

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/b/ba/Askarparamalaysia.jpg/300px-Askarparamalaysia.jpg

10 Briged Para asalnya adalah unit infantri biasa yang kini dinaiktarafkan sebagai unit elit payung terjun. 10 Briged Para mempunyai berbagai-bagai kemahiran sepertimana tarafnya sebagai sebuah pasukan elit Tentera Darat. Atas sebab itulah juga, 10 Briged Para diakui mempunyai kelebihannya yang tersendiri dan mampu diaturgerakkan dalam masa yang singkat untuk bergerak ke atas mana-mana kawasan operasi sejajar dengan cogankata briged ini -Tindak Pantas.

Kepantasan unit elit 10 Briged Para ini secara tidak langsung telah memberi satu kelebihan kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam melaksanakan misinya bagi memastikan keamanan negara terus dikekalkan sehingga sekarang. Dari segi kebolehan, 10 Briged Para adalah pasukan elit payung terjun yang setanding dengan lain-lain pasukan payung terjun di luar negara, misalnya Delta Force Amerika Syarikat. 10 Briged Para sememangnya adalah sebuah pasukan elit yang mantap tetapi pada masa yang sama sentiasa mempunyai sikap merendah diri dan tidak gemar mendabik dada atas kebolehan yang ada. Semangat setia kawan (esprit-de-corp) menjadi teras utama pasukan ini dan juga boleh diumpamakan sebagai sebuah pasukan yang mengutamakan hubungan silaturahim antara setiap anggota dan pegawai-pegawai atasan.

Identiti Beret Merun 10 Para

Anggota 10 Para memakai beret merun melambangkan entitinya sebagai pasukan elit. Beret Merun yang dipakai oleh pasukan elit ini juga dikenali sebagai Pegasus. Pegasus bermaksud kuda terbang iaitu seekor kuda yang mempunyai sayap dan banyak terdapat di dalam cerita mitos masyarakat barat, khasnya mitos masyarakat Greek. Kehebatan nama haiwan ini telah digunakan oleh pasukan Paratrooper British sewaktu mereka melaksanakan ujian pemilihan ke atas anggota tentera darat British sebelum mereka layak diterima sebagai anggota Paratrooper dan seterusnya layak memakai beret merun. Dalam formasi ini antara syarat untuk melayakkan pemakaian beret merun adalah lulus kursus asas payung terjun dan berjaya menamatkan kursus penyesuaian Beret Merun (Pegasus)

Insignia

<dl><dt>Motto</dt><dd>Motto bagi 10 Para dikenali sebagai Tindak Pantas.</dd></dl> <dl><dt>Lagu perbarisan</dt><dd>Lagu perbarisan 10 Para ialah Tiada Misi Terlalu Sukar, Tiada Pengorbanan Terlalu Besar, Tugas Diutamakan.</dd></dl> <dl><dt>Beret Merun</dt><dd>Digelar sebagai Pegasus. Melambangkan identiti pasukan 10 Para dan juga melambangkan unit payung terjun tentera British semasa Perang Dunia Ke-2.</dd></dl> <dl><dt>Sayap Berdarah</dt><dd>Gelaran kepada sayap penerjun yang dipakai oleh setiap ahli payung terjun 10 Para. Gelaran ini diberi sempena memperingati pengorbanan pegawai dan anggotanya sepanjang penubuhan pasukan ini.sayap ini juga diguna pakai oleh anggota 69 KomandoPGK PDRM.</dd></dl> <dl><dt>Genggaman PARA</dt><dd>Melambangkan gabungan lima jari dalam satu genggaman. Ianya melibatkan kesatuan kepimpinan dan disiplin anggota 10 Para sama ada dari peringkat atasan hinggalah ke peringkat bawahan. Kesemua jari mempunyai maksudnya yang tertentu. Ibu jari mewakili Pegawai Tinggi Rejimen, jari telunjuk mewakili Kolonel Rejimen atau Pegawai Memerintah, jari hantu mewakili pegawai berpangkat RSM, KSM dan PTT kanan, jari manis mewakili PTT Rendah dan jari kelingking mewakili anggota pangkat rendah. Genggaman menunjukkan maksud semangat bersatu hati dikalangan warga 10 Briged Para didalam melaksanakan setiap tugas dan tanggungjawab yang diberikan.</dd></dl>Latihan

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/5/55/10_Para_Assault.jpg/400px-10_Para_Assault.jpg

Anggota-anggota elit 10 Briged Para semasa operasi menggempur lokasi pengganas semasa latihan Ops Pasir di Pulau Berhala, Sabah pada 13 November 2007. Anggota hadapan didapati bersenjatakan mesingan FN Minimi. Mana-mana yang ingin menyertai pasukan ini dikehendaki lulus dalam ujian fizikal atau dikenali sebagai Latihan Semangat Waja sebelum layak memakai beret Pegasus dan Sayap Berdarah.
Latihan Semangat Waja ini terdiri daripada:


Senaman perang
Larian hutan berpaya
Mara lasak sejauh 12 kilometer
Pelaksanaan serbuan khas
Latihan 5 kilometer bagi membolos dan mengelakkan diri
Latihan abseilling
Latihan rapelling
Junam selesa
Jalan laju 22 kilometer
Mendaki Gunung Ledang
Ikhtiar hidup
Pandu arah 33 kilometer
Berjalan lasak 65 kilometer
Mendayung perahu tempur sejauh 32 kilometer
Berlari sejauh 7 kilometer
Merentas desa
Larian balak
32 kilometer bagi larian berpasukan
Larian 42 kilometer
Kawad tempur seksyen dan platun
Kemahiran mengendalikan senjata

Latihan ini untuk ujian mental dan fizikal yang melayakkan diri seseorang itu untuk menyertai pasukan ini.
Latihan khas pula meliputi:


Operasi pendaratan secara taktikal melalui udara (TALO)
Latihan payung terjun
Latihan tempur jarak dekat (CQC)
Latihan penerjun bebas (HALO/HAHO)
Kursus penembak tepat
Kepakaran menggunakan bahan letupan
Kebolehan menembak
Menembak pantas

Setelah berjaya menamatkan kursus, upacara pemakaian Beret Merun dan Sayap Berdarah kepada pegawai dan anggota akan disempurnakan oleh Panglima 10 Briged Para.

eid
25-12-2009, 08:05 PM
ok lg malaysia nih..:D
komando negara maner tah..
latihan komando..
kene bogel beberapa hari dlm utan...:)):))

boy85
25-12-2009, 08:30 PM
ok lg malaysia nih..:D
komando negara maner tah..
latihan komando..
kene bogel beberapa hari dlm utan...:)):))

ade lg aku nk pos....
tunggu....:D

boy85
25-12-2009, 08:36 PM
PASKAL

Pasukan Khas Laut atau nama singkatannya PASKAL merupakan pasukan elit dari . Unit ini juga yang diperkatakan sebagai sebuah pasukan elit No.1 di Malaysia kerana terkenal dengan sistem persenjataan, taktikal dan kelengkapan yang jauh lebih moden daripada pasukan-pasukan elit Angkatan Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) ini memulakan operasinya pada 1 Oktober 1980 dikawasan perairan Malaysia dan menjalankan 3 cabang operasi meliputi darat, laut dan udara.

Sejarah

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/d/da/RMN-PASKAL.jpg/250px-RMN-PASKAL.jpg

Unit anti pengganas PASKAL dalam sesi latihan amfibia. Perhatikan senjata raifal Steyr yang menjadi senjata utama ATM. Pada tahun 1975, TLDM memerlukan sebuah pasukan khusus untuk menguatkuasakan perairan Malaysia dari diceroboh oleh sebarang keganasan di laut, misalnya lanun. Pasukan ini dikehendaki untuk menjalani latihan peperangan moden dilaut. Atas keperluan inilah, TLDM telah menghantar 30 orang pegawai dan anggota di Pusat Latihan Peperangan Khas, Kem Sungai Udang, Melaka, dan seterusnya dihantar ke Surabaya, Indonesia untuk mendapat latihan khas dari pasukan elit KOPASKA (Komando Pasukan Katak) Tentera Nasional Indonesia - Angkatan Laut dan bermulanya detik penubuhan pasukan elit TLDM ini. Walaubagaimanapun, salah seorang daripada 69 anggota pelatih TLDM yang menjalani latihan asas komando di Surabaya gagal menamatkan latihan setelah terpaksa dihantar ke hospital akibat kecederaan patah kaki. Selepas menjalani latihan dari KOPASKA, pasukan ini kemudiannya dihantar berkursus ke London di bawah sel latihan oleh Royal Marine Commando British dan Amerika Syarikat oleh US Navy SEALs.
Bersama dengan anggota-anggota SEALs Amerika yang menerima latihan asas komando, anggota PASKAL yang dilatih oleh SEALs ini mengikuti latihan asas komando di seluruh formasi latihan asas tentera laut Amerika, khasnya di Coronado, California dan Norfolk, Virgiana terutamanya latihan yang melibatkan operasi dibawah permukaan air, amfibia, sabotaj serta latihan-latihan lain yang cukup mencabar yang tidak dapat dilakukan oleh pasukan tentera yang biasa. Antara pegawai PASKAL yang turut mendapat latihan daripada pasukan elit Amerika ini ialah Leftenan Komander Ahmad Ramli bin Kardi. Setelah menamatkan latihan daripada ketiga-tiga pasukan elit ini, PASKAL memulakan pengoperasiannya di Malaysia pada tahun 1 Oktober, 1980 mempertahankan Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) sejauh 200 batu nautika dari perairan Malaysia.

Peranan

Peranan PASKAL adalah melancarkan operasi membebaskan kawasan perairan, darat dan udara daripada cengkaman pihak musuh. PASKAL dilatih dengan pelbagai teknik operasi maritim seperti membanteras lanun, memusnahkan rampasan ke atas kapal dan pelantar minyak. Lebih 30 pelantar petroleum diperairan Malaysia adalah dibawah kawalan dan seliaan PASKAL.Kini, PASKAL mempunyai kemampuan untuk menjalani latihan khas di kesemua pelantar petroleum diseluruh perairan Malaysia.
Misi PASKAL juga terdiri daripada operasi dipantai, pengintipan dan perisikan khas, letupan khas dan sabotaj. PASKAL turut berkebolehan dalam operasi didarat untuk serangan amfibia daripada tentera darat, melakukan serangan komando ke atas kapal di pelabuhan musuh, operasi dikapal khas, kepakaran anti-pengganas, operasi membersihkan periuk api didarat mahupun diperairan dan menyertai operasi bersepadu dengan pasukan elit tentera darat seperti teknik penerjunan bebas.


Keanggotaan PASKAL turut diletakkan dibawah pejabat seliaan khas di Pulau Layang-Layang dibawah pengawasan kapal TLDM. Sepertimana unit elit yang lain misalnya SEAL Amerika, PASKAL dilengkapi dengan persenjataan dan kelengkapan khas seperti submesingan dan amunisi khusus dan mempunyai peralatan khas bagi pengoperasian dibawah permukaan air.Antara kelengkapan khas PASKAL adalah motor selam mini yang mana adalah salah satu kenderaan khusus yang dikenali sebagai UDV - Underwater Delivery Vehicle, bot laju dan kenderaan marin yang lain. Subskimmer adalah kenderaan selam yang terbaik digunakan untuk menyusup ke dalam air tanpa dikesan. Selain itu, PASKAL turut mempunyai misi khusus dalam memerlukan kepakaran dalam tugas keselamatan negara.


Latihan


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/5/5c/AsasPaskal.jpg/350px-AsasPaskal.jpg


Perbarisan Tamat Latihan Asas PASKAL.


Untuk layak memakai beret komando PASKAL ini, bukanlah sesuatu pencapaian yang mudah kerana mereka perlu menjalani latihan intensif yang menguji ketahanan fizikal dan mental, mampu melakukan pelbagai tugas yang mungkin sukar dilakukan oleh anggota tentera biasa. Syarat bagi pegawai dan anggota TLDM yang ingin menyertai pasukan elit ini adalah umur tidak melebihi 30 tahun dan mempunyai rekod kesihatan yang lebih baik.


Kriteria untuk melayakkan seseorang menganggotai Paskal bukanlah mudah kerana mereka perlu menempuh latihan-latihan asas komando yang sangat mengguji ketahanan mental dan fizikal yang luar biasa.
Latihan Asas Kelayakan PASKAL :
<dl><dd>1. Ujian Pemanasan / Ujian Kelayakan</dd><dd>2. Kursus Asas Komando PASKAL ( meliputi Darat, Laut dan Hutan serta Paya)</dd><dd>3. Penyelam Kapal & Penyelam Tempur Oksigen</dd><dd>4. Asas Payung Terjun</dd><dd>5. Tempur Jarak Dekat dan Tempur Tanpa Senjata.</dd></dl> Pegawai dan anggota akan dianugerahkan dengan beret komando apabila tamat latihan asas PASKAL dan lencana trimedia setelah menjalani kursus kepakaran anggota PASKAL. Mereka akan menjalani latihan lanjutan secara berterusan bagi mendalami kepakaran masing - masing bagi melayakkan mereka menyertai sebarang operasi. Anggota PASKAL juga diwajibkan menjalani ujian kecekapan & kecergasan setiap 3 bulan bagi menilai tahap kesiapsiagaan anggota. Antara ujian yg dijalankan ialah :
<dl><dd>1. Larian 7.8km dalam masa 28 minit</dd><dd>2. Berenang 1.5km tidak lebih dari 25 minit (kolam renang)</dd><dd>3. Berenang 6.4km di lautan dengan peralatan tempur lengkap dalam masa 120minit</dd><dd>4. Terjunan bebas malam/siang di lokasi tertentu bangunan,laut,bukit.</dd><dd>5. Renang gaya bebas 1.5km dalam masa 31 minit.</dd><dd>6. Selaman bebas tanpa peralatan di kedalaman 7m.</dd><dd>7. Ikhtiar hidup dalam air dengan kaki dan tangan diikat.</dd></dl> PASKAL telah menghantar pegawai dan anggota untuk menjalani kursus khas dengan pasukan elit Special Air Service British, NGSLO, SEALs, Submarine Escape (Australia), Assault Swimmer and Clearance Diving Team (Australia), Sniper Supervisor (Australia), Mountain Climbing (Perancis), ASASR Australia dan sebagainya. Pada 26 Ogos 1991, KementerianPertahanan mengistiharkan PASKAL sebagai pasukan utama dalam operasi memerangi keganasan bagi mempertahankan pelantar minyak dan kapal-kapal dan bertindak sebagai Pasukan Tindakan Pantas dalam apa jua situasi.

Kepakaran / Kursus Khas

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/8/8d/Paskal2.jpg/350px-Paskal2.jpg

Pasukan elit PASKAL dengan senjata MP5A5 yang dilengkapi pejera Optik Taktikal CompM2 dan lampu suluh Surefire sedang bersiap sedia untuk menggempur musuh. <dl><dt>Meliputi dalam negara </dt></dl>

Ujian Ikhtiar Hidup/Misi
Pertempuran khas
Mencari dan Menyelamat
Operasi dalam bangunan
Pertempuran Bukan Konvensional
Ketua Seksyen
Sarjan Platun
Komander Komander
Kepakaran Perubatan Tempur
Tae Kwon Do (Tempur Tanpa Senjata)
Tempur Jarak Dekat (CQC)
Asas Penerjunan Bebas
Teknik Abseiling dan Penyelamat Udara
Pendakian Taktikal
Rondaan Pengintipan Jarak Jauh
Mematikan Bahan Letupan
Penembak Tepat
Ketua Penyelam Gempur
Pengendalian Bot Kecil
Pengendalian Kenderaan Tempur Permukaan
Jurulatih Penerjunan Bebas
Jurulatih Penembak Tepat
Jurulatih Pendakian Taktikal
Perisikan Khas
Sarjan Pasukan Data Khas
Pegawai Pasukan Data Khas
Fotografi
Penggunaan Pelbagai Bahasa

Persenjataan dan Kelengkapan

Persenjataan khusus merupakan isu penting dalam pasukan elit dalam menjalankan beberapa operasi-operasi khas. Dalam menjaga lebih 30+ pelantar minyak syarikat dengan aset yang paling berharga di perairan Malaysia, kelengkapan PASKAL meliputi kemajuan dan kecanggihan peralatan khusus dalam inventori pasukan keselamatan. Kini, PASKAL dilengkapi dengan persenjataan yang jauh lebih ringan dan moden serta kelengkapan khusus seperti alat pandang malam, bot taktikal, motor selam mini, pejera laser bagi senjata raifal dan karbin.

<sup>1</sup>Demi mencipta kelainan daripada pasukan elit Malaysia yang lain, persenjataan MP5A5 buatan Heckler & Koch (HK) yang digunakan oleh PASKAL ini telah digantikan dengan MP5A5 buatan Brugger & Thomet (B&T) dari Switzerland. B&T MP5A5 direka khusus dengan penyaduran bahan khas supaya ianya boleh digunakan dikawasan perairan dalam tempoh yang amat ekstrem, seakan sama dengan MP5-Navy buatan HK.

PASKAL sememangnya mempunyai latihan khas yang terbaik sesuai dengan mottonya Sentiasa Terbaik, kelengkapan yang canggih dan unit sokongan khas dalam cabang Angkatan Tentera Malaysia. Penggunaan karbin ringan Bushmaster M4 buatan Amerika Syarikat telah dilihat sebagai contoh utama dimana unit ini setanding atau lebih baik daripada US Navy SEALs.

Identiti PASKAL

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/f/fb/Identiti_Paskal.jpg/250px-Identiti_Paskal.jpg

Komando PASKAL dengan raifal AK 102. <dl><dt>Beret Ungu</dt><dd>Melambangkan identiti pasukan elit ini dan juga melambangkan hubungan persahabatan pasukan ini dengan Kor Marinir Indonesia memandangkan jalinan erat antara Malaysia dengan Indonesia adalah kukuh.</dd><dt>Celoreng</dt><dd>Celoreng yang menjadi pakaian seragam PASKAL merupakan celoreng yang sama dipakai oleh US Navy SEALs dan juga turut merupakan hubungan baiknya dengan pasukan elit Amerika Syarikat ini kerana pasukan itu jugalah yang menjadi tunggak utama penubuhan PASKAL hingga sekarang.</dd></dl> <dl><dt>Trimedia</dt><dd>Trimedia merupakan lambang rasmi yang dipakai oleh setiap anggota PASKAL.Maksud : <dl><dd>1. Lambang Sayap Terjun - Berkeupayaan untuk penyusupan melalui udara</dd><dd>2. Lambang Jet Fin & Face Mask - Berkemampuan untuk melakukan penyusupan melalui bawah air</dd><dd>3. Pisau Komando - mampu melaksanakan operasi di dalam hutan.</dd><dd>4. Lambang Sauh - salah satu unit dalam TLDM.</dd></dl></dd></dl>
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/2/25/TRIMEDIA.jpg
Lencana Trimedia PASKAL

ArericH
25-12-2009, 08:36 PM
apabila berlaku serangan.. mereka akan tiba dahulu dlm mempertahankan sesuatu kawasn sblm khdiran batalion atm yang lain...

uchiha_ame
25-12-2009, 08:46 PM
setau eden, ATM ade 3 unit pasukan khas...PASKAU, PASKAL ngn GGK...

kalau polis lak ade 2 kot...VAT 69 ngn UTK

boy85
25-12-2009, 08:56 PM
GRUP GERAK KHAS

Grup Gerak Khas adalah satu pasukan elit utama negara dalam naungan Angkatan Tentera Malaysia dan juga merupakan pasukan komando elit yang disegani ramai kerana kesanggupan mereka melakukan apa sahaja. Pasukan ini beroperasi di Sungai Udang di Melaka dan Kuala Kubu Bharu.

Sejarah

Penubuhan pasukan elit tentera darat ini bermula selepas konfrontasi yang melibatkan Persekutuan Malaysia-Indonesia pada tahun 1965. Sebagai jalan penyelesaian kepada masalah yang timbul dari konfantasi tersebut, Menteri Pertahanan Malaysia pada ketika itu, Tun Abd. Razak bin Haji Dato' Hussein, telah memberi arahan untuk mengadakan unit ujian. Menteri Pertahanan telah mengarahkan sukarelawan dan sejumlah sukarelawan dari tentera darat dan laut untuk mengambil bahagian. Pada 25 Feb. 1965[/URL], satu latihan asas komando diperkenal dan dikendalikan oleh Regimen ke-40 Komando Marin DiRaja British (40th British Royal Marines Commando) di Kem Majidee, Johor Bharu, Johor.


Daripada 300 sukarelawan yang mengambil bahagian, hanya 15 orang sahaja yang terpilih untuk menjalani latihan asas Komando selama 6 minggu. Pada akhir latihan, hanya 4 Pegawai dan 9 anggota dari lain-lain pangkat berjaya dalam latihan ini dan juga merupakan trup nukleus yang pertama. Mereka adalah :


Leftenan Kolonel Shahrul Nizam Bin Ismail (Jeneral Bersara)
Mejar Abu Hassan bin Abdullah (Kolonel Bersara)
Leftenan Mohd Ramli bin Ismail (Mejar Jeneral Bersara)
Leftenan Dua Ghazali bin Ibrahim (Mejar Jeneral Bersara)
Leftenan Dua Hussin bin Awang Senik (Kolonel Bersara)
6842 Sarjan Ariffin bin Mohamad
300152 Sarjan Anuar bin Talib
4861 Sarjan Zakaria bin Adas
201128 Sarjan Yahya bin Darus
202072 Koperal Silva Dorai
203712 Koperal Moo Kee Fah
13852 Lans Koperal Johari bin Haji Morhd Siraj
10622 Lans Koperal Sabri bin Ahmad

Kejayaan ini membuktikan bahawa rakyat Malaysia juga berkebolehan untuk mengambil apa jua peranan dan tugas yang diberikan. Dengan bimbingan dan tunjuk ajar daripada jurulatih khas dari Rejimen ke-40 Royal Marines Commando British, Grup Gerak Khas mula melebarkan sayap pada tahun yang sama, mereka berjaya mengatasi 6 latihan asas komando.
Mejar Abu Hassan bin Abdullah merupakan Pegawai Komand Pertama bagi Grup Grak Khas (GGK), dan Sarjan Ariffin menjadi Mejar Skuadron yang pertama. Pada akhir 1965, kekuatan GGK adalah sebanyak 70%. Bagi memastikan pembangunan yang seiring dengan pasukan elit, pegawai dari pelbagai pangkat dihantar keluar negara untuk menjalani kursus-kursus khas seperti penyusupan lintas udara, penerjunan bebas, operasi-operasi khas, renjer, teknik amfibia dan sebagainya.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/b/b5/GGKTrain.jpg


Anggota Grup Gerak Khas dengan senjata raifal Colt M16A1 dalam sesi latihan. Pasukan ini telah banyak mengharumkan nama negara sepanjang kariernya memerangi keganasan.


GGK juga mengadakan latihan bersama dengan pasukan elit dari negara lain seperti KOPASSUS TNI-AD dari Indonesia, Special Air Service (Australia, Britain), Special Service Group (Pakistan), US Delta Force dan Green Beret (U.S). KOPASSUS yang merupakan pasukan elit Indonesia yang paling kerap mengadakan latihan silang bersama dengan GGK ini kerana bagi menjaga nama baik kedua-dua negara serumpun selepas konfrontasi tersebut, pasukan ini mengadakan hubungan persahabatan dengan unit elit ini. GGK telah mengadakan operasi di Timur Malaysia dan semasa insiden 13 Mei 1969. Selepas Konfrontasi 1967, terdapat perbincangan sama ada untuk menyambung atau mengekalkan unit khas ini. Ini kerana terdapat implikasi kewangan dari unit GGK di mana ia bersamaan dengan keperluan dua Batalion Infantri. Oleh kerana isu tersebut, GGK telah dipindahkan ke Kem Segenting, Port Dickson pada 1968.


Insiden 13 Mei telah membuktikan bahawa GGK merupakan aset yang berharga buat kerajaan dan patut dikekalkan dan dikembangkan kepada regimen. Apabila elemen dan unit baru diserap ke dalam GGK, mereka telah dipindahkan ke Kem Sungai Udang, Melaka dan pada 1 Ogos 1970, Regimen Gerak Khas pertama telah dibentuk. Walaupun GGK telah mendapat kredit pada 1971 tetapi keanggotaannya masih menjadi milik kor masing-masing. Situasi ini menyebabkan masalah bagi merancang kerjaya anggotanya.Untuk mengatasi masalah ini, sukarelawan yang di buang dari senarai untuk menyertai Regimen Khas. Pada 1973, kor telah ditugaskan kepada 6 pegawai.


Perkembangan


Kem Sungai Udang telah diberi gelaran sebagai "Markas Komando". Ia telah berjaya menarik minat ramai sukarelawan dari regimen lain. Leftenan Kolonel Borhan bin Ahmad merupakan pegawai yang bertanggung jawab mencari jalan untuk mengembangkan GGK. Banyak aktiviti termasuk sukan dan aktiviti ketenteraan lain telah di susun untuk memastikan GGK terlibat.Program bersama dipimpin oleh negara lain seperti British, New Zealand, Asutralia dan juga U.S untuk mengembangkan pengetahuan dan mendapat pengalaman baru dalam aspek khusus dalam operasi khas.


Dalam rancangan malaysia Ke-3 dan penambahan pasukan bersenjata, Pusat Latihan Perang Khas (PULPAK) telah dibina pada 1 Ogos 1976 (http://ms.wikipedia.org/wiki/1965). Fungsi utama adalah untuk memastikan keperluan latihan untuk pasukan khas dipenuhi. Selepas itu, Regimen kedua GGK telah dibentuk. Kesemua tiga unit menjadikan Kem Sungai Udang, Melaka sebagai tapak. Pada 1979, Pusat Latihan telah siap sepenuhnya dan Kolonel Borhan bin Ahmad menjadi Komandan bagi pusat latihan khas ini.


Insignia


<dl><dt>Motto Rejimen</dt><dd>
</dd><dd>Cepat Dan Cergas</dd></dl> <dl><dt>Lambang Rejimen</dt><dd>
</dd><dd>Digelar sebagai "Harimau Berjuang", wajah harimau mengaum dan pisau komando. Warna hijau melambangkan status Rejimen Komando dan melambangkan warna hijau juga sebagai warna suci agama Islam. Warna Biru melambangkan hubungan erat antara Rejimen Gerak Khas dengan 40th Royal Marines Commando British. Harimau melambangkan keberanian, dan ketangkasan. Pisau Komando merupakan pertanda status anggota resimen – hanya anggota komando sahaja yang layak menyandang pisau komando.</dd></dl> <dl><dt>Beret Hijau</dt><dd>Anggota Rejimen Gerak Khas menggunakan Beret Hijau, merupakan simbol am diantara komuniti pasukan komando di seluruh dunia. Lambang "harimau berjuang" diletakkan pada beret hijau.</dd></dl> <dl><dt>Lanyard Biru</dt><dd>Anggota Rejimen Gerak Khas juga menggunakan lanyard berwarna biru, sebagai tanda penghargaan dari 40th Royal Marines Commando British. Anggota dari 40th Royal Marines dan Gerak Khas menggunakan lanyard biru tradisional.</dd></dl>Tanggungjawab

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/5/5a/GGKwSteyrAUG.jpg/500px-GGKwSteyrAUG.jpg

Anggota pasukan elit Grup Gerak Khas dengan senjata Steyr AUG mengawal kem tamat latihan.

Grup Gerak Khas bertanggungjawab menyediakan kemudahan dan kelengkapan menjalankan gerakan khas termasuk gerakan payung terjun dan gerakan perairan. Gerakan ini boleh dilaksanakan secara bersendirian, bersama atau bekerjasama dengan pasukan tetap yang lain di dalam kawasan musuh.
<dl><dt>Rejimen Gerak Khas</dt></dl> Mengadakan Skuadron mencari, melapor, mengharu dan menghancur musuh dengan penyusupan jarak jauh dan di samping itu bekerja rapat dengan pasukan gerila. Melaksanakan operasi ofensif secara bebas yang memerlukan kepakaran melalui laut, darat dan udara di dalam kawasan yang dikuasai oleh musuh dan juga mendapatkan maklumat.

LATIHAN

Tentera Darat membuat pengambilan latihan Kursus Asas Komando 3(tiga) kali setahun, siri AK/1, AK/2 dan AK/3.Kursus ini mengambil masa selama 12 minggu, terbahagi kepada 5 fasa.Syarat untuk menyertai kursus ini seseorang itu haruslah berkhidmat dalam Tentera Darat terlebih dahulu,sekurang-kurangnya setahun dan mempunyai rekod yang cemerlang.Pendek kata kursus ini hanya untuk anggota Tentera Darat bukan orang awam.Kursus ini juga merupakan kemuncak kepada kemampuan seorang anggota Tentera Darat.Biasanya,50 peratus anggota akan berjaya mengharungi kursus ini sehigga tamat.Contohnya kursus siri AK/3/2006. 180 anggota diterima menyertai kursus ini setelah lulus orientasi selama 30 hari di Markas 21 GGK.Akhirnya 90 anggota berjaya menamatkan kelima-lima fasa dengan jayanya pada 24 Februari 2007,bermula pada 2 Disember 2006.
Sebelum menyertai Kursus Asas Komando Gerup Gerak Khas 12 minggu,pelatih wajib terlebih dahulu mengikuti orientasi selama 30 hari bagi menilai apakah mereka layak menyertai kursus tersebut.Oleh itu mereka diuji dengan keras.


FASA 1: KEM (5 minggu)
Setelah berjaya diorientasi barulah mereka boleh menyertai kursus.Objektif peringkat permulaan ini untuk menguji ketahanan mental dan fizikal anggota.Antara latihannya seperti abseiling,senjata,bahan letupan,perubatan dan sebagainya.Pada permulaan peringkat ini, pelatih akan berlari sejauh 76 km, seterusnya 76 km lagi pada waktu malam.Pertengahan pula jalan lasak 25 km.Di akhir peringkat ini pelatih harus keluar dari Kem Sg. Udang memandu arah sejauh 138 km tanpa henti.


FASA 2: HUTAN (2 minggu)
Latihan di perngkat ini seperti ikhtiar hidup,peperangan hutan dan sebagainya. Pelatih juga dilatih memandu arah sejauh 90 km.Di akhir peringkat ini mereka juga akan berjalan sejauh 160 km dalam masa 3 hari.Biasanya, aktiviti inilah yang paling ramai pelatih gagal kerana menyerah dan tidak mampu bertahan lagi berjalan sejauh itu.


FASA 3: PAYA (1 minggu)
Walaupun hanya seminggu dan tiada apa-apa aktiviti fizikal di peringkat ini,tetapi mereka terpaksa bertahan untuk terus hidup dengan hanya berbekalkan seluar dalam, sebilah parang,beberapa batang mancis dan tiada langsung bekalan makanan diberi.Latihan lain ialah ikhtiar hidup,peperangan di paya dan sebagainya.


FASA 4: LAUT (2 minggu)
Latihan di perngkat ini seperti serangan pantas,menyelam di dasar laut,sabotaj dan sebagainya.Pelatih juga dikehendaki berdayung dengan kanu todak sejauh 20 km.Selain itu pandu arah laut 10 km dengan kanu yang sama.Setiap anggota komando WAJIB mahir dan pakar dalam tiga dimensi peperangan iaitu laut,darat dan udara.


FASA 5: LATIHAN PENAMAT (2 minggu)
Sekarang tibalah masa untuk pelatih mengaplikasikan segala apa yang telah dipelajari dan diharungi pada peringkat sebelumnya.Peringkat inilah merupakan ujian sebenar pelatih. Permulaan ujian mereka terpaksa berdayung sejauh 100 km menuju ke kawasan operasi.Tiba di sana,mereka perlu mencari dan mengenalpasti lokasi kawasan musuh,mengatur gerak dan seterusnya melancarkan serangan ke kawasan itu.Setelah serangan berjaya dilaksanakan dan objektif tercapai,mereka terpaksa pula melarikan diri dari musuh yang cuba memusnahkan mereka.Dalam pelarian ini,mereka juga perlu mengelak dari ditangkap.Inilah yang dinamakan escape & evasion.Jikalau ditangkap,mereka akan diseksa sebenar-benarnya.Jarak pelarian ini sejauh 240 km!!!Untuk mengelak dari ditangkap,mereka tidah boleh leka atau tidur sepanjang E&E itu.Masa yang diambil kira-kira 5 hari untuk menamatkan jarak sejauh itu.Bayangkalah keperitan yang mereka alami.Maka layaklah mereka digelar KOMANDO,iaitu manusia yang mempunyai ketahanan mental dan fizikal yang amat tinggi


Segala ujian yang mereka harungi ini tak mungkin mampu dilakukan oleh manusia biasa.Saya sendiri bagaikan tak percaya apa yang mereka buat.Jumlah keseluruhan perjalan mereka sejauh lebih 900 km.
Mereka akan diberi rehat seminggu selepas itu sebelum hari penganugerahan beret. Anggota yang berjaya akan membuat satu demonstrasi serangan pantai keatas kubu musuh yang berada hampir dengan gigi air kepada tetamu kehormat.


Penganugerahan


Mulanya anggota itu akan melutut dihadapan penganugerah.Topi celoreng yang dipakai akan dibuang manakala beret hijau akan disarungkan.Kemudian anggota akan mendepakan tangan kanannya sambil menggenggam untuk penganugerah mengikat lanyard biru.Akhir sekali anggota perlu berdiri semula untuk penganugerah menyarungkan pisau fairbairn & sykes yang sarungnya telah berada tersedia di dada kiri.Penganugerahan ini diberi terlebih dahulu kepada pegawai.
Diploma juga turut diberikan kepada anggota-anggota iitu.

Operasi yang diketahui

Insurgensi 1966-1990Pada insurgensi mulai tahun 1966 hingga 1690, Rejiment Gerak Khas terlibat dalam beberapa siri operasi menentang pengganas komunis diseluruh kawasan hutan Malaysia. Ramai diantara pengganas komunis yang berjaya dibunuh, dicederakan dan ditawan serta sejumlah besar senjata api, bahan letupan dan kelengkapan dirampas.


Kepulauan Spratley

Memandangkan unit Rejimen Gerak Khas adalah aset berharga kerajaan, perkara yang perlu difahami oleh pasukan elit tentera darat dan marin ATM adalah menjaga kawasan yang berhampiran dengan Kepulauan Spratley. Grup Gerak Khas dan PASKAL Tentera Laut Diraja Malaysia dihantar bertugas menjaga pulau-pulau kecil yang berhampiran dengan perairan Malaysia. Dua detasemen elit ini telah ditempatkan di Pulau Terumbu Ubi, Terumbu Mantanani dan Terumbu Layang-Layang serta Terumbu Siput dan Terumbu Peninjau.


Pertempuran di Mogadishu, Somalia (1993)

Grup Gerak Khas terlibat dalam operasi berprofil tinggi termasuklah operasi bersepadu dengan Rejimen Askar Melayu DiRaja dan tentera Pakistan dalam tugas menyelamat pasukan Renjer dan pasukan elit Delta Force Amerika Syarikat yang terperangkap didalam pertempuran dengan tentera militan Jeneral Farah Aidid di Pasar Bakhara, Mogadishu, Somalia yang mengorbankan seorang krew kereta perisai MALBATT RAMD iaitu Allahyarham Koperal Aznan Awang dan 7 lagi cedera. GGK turut kehilangan dua anggotanya semasa pertempuran di bulatan K4 dimana unit ini terlibat dalam operasi yang diterajui oleh Amerika dalam tugas menangkap beberapa orang kanan Aidid.


Sukan Kommonwel ke-16

Grup Gerak Khas turut digandingkan bersama pasukan polis anti-pengganas Pasukan Gerakan Khas PDRM dalam tugas keselamatan khas dan bersedia untuk tugas operasi menyelamat tebusan dan mematikan bahan letupan (sekiranya berlaku ancaman dan kekacauan dari pihak-pihak tertentu) sempena Sukan Kommonwel ke-16 di Kuala Lumpur pada tahun 1998.


Bosnia Herzegovina

Unit-unit Grup Gerak Khas turut dihantar sebagai unit pengaman di Bosnia, yang mana satu dan hanya unit komando daripada Asia Timur-Selatan telah ditugaskan di Bosnia.


Timor Leste 2006

Grup Gerak Khas juga dihantar bersama dengan truper elit dari 10 Briged Para0 dan pasukan elit PDRM, Pasukan Gerak Khas dalam operasi pengaman di Timor Leste (http://ms.wikipedia.org/wiki/Pasukan_Gerakan_Khas), yang diketuai oleh Australia yang dikenali sebagai Operasi Astute.


Insiden Genting Sempah

Pada Julai 2007, Rejimen ke-22 Grup Gerak Khas bersama dengan anggota 10 Briged Para dari Kem Terendak, PASKAU TUDM dan Pasukan Gerakan Khas PDRM dengan disokong oleh Tentera Laut Amerika Syarikat, Pasukan Gerakan Am PDRM, Renjer Perhutanan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam (JPA3) serta penduduk tempatan dalam usaha mencari dan menyelamat 6 krew helikopter Sikorsky S61 Nuri yang terhempas di Genting Sempah pada 13 Julai lalu. Walaubagaimanapun, keenam-enam wira negara tersebut telah terkorban sebelum pesawat malang itu ditemui oleh unit-unit penyelamat tersebut.


MALCON - UNIFIL

Unit ini juga terlibat dalam misi pengaman MALCON - UNIFIL di Lubnan[URL="http://ms.wikipedia.org/wiki/Lubnan"] (http://ms.wikipedia.org/wiki/2007) bersama dengan tiga lagi elemen pasukan elit ATM (terdiri daripada 10 Briged Para, PASKAL dan PASKAU) dan ditempatkan di dalam Kontinjen India dalam menjaga keamanan di negara yang mengalami kemusnahan akibat serangan oleh rejim Israel. Keempat-empat pasukan elit ini bertindak sebagai Pasukan Tindakan Pantas dalam menghadapi sebarang bentuk ancaman dikawasan pentadbiran ATM disana.

boy85
25-12-2009, 08:59 PM
nt aku smbg psl UTK ngan VAT69 plak....:D

nurhafiz
25-12-2009, 09:52 PM
aisehhh...main sambung2 plak..
org tgh best nak membaca nie...:D:D

boy85
25-12-2009, 10:24 PM
aisehhh...main sambung2 plak..
org tgh best nak membaca nie...:D:D

bg suspen skit...
hehe...

sok kompom aku kasik abes info nie...:D

boy85
25-12-2009, 10:29 PM
tmbh sket...

dkt pintu gerbang kem latihan komando ade ayat nie..
"Kedatangan Anda Tidak Di Undang,Jika Ragu-Ragu Sila Pulang"

mmg org2 yg terpilih je layak bergelar KOMANDO..::semangat::

Zappa's Fan
25-12-2009, 10:37 PM
budak2 komando ni pun kepala giler2 gak.....budak kampung aku sorang masuk komando.....pas tu lari....kena tangkap MP.....dia belasah MP tu 3 org.....wakakaka..

last2 kena court martial....kena tahan kat dlm 2 thn....skrg ni jd gengster pulak....wakakaka

boy85
25-12-2009, 10:38 PM
budak2 komando ni pun kepala giler2 gak.....budak kampung aku sorang masuk komando.....pas tu lari....kena tangkap MP.....dia belasah MP tu 3 org.....wakakaka..

last2 kena court martial....kena tahan kat dlm 2 thn....skrg ni jd gengster pulak....wakakaka

mental x kuat la tue...thats y org ckp komando nie x btl skit...

wald
25-12-2009, 11:39 PM
org yg berhati kering jer yg mampu harung segala ujian komando nih ...tp respect aahh depa ..sanggup berkorban berat utk menjaga malaysia dan menjaga kita semua ..hidup KOMANDO !! ::semangat::

hisham27
26-12-2009, 12:34 AM
Cepat lee sambung.... best gak baca nih..
Kalau muda lg nak gak mencuba nasib jadi komando nih....

boy85
26-12-2009, 01:30 AM
Cepat lee sambung.... best gak baca nih..
Kalau muda lg nak gak mencuba nasib jadi komando nih....

sabar bro...sok aku smbg lg 2...
tgl UTK ngan VAT69 je...

artikel kt tmpt keje...
lg pn ade nk kne edit2 word2 yg ade link...

uchiha_ame
26-12-2009, 02:19 AM
errr...ade org kate, PASKAL naik kapal muntah...
entah benar atau tak, aku x sure

testing123
26-12-2009, 08:31 AM
FRU tak masukkah?


errr...ade org kate, PASKAL naik kapal muntah...
entah benar atau tak, aku x sure

hmm... diorang manusia jugak,
ada kelebihan dan kelemahan masing2.

kepada abang2 tentera dan komando2 dapat menjalankan tugas dengan amanah, tolonglah rakyat , jangan tolong pukul rakyat.

Jika arahan itu benar maka laksanakanlah, jika tidak usahlah dilaksanakan.
Tanggungjawab itu berat.

sekian dimaklumkan.

ayopzal
26-12-2009, 11:27 AM
tunang adik aku kat kem sungai udang.komando jgk... dia siap cakap kat aku... dia haram kan anak2 ngan cucu dia besok masuk askar.... :)) :))

dan yg lagi best... kalau gaduh ngan adik aku... dia yg menangis... :gelak guling::gelak guling::gelak guling:

uchiha_ame
26-12-2009, 11:41 AM
tunang adik aku kat kem sungai udang.komando jgk... dia siap cakap kat aku... dia haram kan anak2 ngan cucu dia besok masuk askar.... :)) :))

dan yg lagi best... kalau gaduh ngan adik aku... dia yg menangis... :gelak guling::gelak guling::gelak guling:


boleh la pulak nk haramkan masuk army ye..hahaha

boy85
26-12-2009, 12:12 PM
tunang adik aku kat kem sungai udang.komando jgk... dia siap cakap kat aku... dia haram kan anak2 ngan cucu dia besok masuk askar.... :)) :))

dan yg lagi best... kalau gaduh ngan adik aku... dia yg menangis... :gelak guling::gelak guling::gelak guling:


lum hati kering lg tue....bru suam2 kuku...
:gelak guling::))

boy85
26-12-2009, 12:26 PM
Komando 69 (VAT 69)


http://3.bp.blogspot.com/_unY3CKBPUOs/SGs585peBJI/AAAAAAAAAAU/aaX7KgKK5no/s400/69logo.jpg


Komando 69 telah dilatih khusus oleh pasukan United Kingdom Special Air Service Regiment pada tahun 1969 untuk membanteras sebarang kegiatan insurgensi oleh Parti Komunis Malaya. Nama Komando 69 ini diambil bersempena tahun 1969 ditubuhkan sebagai unit tempur khas untuk menghapuskan sebarang bentuk teknik pertempuran dan taktik gerila oleh pengganas komunis. Penubuhan unit ini bermula apabila Menteri

Pembangunan dan Keselamatan Dalam Negeri, Allahyarham Tun Dr. Ismail mengemukakan cadangan untuk menubuhkan satu pasukan elit untuk menentang sebarang bentuk ancaman insurgensi komunis pada tahun 1969.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/e/eb/Normal_vat693gx.jpg/350px-Normal_vat693gx.jpg

Anggota Komando 69 semasa menjalani latihan menembak HK MP5 di lapang sasar. Perhatikan salah seorang anggota unit ini cuba menembak melepasi celah jari jurulatih ke papan sasaran dengan menggunakan peluru hidup. Latihan sebegini amatlah menguji kemampuan seseorang penembak terutamanya menembak ke arah sasaran yang sukar, lebih-lebih lagi sekiranya berhadapan dengan pihak musuh yang menggunakan tebusan.

Pada bulan Oktober 1969, lebih kurang 60 daripada 1600 pegawai dan anggota Pasukan Polis Hutan (sekarang Pasukan Gerakan Am, PGA) telah dipilih dalam sesi latihan Komando 69 dan akan menjalani latihan asas komando. Sepasukan jurulatih dari United Kingdom Special Air Service Regiment telah dihantar ke Fort Kemar, Perak untuk melatih platun percubaan Komando 69. Diakhir latihan ini, hanya 30 orang sahaja yang berjaya dan merupakan trup nukleus pertama Komando 69. Pada tahun 1970an, unit ini memulakan operasi komandonya dan telah dihantar untuk menghapuskan pengganas komunis dihutan. Keputusannya, ramai diantara pengganas komunis telah dibunuh, dicederakan dan lain-lain berjaya ditangkap serta jumlah senjata dan kelengkapan komunis berjaya dirampas.

Pada tahun 1977, skuadron Komando 69 telah pertingkatkan kepada 3 pasukan dan telah dilatih oleh New Zealand Special Air Service serta mengadakan kursus khas untuk melatih para jurulatih Komando 69 yang terdiri daripada anak watan Malaysia sendiri. Program ini berjaya pada tahun 1980 dan unit ini mempunyai sebarang kelengkapan khas dan keperluan logistiknya sendiri.

Lambang

<dl><dt>Motto</dt></dl><dl><dd>Warisan Darah Perwira</dd></dl> <dl><dt>Hitam</dt><dd>Simbolik kepada penugasan Komando 69 dalam operasi-operasi yang mempunyai kerahsiaan yang tinggi.</dd></dl> <dl><dt>Merah</dt><dd>Melambangkan keberanian bagi perajurit-perajurit Komando 69</dd></dl> <dl><dt>Kuning</dt><dd>Melambangkan Ketaatsetiaan kepada Raja dan Negara.</dd></dl> <dl><dt>Lembing / Tombak</dt><dd>Senjata tradisi yang digunakan oleh pahlawan-pahlawan dan pendekar-pendekar Melayu.</dd></dl> <dl><dt>2 Bilah Kerambit</dt><dd>Merujuk kepada angka 69, melambangkan membunuh musuh secara senyap</dd></dl>Latihan

Latihan asas Komando 69 terdiri daripada 3 fasa;
<dl><dt>Fasa Pertama</dt><dd>Setiap pelatih akan diberi latihan khusus dalam teknik rondaan khas.</dd></dl> <dl><dt>Fasa Kedua</dt><dd>Setiap pelatih akan diberi latihan dan teknik seperti penyusupan khas, komunikasi, perubatan perang dan penggunaan bahan letupan. Para pelatih diajar memasang jerangkap samar, mematikan bahan letupan dan pelbagai teknik pertempuran.</dd></dl> <dl><dt>Fasa Ketiga</dt><dd>Latihan yang terakhir, para pelatih akan diuji dengan pelbagai aspek berkaitan teknik-teknik yang telah dipelajari. Diakhir latihan, perhatian khusus akan diberi kepada pelatih-pelatih untuk menentukan siapa diantara yang mempunyai potensi sebagai anggota unit ini.</dd></dl>
Payung Terjun

<dl><dd>Pasukan payung terjun Komando 69 bermula pada 1978 dimana 65 pegawai dan anggota dihantar ke Hua Hin, Thailand untuk dilatih oleh tenaga pengajar dari Pusat Latihan Payung Terjun Pasukan Polis Sempadan Polis Diraja Thailand. Latihan asas payung terjun dijalankan selama sebulan dimana setiap pelatih dikehendaki melakukan terjun statik. Setiap peserta hendaklah melakukan 10 kali penerjunan termasuk sekali di permukaan air. Setelah mendapatkan sayap penerjunan, semua pelatih akan dilatih dengan penerjunan bebas atau kursus lanjut (HALO / HAHO).</dd></dl> Cawangan Latihan Para Komando 69 bertanggung jawab untuk mempertingkatkan latihan payung terjun dari asas hingga ke peringkat lanjutan, termasuk rappelling & abseiling dari helikopter. Secara fakta, Komando 69 juga turut melatih kemampuan mereka tersendiri.

Tempur Jarak Dekat (CQB) dan Menyelamat Tebusan

<dl><dd>Latihan tempur jarak dekat dijalankan oleh jurulatih Komando 69 sendiri. Kursus ini dikhaskan untuk taktik dan teknik operasi anti-pengganas. Antaranya adalah menyelamat tebusan di dalam bangunan, pesawat dan kereta api.
</dd></dl>
Menyelam

<dl><dd>Keanggotaan lain yang diterapkan dalam Komando 69 adalah menyelam, separuh dari anggota Komando 69 mampu melaksanakan misi penyelaman. Latihan selama sebulan dilanjutkan dengan kursus ’Dive Master’ dengan kemampuan menyelam sedalam 150 kaki (50 meter). Mereka mampu dikerahkan dari pesawat helikopter.</dd></dl> <dl><dd>Umumnya, kemampuan anggota Komando 69 berkemungkinan mengikuti kursus peringkat master untuk pertempuran gerila/hutan, FIBUA / OBUA / MOUT, penembak tepat, mencari dan menyelamat, payung terjun, tempur jarak dekat, tempur tanpa senjata, komunikasi, selam tempur, perubatan, kawalan rapat dan juga serbuan kapal.</dd></dl> Keputusan Komando 69 untuk menjadikan kemampuan cross-training dibuat bagi semua anggota untuk memiliki lebih dari satu keanggotaan. Setiap tahun beberapa anggota Komando 69 juga turut dihantar untuk mengikuti kursus di luar negara.


Kelengkapan


Pasukan Komando 69 dan Unit Tindakan Khas dilengkapi dengan peralatan khas sepertimana pasukan khas SAS, SWAT dan SEAL. Disini adalah senarai senjata dan kelengkapan yang digunakan oleh kedua-dua unit ini.


<sup>1</sup> Pistol Colt M1911A1 berkaliber .45 ACP buatan Amerika Syarikat pernah digunakan oleh para pegawai tentera British, askar Melayu dan pegawai polis Persekutuan Tanah Melayu (sekarang Polis Diraja Malaysia) semasa Perang Dunia Kedua dan Darurat di Tanah Melayu. Manakala Beretta M92F/S digunakan oleh Komando 69, UTK dan Rejimen Askar Melayu Diraja pada tahun 1970an semasa penugasan menentang pengganas komunis. Apabila kerajaan Malaysia memperkenalkan sistem persenjataan terbaru yang terdiri daripada jenis Glock, Sig Sauer dan Steyr pada tahun 1980an, Beretta dan Colt telah dihentikan perkhidmatannya, tetapi hanya 1% pegawai dan anggota sahaja yang masih menggunakannya terutamanya dari Jabatan Siasatan Jenayah dan Cawangan Persenjataan, malahan Cawangan Battalion Perisikan 165 Angkatan Tentera Malaysia juga turut menggunakannya. Manakala raifal HK 33 dan HK G3 dihentikan perkhidmatannya pada tahun 1990 dan digantikan dengan raifal Colt M4A1, HK G36C, HK MSG 90 dan HK PSG-1 sebagai senjata utama.


Kelengkapan
Alat Pandang Malam (Night Vision Goggle, NVG)
Pejera Laser
Pejera EO Tech
Ves Kalis Peluru

Misi dan operasi

Pasukan elit Komando 69 dan UTK mempunyai rekod pertempuran yang baik tetapi mempunyai profil yang rendah, khasnya UTK.


1969 - Komando 69 memulakan operasi pertamanya di hutan dan berjaya menumpaskan sebilangan besar komunis dan merampas kesemua senjata dan kelengkapan komunis.19 November 1985 - Unit anti-pengganas Komando 69 bersama seluruh formasi PDRM didalam operasi yang dikenali sebagai Ops Hapus melakukan serbuan ke atas kediaman Ibrahim Mahmud yang dikenali sebagai Ibrahim Libya di Kampung Memali, Baling, Kedah yang menyebabkan beliau terkorban ditembak berpuluh kali di dadanya bersama 13 penduduk kampung. Selain itu, seorang pegawai kanan PPH dan dua anggota polis turut terkorban, dipercayai tertembak sesama sendiri.Berikutan insiden kegiatan lanun yang mengganas di kawasan pekan di Sabah, pasukan Komando 69 telah dihantar beroperasi untuk menumpaskan aktiviti lanun di Sabah dan hasilnya, kegiatan lanun berjaya dihapuskan.Oktober 1985 - Unit Tindakan Khas terlibat dalam satu operasi menyelamat tebusan seorang doktor dan pembantu perubatan oleh enam banduan yang bersenjata api di Penjara Pudu, Kuala Lumpur. Enam hari kemudian, serbuan yang dijalankan berjaya membuahkan hasil apabila tebusan tersebut berjaya diselamatkan, manakala Jimmy Chua, seorang penjenayah warga Singapura yang merupakan dalang disebalik drama tebusan tersebut berjaya ditangkap dan dijatuhi hukuman gantung sampai mati.Seorang ahli militan MNLF Filipina bernama Rizal Aleh berjaya melarikan diri ke Sabah bersama bapanya dan memulakan kegiatan jenayah dengan taktik-taktik lanun. Apabila Komando 69 yang diketuai oleh DSP Mohd Noor bin Razak dihantar sekali lagi ke Sabah, Rizal, bapanya dan rakan-rakannya berjaya diberkas dan dihadapkan ke mahkamah Semenanjung atas jenayah yang dilakukan, kemudiannya Rizal dan bapanya diserahkan kepada kerajaan Filipina memandangkan kedua-duanya amat dikehendaki oleh pihak berkuasa di negara tersebut.29 Jun 1994 - Unit Tindakan Khas telah melakukan serbuan ke atas sebuah tempat persembunyian P. Kalimuthu atau Bentong Kali di Medan Damasara, Selangor. Dalam serbuan ini, penjenayah yang paling dikehendaki polis ini berjaya ditembak mati.

boy85
26-12-2009, 12:33 PM
Unit Tindakan Khas (UTK)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/a/ad/Utkarms.jpg/150px-Utkarms.jpg

Anggota Unit Tindakan Khas bersenjatakan SMG HK MP5 dan pistol Vektor SP1 dalam sesi latihan CQB di fasiliti latihan.

Unit Tindakan Khas merupakan pasukan khas kedua PDRM selepas Komando 69. Unit ini dipercayai ditubuhkan selepas Malaysia digegarkan dengan serangan pengganas (bukannya pengganas komunis) oleh sekumpulan Pengganas Merah Jepun atau nama dalam bahasa Jepun dikenali sebagai Nippon Seki-gun telah menjadikan lebih kurang 50 orang diplomat Amerika Syarikat dan Sweden serta diplomat tempatan sebagai tebusan di Kedutaan Amerika di bangunan AIA, Kuala Lumpur pada bulan Ogos 1975, 2 tahun selepas insiden tebusan di Munich, Jerman oleh pengganas Black September Palestin pada tahun 1973. Pengganas terbabit mengemukakan tuntutan kepada kerajaan Amerika untuk membebaskan 5 orang ahlinya yang telah dipenjarakan dan diterbangkan ke Libya.
Sepertimana Komando 69, Unit Tindakan Khas telah mendapat latihan daripada para jurulatih SAS dan dipertingkatkan dengan taktik yang berlainan oleh SWAT Amerika dan dibekalkan dengan persenjataan khas seperti S&W .38 dan Colt M1911A1 serta Colt M16A1, mengamalkan taktik-taktik khas terkini yang diamalkan oleh unit-unit SWAT Amerika Syarikat. Dalam sesi penyertaan, hanya 20 orang pegawai polis sahaja yang telah berjaya dalam pemilihan ini. Pasukan ini turut menjalankan kawalan keselamatan di Stadium Bukit Jalil sempena Sukan Komanwel 1998 bersama dengan Grup Gerak Khas Angkatan Tentera Malaysia.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/3/34/PGK_Parachute.JPG/150px-PGK_Parachute.JPG

Trimedia PGK

uchiha_ame
26-12-2009, 12:49 PM
mmm...x silap aeden la...PDRM ade tubuhkan satu lagi unit iaitu Unit Selam Tempur (UST)... kalau leh la, kasi la info sikit

boy85
26-12-2009, 12:49 PM
Pasukan Gerakan Khas


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/b/b0/Panji_PGK.JPG/290px-Panji_PGK.JPG


Pasukan Gerakan Khas (PGK) merupakan satu pasukan khas anti keganasan berprofil tinggi dan pasukan operasi khusus Polis DiRaja Malaysia gabungan Battalion Komando 69 dan Unit Tindakan Khas. Pasukan berberet merah hati atau maroon dan perang ini dilatih khas untuk menangani segala bentuk ancaman keganasan dan jenayah berat di Malaysia.
Ditubuhkan khas sebagai pasukan elit yang mempunyai kemampuan menangani pelbagai serangan pengganas dan jenayah bermula dari ancaman rompakan bersenjata hingga operasi menyelamat. Keanggotaan bagi unit khas ini adalah rahsia dikatakan beroperasi secara efektif pada bulan Oktober 1997 dan terdiri daripada bahagian siasatan khas, unit operasi sistem C4-I, kepakaran letupan khas (misalnya unit pemusnah bom), dan unit penggempur yang terdiri daripada unit penembak tepat. Sebagai pasukan operasi khusus, setiap pegawai dan anggota PGK ini memiliki kemampuan operasi di tiga persekitaran, iaitu di darat, laut, dan udara.


Identiti


<dl><dt>Beret Merun</dt><dd>Melambangkan identiti Pasukan Gerakan Khas A atau Unit Tindakan Khas.</dd></dl> <dl><dt>Beret Perang Pasir</dt><dd>Melambangkan identiti Pasukan Gerakan Khas B atau Komando 69.</dd></dl> <dl><dt>Trimedia Sayap Payung Terjun</dt><dd>Merupakan lambang rasmi yang dipakai oleh pasukan elit PDRM ini. Dan juga kemampuannya dalam pengoperasian unit payung terjun pasukan ini dan penyusupan komando melalui udara.</dd></dl> Ketiga-tiganya dianugerahkan oleh United Kingdom Special Air Service, kerana unit inilah yang menjadi perintis utama penubuhan dua buah pasukan elit PDRM ini.


Tugas


Peranan Pasukan Gerakan Khas meliputi:


Pengumpulan risikan khas dalam misi pengintipan dan tugas menggempur.
Melibatkan diri dalam operasi khas membantu Cawangan Khas PDRM dalam memerangi organisasi subversif atau kegiatan pengganas.
Operasi menangani-keganasan didalam negara bersama dengan angkatan tentera.
Penguatkuasaan undang-undang dalam tugas menangani pelbagai jenayah bersenjata didalam negara.
Operasi menangani-keganasan diluar negara Malaysia, misalnya Operasi Astute di Timor Leste.
Tugas mencari dan menyelamat didalam dan luar Malaysia, contohnya insiden tsunami di Acheh, Indonesia.
Tugas kawalan rapat ke atas Yang DiPertuan Agung, raja-raja diseluruh Malaysia, menteri dan orang-orang kenamaan serta diplomat.
Tugas-tugas lain yang difikirkan sesuai setelah mendapat kelulusan daripada Ketua Polis Negara atau Timbalan Ketua Polis Negara.

Organisasi

Pada 20 hb Oktober 1997, pasukan Komando 69 dan Unit Tindakan Khas digabungkan dalam satu unit dikenali sebagai Pasukan Gerakan Khas. Unit ini dilancarkan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri (B) Rahim Noor. Namun, nama Pasukan Gerakan Khas ini dikekalkan dan kedua-dua unit ini dipisahkan semula dan diberikan gelaran baru. Unit Tindakan Khas digelar sebagai Pasukan Gerakan Khas A dan Pasukan Gerakan Khas B merupakan gelaran kepada Komando 69.
Berpusat di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur dan diletakkan dibawah tanggungjawab Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri / Ketenteraman Awam yang dipertanggungjawabkan terhadap tugas dan fungsi-fungsi PGK kepada KPN. Ianya dipimpin oleh seorang Komander berpangkat Senior Assisten Commissioner II dan juga merangkap Timbalan Pengarah Bahagian Keselamatan Dalam Negeri / Ketenteraman Awam (KDN/KA).
Berikutan meningkatnya beberapa siri insiden keganasan di pasca serangan 11 Sept. 2001 di U.S, unit ini dipertingkatkan kepada penugasan anti keganasan bagi mengelakkan negara yang berdaulat ini dipengaruhi oleh sebarang agenda pengganas walau seinci sekalipun. Bagi memastikan sebarang operasi (khasnya operasi anti-pengganas) berjaya, keanggotaan PGK yang mana 1 platun berkekuatan 6 hingga 10 anggota dan diketuai oleh pegawai berpangkat sekurang-kurangnya Inspektor hingga Superintendant terdiri daripada ahli raifal atau anggota CQB, pakar bahan letupan, komunikasi dan paramedik. Selain itu, unit ini turut bekerjasama dengan pasukan elit Angkatan Tentera Malaysia seperti 10 Para, Grup Gerak Khas, PASKAL dan PASKAU bagi menjaga keselamatan dan keamanan Malaysia.


Operasi, Perintah dan Kawalan


Komander PGK bertanggungjawab dalam sebarang operasi yang dijalankan. Kerjasama dan bantuan boleh diperolehi dari Ketua Polis Negeri di mana sebarang operasi tersebut dijalankan. Komander PGK juga bertanggungjawab terhadap pendekatan yang diambil dalam melaksanakan tugas.


Peranan


UTK yang beroperasi seperti unit SWAT Amerika Syarikat ini menjalani operasi dengan tanpa pakaian seragam unit khas. Unit ini biasanya menjalankan operasi mengekang kegiatan jenayah bersenjata di pekan dan bandar. Manakala Komando 69 yang asalnya merupakan batalion elit bagi Pasukan Polis Hutan (PPH) (kini Pasukan Gerakan Am) menjalankan operasi dihutan bersama dengan Angkatan Tentera Malaysia untuk membanteras segala ancaman pengganas komunis pada tahun 1969 hingga berakhirnya tempoh insurgensi pada tahun 1989 (20 tahun). Dilatih khusus oleh Special Air Service United Kingdom, perwira Komando 69 kini menjalani latihan pelbagai tempur dan misi pengintipan khas.
Pasukan penembak tepat dan pakar bahan letupan unit ini pernah mendapat latihan khas dari beberapa pasukan elit negara asing termasuklah Special Air Service (Australia, New Zealand dan United Kingdom), Pasukan Peronda Sempadan Polis Diraja Thailand dan beberapa unit-unit elit Amerika Syarikat seperti US Navy SEALs, Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI), Special Weapon and Tactics (SWAT) serta pasukan elit yang lain. UTK diberi beret maroon dan Komando 69 dianugerahkan beret kelabu, iaitu beret kebanggaan yang dianugerahkan oleh pasukan ke 22 SAS.

Pada 14 November 2006[/URL], adalah menjadi sejarah pertama buat Pasukan Gerakan Khas apabila kedua-dua beret kebanggaan unit ini dianugerahkan sebagai Beret Diraja setelah dipersembahkan kepada Yang DiPertuan Agong Tuanku Syed SirajuddinSyed Putra Jamalulail di Perbarisan Diraja yang bertempat di Pusat Latihan Polis, Jalan Semarak, Kuala Lumpur sempena persaraan baginda sebagai Yang Dipertuan Agong.

Pasukan Gerakan Khas turut menjalani latihan silang bersama dengan unit-unit elit luar negara seperti British SAS, BRIMOB Indonesia, STAR Singapura, ASASR (Australia), NZSAS (New Zealand), Pasukan Penyelamat Tebusan FBI, US Green Beret dan US Special Operations Command Pacific (USSOCPAC).

Unit ini mendapat latihan khas meliputi kursus;


Teknik tempur jarak dekat (CQB atau CQC)
Mencari dan menyelamat
Menyelamat tebusan
Penerjunan bebas (HALO/HAHO)
Mematikan alat letupan (EOD)
Mengalih atau mematikan bahan HAZMAT
Operasi di kawasan pembinaan - OBUA
Tempur bukan konvensional
Kawalan rapat
Kepakaran menembak pantas dan tepat (sharpshooter)
Sabotaj
Perisikan khas
Penggunaan pelbagai bahasa
Tempur dan menyelamat didalam bangunan, pelantar minyak, kapal dagang serta didalam bandar - FIBUA
Tempur didalam keretapi, lapangan terbang dan pesawat udara
Pengintipan
Turun menggunakan tali
Rondaan jarak jauh
Penembak tepat
Pengendalian sistem C4-I
Penggunaan unit K9
Tempur tanpa senjata
Tempur berpisau (misalnya dengan pisau tempur, keris, kapak pedang dan,terutamanya kerambit)
Karate do
Seni silat polis (Silat Warisan Gayung Halilintar, khasnya bagi Komando 69),
Mematikan jerangkap samar
Letupan khas di bawah permukaan air
Penyelam tempur
Tempur berkenderaan khasnya bermotosikal
Penyusupan lintas udara
Penyamaran sulit khas(khasnya 69 Komando)
Latihan payung terjun dan pelbagai lagi.

Pada 10 hb Disember 2003, Ketua Polis Negara Tan Sri (B) Mohd Bakri bin Omar telah melancarkan program latihan bersama USSOCPAC dengan unit ini serta pasukan separa tentera PDRM - Pasukan Gerakan Am di Sekolah Latihan Pasukan Gerakan Am (SLPGA), Ulu Kinta, Perak[URL="http://ms.wikipedia.org/wiki/Perak"] (http://ms.wikipedia.org/wiki/2006). Di akhir latihan, dipercayai 42 daripada 194 yang layak dalam pemilihan pasukan ini. Bagi pemilihan dalam latihan asas Komando 69 pada bulan Mei hingga September 2006, hanya 44 daripada 91 anggota berjaya dipilih.


Berikut adalah senarai pangkat dan jawatan yang dipakai oleh unit ini sepertimana unit PDRM yang lain.


Komander=Assisten Commisioner (ACP) kepada Deputy Comissioner (DCP).
Ketua Batalion=Assisten Superintendent (ASP) kepada Superintendent (Supt).
Ketua Kompeni=Inspektor kepada Cif Inspektor
Ketua Skuad/Ketua Platun=Sarjan kepada Sub Inspektor.

Kelengkapan

Sebagaimana pasukan khas yang lain, Pasukan Gerakan Khas semestinya dilengkapi dengan persenjataan khusus dan peralatan khas bagi penugasan khas menangani keganasan dan kegiatan jenayah berat.

<sup>1</sup>Diawal tahun 2007, dipercayai PDRM akan dibekalkan sistem persenjataan terbaru oleh Syarikat Persenjataan Heckler & Koch yang terdiri daripada senjata HK MP7 PDW, HK 416 Commando, HK 417 Sniper dan HK XM8 Commando (http://ms.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_XM8) kepada unit Pasukan Gerakan Khas dan unit-unit lain setelah menjalani uji nilai pada bulan Disember 2006 bagi meningkatkan keperluan sistem persenjataan yang ada didalam PDRM. <sup>
</sup>
<sup>2</sup>Difahamkan, pistol separa automatik Heckler & Koch Mark 23 berkaliber .45 ACP turut dibekalkan kepada unit elit PDRM ini bagi menggantikan pistol Colt M1911 (http://ms.wikipedia.org/wiki/Pistol_Colt_M1911) yang telah usang, tetapi hanya segelintir kecil sahaja yang menggunakannya. Ini kerana, majoriti dikalangan pegawai dan anggota elit ini lebih gemar menggunakan pistol berkaliber 9 mm namun Mark 23 ini masih mendapat tempat terutamanya jika digunakan dalam pertempuran jarak dekat memandangkan ianya begitu efektif dan mampu memberikan kuasa tembakan yang amat jitu (stopping power) sungguhpun menggunakan kaliber yang berkuasa tinggi.
<sup>
</sup>
<sup>3</sup>Turut difahamkan, HK UMP 9 yang menggunakan peluru 9 mm ini turut digunakan oleh pasukan respon krisis yang ada di dalam unit aturgerakcepat Pasukan Gerakan Khas serta cawangan-cawangan PDRM dalam menangani sebarang krisis yang melibatkan keganasan dan jenayah. Submesingan Heckler & Koch MP5 adalah sistem persenjataan ringan yang paling cukup sinonim dengan persenjataan pasukan khas seluruh dunia termasuk PGK sendiri.
<sup>
</sup>
<sup>4</sup>Pelancar bom tangan HK AG-36 yang boleh dikembarkan dengan raifal G36, 416 dan M4 atau M16 akan dibekalkan kepada unit ini bagi memperkasakan sistem persenjataan ringan unit ini.

Unit Induk

Untuk memantapkan lagi keselamatan negara dari ancaman keganasan dan jenayah, Pasukan Gerakan Khas turut mempunyai 2 tim penggempur yang dipercayai telah dilatih sendiri oleh PGK ataupun unit khas asing, walaupun ianya kurang popular tetapi mempunyai kemampuan untuk mengekang sebarang ancaman besar yang menggugat kestabilan negara. Unit yang diperkatakan tersebut adalah Unit Selam Tempur dan Unit Tindak Cepat (UTC).


Unit Tindak Cepat

Unit Tindak Cepat pula merupakan satu unit khas berprofil sederhana yang biasanya berkhidmat dibawah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) baik dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersil mahupun Jabatan Narkotik, tetapi kebanyakkannya tertumpu kepada JSJ Cawangan D9. Berpusat di ibu pejabat polis kontinjen di seluruh negeri, unit ini ditugaskan untuk mengekang sebarang kegiatan jenayah dibandar-bandar besar, khasnya rompakan bersenjata mahupun aktiviti penyeludupan. Boleh dikatakan, unit ini bertindak sebagai unit penggempur hadapan sebelum bantuan daripada Pasukan Gerakan Khas tiba di lokasi serangan. Unit ini pernah terlibat dalam beberapa siri operasi cegah jenayah berat dan berjaya menumpaskan penjenayah sungguhpun penjenayah mempunyai senjata api yang boleh mengancam keselamatan dan nyawa orang awam.

boy85
26-12-2009, 12:56 PM
mmm...x silap aeden la...PDRM ade tubuhkan satu lagi unit iaitu Unit Selam Tempur (UST)... kalau leh la, kasi la info sikit

aku cri dh info psl UST nie...jmpe artikel PASKAL kondem UST ade la...::nangis::

uchiha_ame
26-12-2009, 12:58 PM
aik...pe la nk kutuk sesama sendiri...

boy85
26-12-2009, 01:24 PM
aik...pe la nk kutuk sesama sendiri...

antara nya...

kenapa tak dikembangkan aje unit PASKAL yg sedia ada instead of menubuhkan sesuatu yg baru.. redundant! lagipun kalau nk tiru US Navy Seals.. diaorg pun pakai Navy, bukannye Polis.. ??? dan lg, kalau VAT 69 jauh.. engage aje bantuan PASKAL..kan?

Pembaziran aset, tenaga, dan $$$ ringgit aje!

uchiha_ame
26-12-2009, 01:42 PM
betul jugak...ATM dh ade Paskal, so UST tu mcm x perlu je...

kalau ade pertempuran melibatkan atas laut, leh panggil Paskal sebab latihan diaorg lagi advance

pau kacang
26-12-2009, 02:15 PM
Pertempuran di Mogadishu, Somalia (1993)

Grup Gerak Khas terlibat dalam operasi berprofil tinggi termasuklah operasi bersepadu dengan Rejimen Askar Melayu DiRaja dan tentera Pakistan dalam tugas menyelamat pasukan Renjer dan pasukan elit Delta Force Amerika Syarikat yang terperangkap didalam pertempuran dengan tentera militan Jeneral Farah Aidid di Pasar Bakhara, Mogadishu, Somalia yang mengorbankan seorang krew kereta perisai MALBATT RAMD iaitu Allahyarham Koperal Aznan Awang dan 7 lagi cedera. GGK turut kehilangan dua anggotanya semasa pertempuran di bulatan K4 dimana unit ini terlibat dalam operasi yang diterajui oleh Amerika dalam tugas menangkap beberapa orang kanan Aidid

teringat citer black hawk down yg penipu tue...

boy85
26-12-2009, 02:44 PM
teringat citer black hawk down yg penipu tue...

biase la bro....mmg cter tue tipu pn...
::balingkerusi::

nurhafiz
26-12-2009, 02:52 PM
tunang adik aku kat kem sungai udang.komando jgk... dia siap cakap kat aku... dia haram kan anak2 ngan cucu dia besok masuk askar.... :)) :))

dan yg lagi best... kalau gaduh ngan adik aku... dia yg menangis... :gelak guling::gelak guling::gelak guling:

hati dier lembut lagik tuh yop..
belum cukup keras lagik tuh..:D:D

wimmie
26-12-2009, 03:20 PM
very macho ::sombong::

uchiha_ame
26-12-2009, 03:40 PM
citer Black Hawk Down kene banned kt Malaysia..kire x masuk panggung la...

antagenaiz
26-12-2009, 03:59 PM
nsbkomando bkn tentera besa..
klu x bleh taruk pic enjin jet yg ilang skali... ::dansa::

aremeen
29-12-2009, 05:16 PM
ha nih pasal Unit Selam Tempur lak..

Unit Selam Tempur (UST)
Unit Selam Tempur yang menjadi anti-pengganas maritim turut diletakkan dibawah Jabatan KDN/KA.

Unit Selam Tempur merupakan sebuah unit elit anti pengganas maritim yang baru ditubuhkan pada tahun 2006 dan beroperasi sepenuhnya pada akhir tahun 2007 yang mendapat latihan khas daripada Amerika Syarikat setelah menyedari betapa perlunya sebuah unit khas marin dalam menjaga perairan negara daripada sebarang insiden yang boleh meruntuhkan sektor ekonomi mahupun pertahanan negara. Unit yang diletakkan di bawah formasi Pasukan Polis Marin yang berpangkalan di Pangkalan Polis Marin Kampung Aceh, Sitiawan, Perak dan Lahad Datu, Sabah ini berperanan besar dalam menangani ancaman lanun, selain rompakan, penculikan dan rampasan kapal serta serangan pengganas di perairan negara. Pasukan elit asalnya berkekuatan 30 anggota ini dilatih oleh jurulatih SEALs Amerika di Langkawi dan Kota Kinabalu serta dibekalkan dengan persenjataan khas seperti Glock 19, MP5-Navy dan Colt M4A1 (berkemungkinan dibiayai oleh Amerika Syarikat) ini mengamalkan taktik-taktik terkini anti-pengganas maritim yang diamalkan oleh unit-unit komando tentera laut Amerika Syarikat.

Terdapat beberapa banyak pihak termasuk media massa dan juga masyarakat menganggap mengapa pasukan ini dilatih oleh pihak asing dan tidak dilatih oleh pasukan elit tempatan daripada cabang Angkatan Tentera Malaysia, khususnya TLDM oleh PASKAL, namun disebaliknya ia juga merupakan hadiah kepada hubungan bilateral antara kerajaan Malaysia-Amerika Syarikat.

ako jupe kat cini:
http://www.ehoza.com/v4/forum/info-pengetahuan-am/42003-pangkat-pangkat-dalam-polis.html (http://www.ehoza.com/v4/forum/42003-pangkat-pangkat-dalam-polis.html)

Ainonymous
29-12-2009, 05:50 PM
apabila berlaku serangan.. mereka akan tiba dahulu dlm mempertahankan sesuatu kawasn sblm khdiran batalion atm yang lain...setahu aku la, komando adalah yg terakhir sekali tiba..yg pertama adalah askar wataniah.. *kalo salah betolkan..tq*

Ainonymous
29-12-2009, 05:51 PM
apabila berlaku serangan.. mereka akan tiba dahulu dlm mempertahankan sesuatu kawasn sblm khdiran batalion atm yang lain...


setahu aku la, komando adalah yg terakhir akan tiba if anythng happen..yg di barisan hadapan skali adalah askar wataniah... *kalo salah btolkan tq*

therocque
29-12-2009, 06:00 PM
setahu aku la, komando adalah yg terakhir akan tiba if anythng happen..yg di barisan hadapan skali adalah askar wataniah... *kalo salah btolkan tq*

tengok la doktrin peperangan mana yang kita pakai masa tu.

xleh cite pjg2, leh kena OSA, hehehehehe ;-)

btw, syok oooo kat dlm plpk @ pulpak tu, mcm2 ada. paling best time makan, siap ada nasik beriani bergajus lg.

x tahan skali, "nampak langit, lari...." hehehehehe.

bukti yg tinggal, cuma gambar kat dpn dewan makan je, satu2 nye tmpat leh ambik gmbar selain dr dlm dewan.

khairun1989
29-12-2009, 06:45 PM
ish..mcm2 la askar ni..xpaham aku...

Kijit2005
31-12-2009, 01:33 AM
Musuh no 1 negara (kerabat Chin Peng) dh xder..askar2 skang wat keje ape?

Neo5
31-12-2009, 01:49 AM
In the time of peace be prepared for war.

Ancaman subversif masih ada, manusia boleh dibunuh, ideologi tidak boleh dibunuh. Komunisme adalah antara contoh Ideologi.

Today we can kill 1 million communist follower but communist will not die because its an ideology same with Nazi.

This radical Ideology can emerge anywhere and anytime in a new form and with a new name.

Tanpa persediaan cegah rintang yg berterusan dan mantap negara berada dalam bahaya. Unit-unit Komando bukan saja berupaya mempertahankan negara malah mahir melakukan "Pre-Emptive Strike" terhadap kedudukan musuh.

therocque
31-12-2009, 02:02 AM
tambah sket bro...bkn setakat pre emptive, leh jgk wat surgical strike kan ;-)

uchiha_ame
31-12-2009, 02:13 AM
mmm...kalau kes peperangan, selalunye barisan hadapan adalah RAW (Rejimen Askar Wataniah)...

Untuk kumpul intel, kita akan hantar Kor Risik Diraja...

Untuk sabotaj, selalunya Komando akan dihantar..

p/s : kalau silap betulkan