PDA

View Full Version : Final Year Project Korang



Cik Mal
23-02-2009, 09:23 PM
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Saja nak tahu, masa zaman korang study dulu, untuk final year project korang, apa yang korang buat. Boleh la share juga, course korang apa. And macam mana korang buat project tu, kekangan ke, masalah ke. Dan kalau-kalau ada idea korang untuk kawan-kawan yang belum final year (macam aku)

Sapa tahu kot-kot dapat cetuskan idea baik dari perbincangan korang kan. ::joget::::joget::

Final Year Project :
Course :

Comments :

ADiOs::joget::::joget::

dark0ne
23-02-2009, 09:25 PM
FYP: Design and Fabrication of Molten Salt Furnace
Course: Mechanical Engineering

Comments: Sungguh mencabar minda dan rohani :)) Tapi best arr

Cik Mal
23-02-2009, 09:28 PM
FYP: Design and Fabrication of Molten Salt Furnace
Course: Mechanical Engineering

Comments: Sungguh mencabar minda dan rohani :)) Tapi best arr

cete la agi..alamak, sy yg dengar ni jadi nganga :gelak guling::gelak guling:

zamreda
23-02-2009, 09:33 PM
Final Year Project : electric cars
Course :mechatronic

Comments : projek terbengkalai...sbb..kos bnyak,group trouble..tapi alhamdulilah lulus..kecek sikit pensyarah tu..::joget::::joget::

Cik Mal
23-02-2009, 09:36 PM
mudahan2 kot2 ada junior kat sini....yg nk refer pape, leh la tny2 korang nanti ;) yg multimedia tkde ke .. hehe

zamreda
23-02-2009, 09:39 PM
sy nak refer jugak...membuat timer org kejut tidor dgn cara sembur air..:D:D:D

pokpih
23-02-2009, 09:41 PM
Final Year Project : Lighting Control System For Energy Saving Application
Course :Electrical Engineering (Control & Instrumentation)

Comments : Project nih sgt bessh sbb cm intelligent projek g2...bila ade org lighting system akan on..bile xde org off..pahtuh ade timer lakk.buliih set nk on off kul bape..
tapi time presentation aku kne paku habisan2 ng panel..hahaha

mus
23-02-2009, 09:41 PM
project: Screening of phytochemical compound (saponin and glycoside cardium) and biological activity of MSG5 inhibiton towards yeast strain of MKK1-P386 MSG5 (anticancer) based on medicinal plants in Sabah

Course: Biotechnology

Comments: kalau ko rajin, bleh lah ko dapat buat dengan jayanya....dulu, aku xdapat betul2 ape yg aku nak utk project tu...potential result je lah...bleh extend lagi project tu...aku je yg xnak extend semester..aahhaha....

ko course apa? kalau yg berkaitan dapat lah maybe aku membantu di sini...

Cik Mal
23-02-2009, 09:47 PM
basically, course sy education, majoring mathematics..minor sc komp, lebih kpd multimedia

utk final year project (minor : sc komp) ni, kene develop satu multimedia projec..kn buat perisian multimedia berbentuk pendidikan :) (courseware) cuma tak tahu nk buat pasal apa..

biasa la buat projek cmni, mesti gune authorware........

dark0ne
23-02-2009, 09:49 PM
cete la agi..alamak, sy yg dengar ni jadi nganga :gelak guling::gelak guling:

furnace tu untuk buat experiment carburization (penambahan carbon kat surface metal supaya ianya lebih kuat) melalui kaedah elektrolisis. hehe takde la complicated sangat, cuma risiko benda ni tinggi boleh membahayakan nyawa sebab kalau ada failure boleh meletup. Mintak2 la tak meletup..

zamreda
23-02-2009, 09:53 PM
mr dark...garam tu cair ke utk proses elektrolisis..

dark0ne
23-02-2009, 09:53 PM
Final Year Project : Lighting Control System For Energy Saving Application
Course :Electrical Engineering (Control & Instrumentation)

Comments : Project nih sgt bessh sbb cm intelligent projek g2...bila ade org lighting system akan on..bile xde org off..pahtuh ade timer lakk.buliih set nk on off kul bape..
tapi time presentation aku kne paku habisan2 ng panel..hahaha

guna apa untuk detect orang ya? heat sensor atau IR? atau benda lain?

dark0ne
23-02-2009, 09:54 PM
mr dark...garam tu cair ke utk proses elektrolisis..

yeah, memang kena cair, suhu dalam lebih kurang 800-1000 degree C..panas gilerr..

zamreda
23-02-2009, 09:57 PM
guna apa untuk detect orang ya? heat sensor atau IR? atau benda lain?

pakai mic tu...

pokpih
23-02-2009, 10:04 PM
guna apa untuk detect orang ya? heat sensor atau IR? atau benda lain?

aku pkai pir sensor..kalu nk pkai heat ok gk..tp drpd bacaan aku kalu pkai heat nh ssh sket sbb nye temperature haiwan cm kucing lebey kurg je ng manusia..pir better lg la..

pokpih
23-02-2009, 10:05 PM
pakai mic tu...

mic nih microfon ke microcontroller zam?

dark0ne
23-02-2009, 10:06 PM
oh guna passive IR...I see. Good job bro :)

pokpih
23-02-2009, 10:09 PM
oh guna passive IR...I see. Good job bro :)

tp nk cari kt jln pasar bapak jenuh nye..siap kne order lg..kalu nk yg cikai nye sng je nk dpt..yg ok sket..adoii lemau nunggu..huhuhu

dark0ne
23-02-2009, 10:11 PM
Barang bagus memang susah nak dapat :D

pokpih
23-02-2009, 10:17 PM
Barang bagus memang susah nak dapat :D

ko nye project cmno lak bro...
design n fabrication molten salt furnace..
cmno tuh?

dark0ne
23-02-2009, 10:21 PM
design furnace retort, lepas tu fabricate, lepas tu buat test run. Skrang ni dalam peringkat nak analyze critical point tube furnace yang akan digunakan nanti. Research saya ni ada geran jadi tak pening2 pasal duit la. Kalau tak, memang terbengkalai la kerja aku

pokpih
23-02-2009, 11:41 PM
design furnace retort, lepas tu fabricate, lepas tu buat test run. Skrang ni dalam peringkat nak analyze critical point tube furnace yang akan digunakan nanti. Research saya ni ada geran jadi tak pening2 pasal duit la. Kalau tak, memang terbengkalai la kerja aku

hahha...bessh ah g2..sponsor ade..:71:

zamreda
23-02-2009, 11:44 PM
mic nih microfon ke microcontroller zam?

pakai microfon...::joget::

put3katak
24-02-2009, 12:10 AM
Final Year Project : Thesis
Course : Management

Comments : tension nk edar borg...:20:

Cik Mal
24-02-2009, 12:20 AM
Final Year Project : Thesis
Course : Management

Comments : tension nk edar borg...:20:

hehe..thesis berkenaan ape tu

put3katak
24-02-2009, 12:31 AM
hehe..thesis berkenaan ape tu

faktor2 yg mendorong wanita ke arah tabiat 'shopaholic'...

Cik Mal
24-02-2009, 12:33 AM
faktor2 yg mendorong wanita ke arah tabiat 'shopaholic'...


wah :gelak guling::gelak guling: so what the result? faktor ape..mudah cair pada sale ke ape .. hehe

zamreda
24-02-2009, 12:53 AM
cyalah putri..tesis sggh mencabar tu..

zagross
24-02-2009, 01:17 AM
Final Year Project : Sintering Effect of Natural HA(98%Hydroxyapatite+2%Alumina)-Biomaterial

Course : Materials Engineering

Comments : under progress...tggl nk wat mechanical test ngn report...part report yg plng serabut...x stat2 lg neh...adesss

zagross
24-02-2009, 01:26 AM
faktor2 yg mendorong wanita ke arah tabiat 'shopaholic'...

bace novel shopaholic...ade 2 part kot kalo x clap...huhu...n kalo bley carik buku tajuk:branded-the buying and selling of teenagers by alissa quart...skdr membantu je...ehhe

kimmy_ky
24-02-2009, 01:26 AM
Final Year Project : Apartment 5 Tingkat siap dgn kedai & Pasaraya (individu)
Course :Architectural

Comments : Bermula dari tgk tapak projek,ukur sampailah ke design,drawing (manual a.k.a drafting & AutoCad).Then, buat model dia,siap carpark dan pokok..part ni, bila dah masuk nak siapkan model,tido tiap2 ari paling lama 3 jam jer..then bila siang,rushing siapkan lg drawing2 & ejas mana yg patut terutama bab2 specification dia tu..then piping lg.. pastu,ame time..siapkan proposal utk presentation pulak..masa tu,byk guna power point jer..cepat. Model/replika apartment aku tu masih ada..tp kt kampung laa..kenangan paling manis tu.Masa tgh kecoh2 pakat spray model,pokok2..siap main spray2 rumput2 kt luar kelas tu..tp,aku paling failed buat kete2 & org..sbb kecik sgt..tp,seb baik ada member yg ikhlas tlg aku...terharu beb..maklumlaa..aku kan pompuan..:71:

zagross
24-02-2009, 01:36 AM
Final Year Project : Apartment 5 Tingkat siap dgn kedai & Pasaraya (individu)
Course :Architectural

Comments : Bermula dari tgk tapak projek,ukur sampailah ke design,drawing (manual a.k.a drafting & AutoCad).Then, buat model dia,siap carpark dan pokok..part ni, bila dah masuk nak siapkan model,tido tiap2 ari paling lama 3 jam jer..then bila siang,rushing siapkan lg drawing2 & ejas mana yg patut terutama bab2 specification dia tu..then piping lg.. pastu,ame time..siapkan proposal utk presentation pulak..masa tu,byk guna power point jer..cepat. Model/replika apartment aku tu masih ada..tp kt kampung laa..kenangan paling manis tu.Masa tgh kecoh2 pakat spray model,pokok2..siap main spray2 rumput2 kt luar kelas tu..tp,aku paling failed buat kete2 & org..sbb kecik sgt..tp,seb baik ada member yg ikhlas tlg aku...terharu beb..maklumlaa..aku kan pompuan..:71:

waaa...so skrang anda seorang arkitek eh??bagus2..

zamreda
24-02-2009, 01:53 AM
Final Year Project : Sintering Effect of Natural HA(98%Hydroxyapatite+2%Alumina)-Biomaterial

Course : Materials Engineering

Comments : under progress...tggl nk wat mechanical test ngn report...part report yg plng serabut...x stat2 lg neh...adesss


apakah formula kimianya itu?

zagross
24-02-2009, 02:43 AM
apakah formula kimianya itu?
hoho...Ca10(PO4)6(OH)2+Al2O3...ni sblm sinter...nnti ble da sinter phosporus ngn benda2 kecik lain 2 akn decompose,terhasillah CaO+Al2O3...bnyk lg faktor nk menentukan kekuatan bende nih...sintering temp,time,raw material processing...pening2..:40::40:

putera_nabil
24-02-2009, 03:08 AM
Final year project: ultrasound liquid level detector

course:medical electronics engineering..

comments: projek ni sukses..aku wat sorg2 dr design smpi abis..even circuit pun aku wat sendri..bnyk calculation smpikn aku tdo pun pgg pen n mmpikn formula..abis xbnyk utk projek nie..nearly 2k..boleh upgrade lg sbb aku da siapkn port utk upgrade...

uchiha_ame
24-02-2009, 04:24 AM
Project : Kesan Mikroorganisma Efektif (EM) Terhadap Sistem Pembajaan Tanaman Rock Melon Secara Fertigasi

Course : Pure Chemistry

Comment : nmpk mcm bdk bio tp dari segi kaedah penyediaan baja ngn kaedah analisis dh x nmpk bio..nmpk chemistry..actually,projek aku x siap lg..ICP-AES ngn ICP-MS rosak la plak..huhuhu

put3katak
24-02-2009, 10:02 AM
wah :gelak guling::gelak guling: so what the result? faktor ape..mudah cair pada sale ke ape .. hehe

the result good...
dapat markah yg sesuai....
smpi prof pon puji r...
heheheh...
faktor dia byk ni major je put3 kasi..
sikap, pengaruh media, pengaruh kawan....
plus klu individu yg pakai kad kredit...
sbnrnya ramai taw golongan belia kita yg muflis disebabkan kad kredit...

put3katak
24-02-2009, 10:08 AM
bace novel shopaholic...ade 2 part kot kalo x clap...huhu...n kalo bley carik buku tajuk:branded-the buying and selling of teenagers by alissa quart...skdr membantu je...ehhe

tu le pasai nya...
kena baca suma buku shophie kinsella...
:20::20:

Senju
24-02-2009, 10:25 AM
Project: XORP ( Extensible Open Router Platform )

Course: Communicaion Engineering

Comment: Project yang simple bagi aku..Satu sen pon aku xkuar nk wat project ni..Time present pon goreng je..Sume soalan lecturer berjaya diputar alam oleh aku.. :D

ArericH
24-02-2009, 10:29 AM
projeck name:e-discipline record system
course - diploma in electronic engineering (computer)
comment - mendapat kritikan hebat... :)):)) dapat A gak akhirnya... Mr 7732 tue partner aku wat projek nih... heheheheh...

Cik Mal
24-02-2009, 02:16 PM
up thread ::joget::

sudusenduk
24-02-2009, 02:30 PM
final project xwat lagik...sem dpn br stat..
mini project ad la..
digital vending machine..
ngah practical nih kne wat digital robotic recycle bin with merit dimerit system...
huaaaaaaaaaaaaaaa.....tensen haku..

dark0ne
24-02-2009, 09:00 PM
hehe gudluk ye cik spoon :D

zamreda
24-02-2009, 09:04 PM
digital vending machine?aper lagi cik spoon ko rabakkan tepon awam atau mesin2 minuman tu buat kajian..

DeCaDe
24-02-2009, 09:28 PM
aku pown final year project next semester baru mula...sem nie nk kene wat proposal la...
huhuhuhu...nk carik tajuk projek yg sesuai punya la susah...huhuhu..sape2 tolong aku bg idea...:please:
aku course electronic industry...aku tgk projek pokpih menarik...tp takut nanti org cakap ciplak org nyer lak...aku ingat nk guna PLC+PIC...xtaula...xpon wat SCADA system....huhuhu...pening2...tolong aku wahai kawan2...

theviper
24-02-2009, 09:36 PM
Home Security System With SMS.::joget::

DeCaDe
24-02-2009, 09:42 PM
mcmn function dier?
ader xlink2 yg aku leh bce ke ape ke utk research..?

zamreda
24-02-2009, 09:47 PM
aku pown final year project next semester baru mula...sem nie nk kene wat proposal la...
huhuhuhu...nk carik tajuk projek yg sesuai punya la susah...huhuhu..sape2 tolong aku bg idea...:please:
aku course electronic industry...aku tgk projek pokpih menarik...tp takut nanti org cakap ciplak org nyer lak...aku ingat nk guna PLC+PIC...xtaula...xpon wat SCADA system....huhuhu...pening2...tolong aku wahai kawan2...



sebat ajer projek pokpih tu tu..jgn takut sgt..blaja2 nie kena bijak sikt cara nak tipu..sbb masa blaja nie mmg terhad..jgn advanced sgt.

pokpih
24-02-2009, 10:06 PM
Final year project: ultrasound liquid level detector

course:medical electronics engineering..

comments: projek ni sukses..aku wat sorg2 dr design smpi abis..even circuit pun aku wat sendri..bnyk calculation smpikn aku tdo pun pgg pen n mmpikn formula..abis xbnyk utk projek nie..nearly 2k..boleh upgrade lg sbb aku da siapkn port utk upgrade...

makaihhhh..2k tuh..mhl nih..aku nye projek xsmpi pn 2rat..gilelah gempar ko nye projek bro


Final Year Project : Apartment 5 Tingkat siap dgn kedai & Pasaraya (individu)
Course :Architectural

Comments : Bermula dari tgk tapak projek,ukur sampailah ke design,drawing (manual a.k.a drafting & AutoCad).Then, buat model dia,siap carpark dan pokok..part ni, bila dah masuk nak siapkan model,tido tiap2 ari paling lama 3 jam jer..then bila siang,rushing siapkan lg drawing2 & ejas mana yg patut terutama bab2 specification dia tu..then piping lg.. pastu,ame time..siapkan proposal utk presentation pulak..masa tu,byk guna power point jer..cepat. Model/replika apartment aku tu masih ada..tp kt kampung laa..kenangan paling manis tu.Masa tgh kecoh2 pakat spray model,pokok2..siap main spray2 rumput2 kt luar kelas tu..tp,aku paling failed buat kete2 & org..sbb kecik sgt..tp,seb baik ada member yg ikhlas tlg aku...terharu beb..maklumlaa..aku kan pompuan..:71:

wahhh...hebattttt nih..saspekk ah


final project xwat lagik...sem dpn br stat..
mini project ad la..
digital vending machine..
ngah practical nih kne wat digital robotic recycle bin with merit dimerit system...
huaaaaaaaaaaaaaaa.....tensen haku..

ko amek electronic ek sudu..nih konpem main ng subjek digital kn?


Home Security System With SMS.::joget::

woww....nih slh satu projek yg memeningkan kepala..hahaha

DeCaDe
24-02-2009, 10:07 PM
sebat ajer projek pokpih tu tu..jgn takut sgt..blaja2 nie kena bijak sikt cara nak tipu..sbb masa blaja nie mmg terhad..jgn advanced sgt.

wokeh2...akan ku turuti kata2 mu ituh...HENSHIN!!!!::joget::::joget::

zamreda
24-02-2009, 10:11 PM
Home Security System With SMS.::joget::

yng pening cuma nak topakkan line ajer....:gelak guling::gelak guling::gelak guling:

DeCaDe
24-02-2009, 10:14 PM
tp aku kene tny tuan punya projek...pokpih...leh x aku nk idea kreatif ko tuh untuk final projek aku???:please:

pokpih
24-02-2009, 10:23 PM
aku pown final year project next semester baru mula...sem nie nk kene wat proposal la...
huhuhuhu...nk carik tajuk projek yg sesuai punya la susah...huhuhu..sape2 tolong aku bg idea...:please:
aku course electronic industry...aku tgk projek pokpih menarik...tp takut nanti org cakap ciplak org nyer lak...aku ingat nk guna PLC+PIC...xtaula...xpon wat SCADA system....huhuhu...pening2...tolong aku wahai kawan2...

alaaa bro..projek aku tuh pn bkn asal dr aku pn..tuh projek lect aku..kitorg dl mn propose projek..lect yg bg..hahaha..tp kalu nk amek projek tuh..aku mmg syorkan la..
bess dol kalu jd..

pokpih
24-02-2009, 10:26 PM
yng pening cuma nak topakkan line ajer....:gelak guling::gelak guling::gelak guling:

hahhaa..:gelak guling::gelak guling::gelak guling:


tp aku kene tny tuan punya projek...pokpih...leh x aku nk idea kreatif ko tuh untuk final projek aku???:please:
silelah amek..tp kne bg komisen sket la..harhar

DeCaDe
24-02-2009, 10:34 PM
alaaa bro..projek aku tuh pn bkn asal dr aku pn..tuh projek lect aku..kitorg dl mn propose projek..lect yg bg..hahaha..tp kalu nk amek projek tuh..aku mmg syorkan la..
bess dol kalu jd..

tq2...kitorang x...lect suruh buat group,cri projek,wt projek sendiri...
pihak diorng bg budget jer tiap2 group...rm 1500 satu group...
pokpih...leh aku taw maner aku nk dapatkan butiran2 projek nih...?

theviper
24-02-2009, 10:43 PM
yng pening cuma nak topakkan line ajer....:gelak guling::gelak guling::gelak guling:


hahhaa..:gelak guling::gelak guling::gelak guling:


tp dpt naib johan dlm poli tau....:gelak guling::gelak guling:

zamreda
24-02-2009, 10:46 PM
viper>>>laaaa..ko famous rupenya kat poli tu....pensyarah projek ko saper yerk?darni?

DeCaDe
24-02-2009, 10:47 PM
viper,leh ko bgtau aku function dier camner?

theviper
24-02-2009, 11:36 PM
viper>>>laaaa..ko famous rupenya kat poli tu....pensyarah projek ko saper yerk?darni?
xde la fames...aku biase2 je kat sane....puan darni?mesti la kenai...beliau tu lect aku..die ajo aku subjek sistem elektronik berdigit...::joget::::joget::


viper,leh ko bgtau aku function dier camner?
function die xde la power mne pun....projek biase je...
bnde ni gune utk alarm umah atau kedai la...


sblm owner rumah kuar, die mst aktifkan alarm system tu..bile die kuar je dr umah, die kene tekan remote..klu remote xde bleh gune keypad(tp kitorg xpasang keypad sbb nk cut kos)

bile ade penyagak pecah masuk, alarm berbunyi(ikut timer bape lame ngko nak alarm tu berbunyi), pd mase yg same SMS akan dihantar sebanyak 3kali(bleh set jugak bpe mesej yg nk dihantar) kpd owner umah tu...SMS tu bleh gak dihantar trus ke polis.

alarm tetap berbunyi walaupun penyagak tu dh potong wayar sensor.alarm cume akan mati ikut timer yg diset tu...

satu lg, alarm tetap idup walaupun bekalan letrik utame diputuskan.sbb gune bckup power...

klu x kitorg nk pasang kamera n rekod skali bile sensor idup...tp utk cut kos.kitorg xpasang bnde tu...


total kos projek hanye RM300. bahagi ngn 3org=sorang RM100 sahaja.::joget::::joget::::joget::
murah x?murah kan.....::joget::::joget::::joget::

zamreda
24-02-2009, 11:46 PM
viper>>projek ko sggh bernas sekali..murah tu..;);)

DeCaDe
25-02-2009, 12:04 AM
menarik....:goodpost:
lect aku nih susah sikit..
aku kene carik bnyk projek backup..

pokpih
25-02-2009, 05:29 PM
tq2...kitorang x...lect suruh buat group,cri projek,wt projek sendiri...
pihak diorng bg budget jer tiap2 group...rm 1500 satu group...
pokpih...leh aku taw maner aku nk dapatkan butiran2 projek nih...?

nti aku pm ko..aku tgh outstation skg...kalu da blk nti..aku bg kt ko

DeCaDe
25-02-2009, 06:04 PM
nti aku pm ko..aku tgh outstation skg...kalu da blk nti..aku bg kt ko

tq2 pokpih...jasamu amat2 aku kenang...
nie yg wat aku kene blanje pokpih makan nih...::joget::::joget::

zamreda
25-02-2009, 06:08 PM
tq2 pokpih...jasamu amat2 aku kenang...
nie yg wat aku kene blanje pokpih makan nih...::joget::::joget::


decade..klau ade masa blanja kitaorang lak dgn cik mal yng bukak thread nie.

DeCaDe
25-02-2009, 07:29 PM
Insya Allah...

Cik Mal
25-02-2009, 07:31 PM
decade..klau ade masa blanja kitaorang lak dgn cik mal yng bukak thread nie.

hoh...nama sy pun termasuk ke..maceh2 :D

pokpih
26-02-2009, 07:26 AM
decade..klau ade masa blanja kitaorang lak dgn cik mal yng bukak thread nie.

nk lg besshh...wat mkn2 utk geng ehoza nih..
::joget::::joget::

(nmpk eh abehla duit projek ko wat blnje kitorg)

DeCaDe
26-02-2009, 05:12 PM
tu la...bengkok aku...::joget::::joget::

yakuzakidz
26-02-2009, 05:28 PM
Civil Engineering
Diploma Politeknik - Dry detention Pond
(Kaedah utk mengatasi banjir di kawasan berpenduduk padat, 2
kegunaan; sebagai taman permainan dan sebagai kolam takungan,
kaedah masakini yg digunakn utk menahan air dr mengalir terus ke
sungai supaya x berlaku limpahan).
Ijazah U - Pervious concrete
(Kajian tentang konkrit yg boleh meresap air; so air xde lg bertakung atas
permukaan jalan atau pe2)

Dua2 objektif sama iaitu utk mengelak dr berlakunye banjir

Dua2 topik menarik tp Pervious concrete kaedah yg paling baru...
best utk dikaji...

zamreda
26-02-2009, 05:58 PM
tu la...bengkok aku...::joget::::joget::


masa blaja fokuskan yer....kan dah keje jgn lupa warga ehoza disini...::joget::::joget::::joget::

DeCaDe
26-02-2009, 09:14 PM
masa blaja fokuskan yer....kan dah keje jgn lupa warga ehoza disini...::joget::::joget::::joget::

jgn risau brader zam...aku xkan lupe jasa2 kalian sume di sini...::joget::::joget::

ouauman13
26-02-2009, 09:22 PM
aku satu sem ada lebih kurang 3 projek.... antara projek sem ni....



Final Year Project : hotel reservation system ( subjek object oriented programming)
Course :sains komp multimedia

Comments : byk kena bt.... object class,use case,dll...

kacang87
01-03-2009, 01:48 AM
Final Year Project : radio control aicraft
Course :aeronautic engineering

Comments : mmg best..tp susah skit sbb memerlukan ketelitian yg tinggi...

niqiuez_88
01-03-2009, 01:59 AM
final projek:hexapod...pakai laser sensor ngn eviroment sensor..
laser senser dkt 9K..enviroment sensor x tau ag..

course:mekatronik

uchiha_ame
02-03-2009, 05:10 AM
huuiihh...tensen aku..prosedur persiapan sampel tuk anta ke ICP slh.. dr pagi ke mlm ak kt lab wat keje..:40::mad:

theviper
02-03-2009, 04:24 PM
final projek:hexapod...pakai laser sensor ngn eviroment sensor..
laser senser dkt 9K..enviroment sensor x tau ag..

course:mekatronik

9K?????:omg::omg:
hexapod ni utk ape?

niqiuez_88
02-03-2009, 07:20 PM
9K?????:omg::omg:
hexapod ni utk ape?

utk positioning..
cm xyah control...just program n lepaskan dia..
klu ada halangan...dia elak r...

ala..
bsenyer org guna sensor...
kena letak full of degre..
kre 360 r..

tp cik aku suh pakai laser sensor..
270 degre..
tu saje dkat 9K
lom masuk motor lg..
aku pakai moto servo kot..

::joget::

theviper
02-03-2009, 09:35 PM
utk positioning..
cm xyah control...just program n lepaskan dia..
klu ada halangan...dia elak r...

ala..
bsenyer org guna sensor...
kena letak full of degre..
kre 360 r..

tp cik aku suh pakai laser sensor..
270 degre..
tu saje dkat 9K
lom masuk motor lg..
aku pakai moto servo kot..

::joget::
natang ape yg ngko cube buat ni?vacum cleaner ke??:71:

zamreda
02-03-2009, 09:41 PM
utk positioning..
cm xyah control...just program n lepaskan dia..
klu ada halangan...dia elak r...

ala..
bsenyer org guna sensor...
kena letak full of degre..
kre 360 r..

tp cik aku suh pakai laser sensor..
270 degre..
tu saje dkat 9K
lom masuk motor lg..
aku pakai moto servo kot..

::joget::

salam..aku tak pahamlah aper yng ko tulis nie?:please::please::please:

niqiuez_88
02-03-2009, 09:44 PM
aku nk wat natang nih..

http://www.technovelgy.com/graphics/content08/hexapod-robot-cnc-router.jpg

http://www.eggshell-robotics.com/pictures/Hexapod_V5.png

pakai laser nih..
SENSOR-HOKUYO-LASER ... US$3,295.00

http://www.robotstorehk.com/sensors/images/HOKUYO-LASER1.jpg


Finally, a reasonably sized, reasonably priced, high performance laser for robotics. This fantastic sensor offers both serial (RS-232) and USB interfaces to extremely accurate laser scans. The field-of-view for this detector is 240 degrees and the angular resolution is ~.36 degrees with a scanning refresh rate of up to 10Hz. Distances are reported from 20mm to 4 meters. Power is a very reasonable 500mA at 5V. The sensor comes with diagnostic software and detailed information on the simple serial protocol used to manipulate the readings, turn on/off the laser, and interact with this rich sensor. The sensor also includes necessary wiring hardware to interface to the sensor via a serial connection. Additional cables can be purchased if necessary. Here are the dimension (http://www.robotstorehk.com/sensors/images/HOKUYO-LASER1d.jpg), manual (http://www.robotstorehk.com/sensors/doc/HOKUYO-LASER1.pdf), and specifications (http://www.robotstorehk.com/sensors/doc/HOKUYO-LASER1s.pdf).

pastu jadik cm nih..

http://www.greatlakesgeek.com/images/events/cwru-glsc-robots/floor-robot.jpg

theviper
02-03-2009, 11:21 PM
waaa.....cambest je...ape kgunaan robot ni?

dark0ne
02-03-2009, 11:26 PM
hexapod tu robot berkaki enam :))

fakulti aku ada buat research pasal robotik jugak, dorang buat robot jenis caterpillar untuk cari mangsa dalam timbunan gempa bumi.

niqiuez_88
03-03-2009, 12:11 AM
waaa.....cambest je...ape kgunaan robot ni?

errmm...cm dia leh tahu halangan ape yg ada kat depan..so dia elak la halangan tuh...

aku nk try wat biar dia leh turun tangga and naik tgga...hehhe..

zamreda
03-03-2009, 12:21 AM
klau buat robot mcm citer wild2 west kang best...

niqiuez_88
03-03-2009, 12:22 AM
klau buat robot mcm citer wild2 west kang best...

buat tuh boleh..yg nk memprogram tuh yg pecah kepala nnti..

:confused:

dark0ne
03-03-2009, 11:40 AM
haha robot dalam citer tu guna steam kan...

daysyaz
05-03-2009, 12:31 PM
Best...canggih korang punya final projek...tapi lepas tujuh lapan tahun mesti dah jadi obsolete...outdated...teringat zaman silam tahun 1998 amik diploma final projek buat website asp..zaman tuh kira mencabar tak banyak resource...kena design...reka sendiri...sekarang nak buat website ke asp....sapa2 boleh belajar....budak sekolah boleh buat

dark0ne
05-03-2009, 12:41 PM
Best...canggih korang punya final projek...tapi lepas tujuh lapan tahun mesti dah jadi obsolete...outdated...teringat zaman silam tahun 1998 amik diploma final projek buat website asp..zaman tuh kira mencabar tak banyak resource...kena design...reka sendiri...sekarang nak buat website ke asp....sapa2 boleh belajar....budak sekolah boleh buat

yeap itu la nama dia pembangunan :D

zamreda
05-03-2009, 12:45 PM
haha robot dalam citer tu guna steam kan...


mmg teknolgi steam tul...i like it..flip-flop pakai spotlight lagi best yng kereta kebal tu tembak serata..::joget::::joget::::joget::

azrulaiman
14-03-2009, 11:50 PM
removal heavy metal by using baggase fiber
course:chemical emgineering

TMUkmkd
15-03-2009, 12:07 AM
removal heavy metal by using baggase fiber
course:chemical emgineering

baggase fiber tu menda? stail gak benda tu.. elok dekat industri heavy metal.. :)
leh contribute ngan budak alam skitar..

aku punya... masih mencari.. mungkin akan ambil apa2 masalah daripada course lain dan buat sistem untuk selesaikan masalah tu.. tapi masih tak dapat lagi..

targeted course, maritim atau fishery.. (main course dalam U aku, UMT)

aku? course.. software engineering je.. :)

oweizmez
16-03-2009, 12:51 AM
2nd link utk melaka river in research by civil n maritime prespective

aidafarish
16-03-2009, 01:04 AM
ak tgh final project skrg..bt courseware..bapak susah..ak bt sal edugame tuk preschool maths..nk kna guna bnyk template yg leh dload kt tenet..klu nk develop sndri mmg tak mmpu..ak pun ingt nk uoah org suh bt projek ak

Maza86
23-03-2009, 03:50 AM
Salam..

sy skang ni finaL yer student kt utp. Kirenye nk share la psl Final Yer Projek ni..

em..amik kos mechanical engineering..majoring petroleum.
tp buat FYP (final year project) ..dlm Alternative energy.. (alamak..ape ek dlm BM..sowie).. :(

Tjuk FYP ku.. Hydrogen Production via Ice Electrolysis : A More Economical Approach..

Kirenye projek ni psL producing gas hydrogen menggunakan proses elektrolysis tp bkn ngn air..ngn Ice..
Untuk membuktikan bhw utk menghasilkn gas Hydrogen , meng-electrolysis Ice adalah lebih jimat berbanding elektrolysis air(yg biasa di lakukan)..

Sbb nya..ikatan covalent dlm Ice adalah lebih sng terurai dari ikatan antara molekul dlm air.. haa..yg tu kne wat Literature Review..cari dlm Journal or teks bOok..

hehe.. Harap dpt membantu..
Sekian..~! ^_^

niqiuez_88
09-04-2009, 11:16 PM
ermm...sape ambik cos dip mekatronik..
ada idea x utk final projek x?
idea aku kena reject...
waaaaaaaaaaaaa..
dah bntu nih..
tlg ye kwn2...
:confused:

fakhzanis
03-05-2009, 08:03 PM
alhamdulillah projek aku berjaya... ade result, recommendation and commercial value

Final Year Project : Interactive learning on AC single phase induction motor
Course : Electrical system

Comments : project cam nie aku rase sume course boleh buat. kire buat interactive learning pakai flash untuk subjek semester2 lepas. pilih jee tajuk ape yang nak buat.. lepas tu 'translate' dalam FLASH.. soo sape2 yang nak jadi lecturer boleh laa.. yg susahnye korang kene belajar guna Flash. tue je..

Cik Mal
03-05-2009, 08:40 PM
alhamdulillah projek aku berjaya... ade result, recommendation and commercial value

Final Year Project : Interactive learning on AC single phase induction motor
Course : Electrical system

Comments : project cam nie aku rase sume course boleh buat. kire buat interactive learning pakai flash untuk subjek semester2 lepas. pilih jee tajuk ape yang nak buat.. lepas tu 'translate' dalam FLASH.. soo sape2 yang nak jadi lecturer boleh laa.. yg susahnye korang kene belajar guna Flash. tue je..

lebih kepada kegunaan dalam education field ya

DeCaDe
03-05-2009, 09:04 PM
alhamdulillah projek aku berjaya... ade result, recommendation and commercial value

Final Year Project : Interactive learning on AC single phase induction motor
Course : Electrical system

Comments : project cam nie aku rase sume course boleh buat. kire buat interactive learning pakai flash untuk subjek semester2 lepas. pilih jee tajuk ape yang nak buat.. lepas tu 'translate' dalam FLASH.. soo sape2 yang nak jadi lecturer boleh laa.. yg susahnye korang kene belajar guna Flash. tue je..

bro,leh terangkan sikit xtentang final projek ko nih...aku xberapa paham la bro..nmpk mcm menarik sebab ade commercial value....leh explain lg x???

onepeace
03-05-2009, 09:24 PM
salam...
nk tnye cket laa...
sape2 ade pengalaman final project course business..??
aku kne wat research la...
thnx..

ape mcm klaw aku wat psl wimax..????

somboyz
03-05-2009, 09:35 PM
final year project:sem yg mna 2 ek..huhuhu...sem nie ana ada 3 final year projek...
1. making java application(ppendafaran mahasiswa)
. 2. Authorware project(sistem unit)
. 3. web developer(belajar menghasilkan web(versi melayu))

course : Science computer(Multimedia)

comment : Mencabar....walaupn ada msalah sdikit..Alhamdulilah...suma dapat di siapkn walaupn ada sedikit kekurangan dlm projek web..hehehe...

fakhzanis
05-05-2009, 03:15 PM
bro,leh terangkan sikit xtentang final projek ko nih...aku xberapa paham la bro..nmpk mcm menarik sebab ade commercial value....leh explain lg x???

sebenarnye mudah je bnde nie... cuma kene spend masa lebih sikit untuk belajar flash...
tapi cuba korang bayangkan... aku yang tak tahu ape2 pasal FLASh... alhamdulillah boleh laa siapkan setahun projek nie...

byk kelebihan kalau korang buat bende ni... terutama bagi budak yang bukan sains komputer buat macam aku... sebabnye...
1) masa present, panel tak banyak tanya.. sebab panel korang byk tak reti nak buat FLASH..{berkemungkinan}
2)korang tak payah susah2 nak pi lab nak buat.. yang perlu ade pc hang je, lepak rumah je
3) tak payah modal
4) kalau korang dah mahir... projek ni siap dalam sebulan je...
5)report thesis senang nak buat sebab.... setiap isi macam lectureture review, result, semua ada dalam software yang hang dah buat tue... kalau bab comercial value,,, macam2 laa korang boleh goreng sebab bende ni boleh jual atau sebagai attachment untuk jual buku.. tak pon sebagai alat bantuan belajar untuk kursus2.
6) yang paling menarik.... kalau kursus korang jenis open... memang projek ni semua kursus boleh buat...

semoga berjaya....

declaireus
11-05-2009, 07:24 PM
project : preparation of phenol formaldehyde resin from liquefaction process of acacia mangium's bark with phenol
course : material science
comment : a simple research with complicated method

aween
27-05-2009, 12:47 PM
Final Year Project : Preparation and properties of recycled polyethylene/wood fiber composiites.

Course : materials eng.

Comments :mencabar tang nk prepare bahan2 dia...