PDA

View Full Version : TUTORIAL: cara membersihkan barangan silver anda



apect
14-08-2011, 04:33 AM
http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92001-300x252.jpg (http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92001.jpg)
tarnish silver



hari ini, kita akan belajar cara tradisional membersihkan silver coin, bar dan jewellery anda. cara yang akan ditunjukkan ni tidak akan menelan kos yang tinggi serta sangat murah dan selamat, berbanding anda membeli asid membersihkan silver dan kain penggilap silver. tahukah anda, kain penggilap silver berpotensi besar untuk merosakkan permukaan coin atau bar anda jika tidak kena cara anda menggunakannya? probably, saya TIDAK AKAN membeli coin yang tercalar kerana kesilapan owner asal membersihkannya.



http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92021-300x200.jpg (http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92021.jpg)
soda bikarbonat & aluminium foil




anda cuma memerlukan



soda bikarbonat atau serbuk soda atau natrium bikarbonat
aluminium foil
bekas yang bersih. kaca atau plastik
chopstick, atau apa sahaja jenis kayu atau plastik. sudu or garfu plastik
air panas mendidih



http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92091-300x200.jpg (http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92091.jpg)
letak silver anda di dalam mangkuk berisi aluminium foil dan serbuk soda



ok lepas tu, masukkan aluminium foil ke dalam mangkuk, taburkan soda, pastu letakkan silver anda. dan tabur lagi soda secukup rasa. selepas itu, sila ikut langkah seperti yang ditunjukkan dalam gambar.



http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92101-300x200.jpg (http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92101.jpg)
curahkan air panas mendidih. buih halus akan keluar dari celah-celah silver.



http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92111-300x200.jpg (http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92111.jpg)
gunakan kayu chopstick/sudu plastik untuk membalikkan silver tersebut



http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92121-300x200.jpg (http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92121.jpg)
biarkan selama setengah jam atau lebih



http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92141-300x220.jpg (http://ehoza.org/wp-content/uploads/2011/08/IMG_92141.jpg)
bilas dengan air bersih. tadaaaa silver yang telah dibersihkan

encikapas
14-08-2011, 04:41 AM
waah...sampai cara nak bersih pun boss ada tutorialnya...
memang boss ni diehard lah...

apect
14-08-2011, 04:45 AM
waah...sampai cara nak bersih pun boss ada tutorialnya...
memang boss ni diehard lah...

eiii mesti. seronok bersihkan sbb mcm tgh wat eksperimen kimia masa skolah2 dulu :))

aku dh test mcm2 eksperimen. tp ni yg terbaik la

encikapas
14-08-2011, 04:51 AM
yang bersih cincin kat kaki lima tu guna tutorial camni jugak ke boss?
atau ada kimia lain yang mereka gunakan?

Mustika
14-08-2011, 04:58 AM
opah saya guna ubat gigi :D

encikapas
14-08-2011, 05:01 AM
opah saya guna ubat gigi :D

ini tutorial yang tak pernah saya tengok lagi cik mustika...:D

Mustika
14-08-2011, 05:09 AM
ini tutorial yang tak pernah saya tengok lagi cik mustika...:D

nenek saya gentel je barang silver tu pelan2 ngan berus gigi yang dah letak ubat gigi..pastu rendam dalam air panas

kalo encikapas nak try, jangan pakai berus gigi yang encikapas dah guna plak :)) euwwwww...

encikapas
14-08-2011, 05:14 AM
boleh je nak guna cara yang boss ajar dan cara nenet cik mustika buat tu...
tapi masalahnya saya ni takde perhiasan camtu..owh lupa..nanti nak cuba bersin cincin suasa ayah
dan rantai emak..tentu bersinar sinar nantilah..:)

apect
14-08-2011, 05:32 AM
opah saya guna ubat gigi :D

yup ubat gigi pun boleh. tp part memberus tu, dikhuatiri akan mencalarkan permukaan silver. kurang digalakkan. kalo bangle silver nak wat camtu bole la

@encikapas, yang bersihkan kat kaki lima tu probably diorang guna brasso. sejenis bahan kimia untuk penggilap metal. tak bape digalakkan la sbb boleh mengurangkan value silver

serbuk soda tu, amik sket, letak air paip, pastu gosok kat surface silver pun boleh. nnti die akan jadik hitam2. pastu bilas2 dgn air, ulang2 sampai bersih. gosok dgn jari jek

encikapas
14-08-2011, 05:36 AM
memang boss ni pro bab emas dan perak...takleh lawan lah...:)) :))

Mustika
14-08-2011, 06:07 AM
boleh je nak guna cara yang boss ajar dan cara nenet cik mustika buat tu...
tapi masalahnya saya ni takde perhiasan camtu..owh lupa..nanti nak cuba bersin cincin suasa ayah
dan rantai emak..tentu bersinar sinar nantilah..:)

ye..cuba2..yang ayah nyer cincin pakai cara boss, yang emak punya rantai pakai cara opah saya..pastu nanti bagitau hasilnya..yang mana lebih berkilat ye :D hehe


yup ubat gigi pun boleh. tp part memberus tu, dikhuatiri akan mencalarkan permukaan silver. kurang digalakkan. kalo bangle silver nak wat camtu bole la


oh, yelah..senang calar nanti..sebab tu dia memerlukan tangan lemah lembut wanita untuk membersihkannya guna berus gigi..dan kena pakai berus gigi yang soft tu..kalo rasa anda ganas patut try cara boss :D


p/s: tapi cara boss memang lagi senang dan cepat :)

apect
14-08-2011, 06:24 AM
ye..cuba2..yang ayah nyer cincin pakai cara boss, yang emak punya rantai pakai cara opah saya..pastu nanti bagitau hasilnya..yang mana lebih berkilat ye :D hehe



oh, yelah..senang calar nanti..sebab tu dia memerlukan tangan lemah lembut wanita untuk membersihkannya guna berus gigi..dan kena pakai berus gigi yang soft tu..kalo rasa anda ganas patut try cara boss :D


p/s: tapi cara boss memang lagi senang dan cepat :)

sesuai utk org yg kurang rajin aka pemalas :)) letak, rendam, tinggal, bilas :))

Mustika
14-08-2011, 06:29 AM
sesuai utk org yg kurang rajin aka pemalas :)) letak, rendam, tinggal, bilas :))

pengakuan jujur seorang boss :))

ayam
14-08-2011, 08:02 AM
tak kisah cara mana sekalipun..hatta anda kena jilat brg2 tersebut....asalkan hasilnya berkilau dan mudah untuk dijual terutama di ebay :D

zamreda
14-08-2011, 11:10 AM
soda kuih pon boleh gak yer.....nie boleh kasi kilatkan besi motorsikal nie...:D :D

Lancelot
14-08-2011, 12:12 PM
nice tutor boss.. boleh gunakan untuk bersihkan barang silver ni, cincin silver aku dah takde rupa cincin dah.. hehehe

agent_FBI
14-08-2011, 03:13 PM
dulu aku dok kilatkan cincin aku guna ubat gigi je cam mustika gtaw...tp dah ada cara baru lg la menarik..mudah pon mudah...bole la aku test kat silver bar nanti :)) :))

apect
14-08-2011, 06:04 PM
oh ya, lupa nak betau. kalo bersihkan silver bar, lps bilas tu, lap dgn tuala atau tisu lebih baik. jgn lap kat suar jean dah la :))

agent_FBI
14-08-2011, 07:06 PM
oh ya, lupa nak betau. kalo bersihkan silver bar, lps bilas tu, lap dgn tuala atau tisu lebih baik. jgn lap kat suar jean dah la :))
wokeh..lap ngan suar jean bole calar la kan :D

apect
14-08-2011, 08:43 PM
wokeh..lap ngan suar jean bole calar la kan :D

takde la calar. asalkan kain cotton. kain denim lbh baik. tp sayang la suar jean mahal2 wat lap silver :)) kalo ko nak bantai dgn suar jean levis siam, tarak hal punya :))

apect
14-08-2011, 09:49 PM
tak kisah cara mana sekalipun..hatta anda kena jilat brg2 tersebut....asalkan hasilnya berkilau dan mudah untuk dijual terutama di ebay :D

ko nak ke jilat? :D