PDA

View Full Version : Jom Bela Ikan Dalam Akuarium



anoi1207
07-02-2008, 04:19 PM
as'kum kengkawan sema. sapa ada akuarium dekat umah? korang bela ikan apa ek? aku baru berjunak-jinak nak bela ikan sendiri. dulu tumpang bela ikan dalam akuarium umah ayah aku je. sekarang dah dok sendiri ni nak bela sendiri plak..

so bleh la share:
1. jenis ikan dibela
2. makanan ikan
3. masalah dalam menjaga ikan
4. harga ikan
5. lain-lain

ok, aku start dl, aku bela
1. ikan lampam 2 ekor
2. ikan kapi 4 eko
3. ikan patin itam 2 ekor tapi seko dah mati, ni yang seko pun macam nak mati jugak..
4. ikan DBKL seko
5. ikan sepat 2 eko..

akuarium aku saiz 2 kaki je..

so korang macam mana plak?

boy85
07-02-2008, 04:34 PM
aku bela ikan puyu 2 ekor je..
:))

moazmar
07-02-2008, 04:42 PM
dulu aku bela ikan kekek ..tapi mampus ...aku bela ....aruawana ..mampus ...aku bela ikan gupy ...mampus ..last sekali aku bela jentik jentik ...hidup tak yah beri makn idupppp ...

nissC20
07-02-2008, 04:43 PM
dulu2 aku bela arowana silver, sayang da mati.. karang tinggal akuarium jer :66:

anoi1207
07-02-2008, 04:43 PM
ko bela ikan puyu, pakai moto bersih air tu tak? beso tak ikan puyu ko? aku dl penah tanggap datuk puyu, sebeso tapak tangan :105:

moazmar
07-02-2008, 04:44 PM
macamana nak usahakan ternakan ikan keli secara besar besaran ....aku ada 10 tangki terpakai ..boleh guna keeee .? macamana nak dapatkan benih ikan ..tu ?

anoi1207
07-02-2008, 04:45 PM
alamak, tu ko kena pergi jabatan haiwan la kot. mesti dia akan terang dekat ko macam mana nak bela.. modal sure beso kot

moazmar
07-02-2008, 04:50 PM
alamak, tu ko kena pergi jabatan haiwan la kot. mesti dia akan terang dekat ko macam mana nak bela.. modal sure beso kot


ya keeee ...jabatan hewan ke ..perikanan ...????? yang aku tahu .kat kebuluh bleh beri anak percuma ...best jugak tu .aku dok di miri nih weh ..... kat sekolah aku tuuu besoooo kwasan dia ...ruang byak ....mknan lebihan asrama byak ..kalau menjadi boleh jadi jutawan ...aku raasa esok lusa aku akaan jadi jutawan ehoza ..betulll bila sampai jutawan aku nak hebohkan kat seluruh alam maya ini ..akulah jutawan ehoza..............:64:

anoi1207
07-02-2008, 04:54 PM
ya keeee ...jabatan hewan ke ..perikanan ...????? yang aku tahu .kat kebuluh bleh beri anak percuma ...best jugak tu .aku dok di miri nih weh ..... kat sekolah aku tuuu besoooo kwasan dia ...ruang byak ....mknan lebihan asrama byak ..

uik.. silap ke? tah la mana satu jabatan dia.. ko cikgu jugak ke? ayo ramai cikgu la dalam ehoza ni ek. ke forum untuk cikgu2 ni

boy85
07-02-2008, 04:55 PM
ko bela ikan puyu, pakai moto bersih air tu tak? beso tak ikan puyu ko? aku dl penah tanggap datuk puyu, sebeso tapak tangan :105:

aku x pkai pn moto bersih air 2..
just bli akuarium plastik yg rm14 ngan rumput tipu 2 je..
tp aku lg prefer bela kucing dr bela ikan nie..

nissC20
07-02-2008, 05:02 PM
aku raasa esok lusa aku akaan jadi jutawan ehoza ..betulll bila sampai jutawan aku nak hebohkan kat seluruh alam maya ini ..akulah jutawan ehoza..............:64:
klakar gak ko ni moazmar :))
haa.. klu da jadi jutawan tuh jgn lupa jemput aku & lelain geng ehoza makan2 kat kfc/pizza hut yer..

moazmar
07-02-2008, 05:04 PM
klakar gak ko ni moazmar :))
haa.. klu da jadi jutawan tuh jgn lupa jemput aku & lelain geng ehoza makan2 kat kfc/pizza hut yer..


nanti aku pegi cari kou kat tawow ....aku selalu gak ke sabah .....ari tu sampaileee jugak ke sepulut ..bukan sepilok .....aku blanja kou mkn ikan bakou :love:

nissC20
07-02-2008, 05:13 PM
nanti aku pegi cari kou kat tawow ....aku selalu gak ke sabah .....ari tu sampaileee jugak ke sepulut ..bukan sepilok .....aku blanja kou mkn ikan bakou :love:
orait sis.
pasal benih anak2 ikan ni, tempat aku cuma ade ikan lawan(pelaga) agaknyer..:106:

anoi1207
07-02-2008, 05:16 PM
wah bakal jutawan ni.. aku nak jadi jutawan dalam Ehoza ni cukup la dl hehehe

prodigy
07-02-2008, 05:32 PM
dl ada bela kelisa perak..da besar,pas2 jual..untung woo..bela ikan emas plak..tenang je bila tgk akuarium..start je belajar kat u, xde org nk jg, cuci akuarium..last2 mati sumer..terus xbela..:D

anoi1207
07-02-2008, 05:35 PM
hmm nak tanya korang.. ikan aku ni macam sakit je (macam nak arwah dah). dia dok bernafas dekat permukaan air. macam tercungap2.. macam mana ek? risau aku.. badan dia macam dah luka-luka je. ada ubat tak?

moazmar
07-02-2008, 05:37 PM
hmm nak tanya korang.. ikan aku ni macam sakit je (macam nak arwah dah). dia dok bernafas dekat permukaan air. macam tercungap2.. macam mana ek? risau aku.. badan dia macam dah luka-luka je. ada ubat tak?


cuci masuk je dalam kuali ...goreng ...makan jeeeeeeeeee

prodigy
07-02-2008, 05:39 PM
hmm nak tanya korang.. ikan aku ni macam sakit je (macam nak arwah dah). dia dok bernafas dekat permukaan air. macam tercungap2.. macam mana ek? risau aku.. badan dia macam dah luka-luka je. ada ubat tak?

ada je ubat dia klu ko tanya kedai ikan..:D

nissC20
07-02-2008, 05:40 PM
cuci masuk je dalam kuali ...goreng ...makan jeeeeeeeeee
ganazz gak ko ni moazmar :))

hmm nak tanya korang.. ikan aku ni macam sakit je (macam nak arwah dah). dia dok bernafas dekat permukaan air. macam tercungap2.. macam mana ek? risau aku.. badan dia macam dah luka-luka je. ada ubat tak?
ader ubat dia tu.. warna merah yg biasa kita guna..
try tanya kat kedai ikan.

anoi1207
07-02-2008, 05:43 PM
cuci masuk je dalam kuali ...goreng ...makan jeeeeeeeeee

kejam gila.. tak rela makan benda yang aku ternak :102:

wah kedai tutup la ari ni.. susah ni. tak pe la may be ajal dia dah dekar kot

moazmar
07-02-2008, 05:45 PM
kejam gila.. tak rela makan benda yang aku ternak :102:

wah kedai tutup la ari ni.. susah ni. tak pe la may be ajal dia dah dekar kot

aku pernah bela ikan keli kat umah ...waktu kecik2 dulu .....time takde lauk aku goreng jeeee ikan keli ....sedap sedap

anoi1207
07-02-2008, 05:47 PM
ish ish.. tak rela aku. mak aku pun kecian. kira aku mewarisi mak aku la :65:

nissC20
07-02-2008, 05:52 PM
kejam gila.. tak rela makan benda yang aku ternak :102:

wah kedai tutup la ari ni.. susah ni. tak pe la may be ajal dia dah dekar kot
try cari kat supermarket bro.. klu perlu sangat try tanya kat kawan2. ubat tu perlu sikit jer.. setakat 2 sudu.

ish ish.. tak rela aku. mak aku pun kecian. kira aku mewarisi mak aku la :65:
kubur je klu mati.. klu makan kecian pulak...:67:

anoi1207
07-02-2008, 05:54 PM
okes.. jap lagi aku usha. kecian dekat dia tercungap-cungap..

harga seko anak kelisa bape? senang tak nak jaga? boleh tak campur dengan ikan-ikan lain?

nissC20
07-02-2008, 05:59 PM
harga seko anak kelisa bape? senang tak nak jaga? boleh tak campur dengan ikan-ikan lain?
tempat aku dulu2 arowana silver sepanjang 3inci Rm50.
pearl 4inci Rm80.
emas 4-5 inci Rm150 - Rm250

Tapi ni harga 10 tahun lalu...

Lupa pulak.. kelisa ni home alone... x leh campur dgn lain2 ikan. kadang2 ikan yg makan lumut(ikan lumut) yg ada duri tu pon dia telan!

Lupa lagik(da lama x bela ikan) kelisa ni suka lompat2 kalau gelap, so tutup akuarium anda rapat2!

tornado5807
07-02-2008, 06:05 PM
tempat aku dulu2 arowana silver sepanjang 3inci Rm50.
pearl 4inci Rm80.
emas 4-5 inci Rm150 - Rm250

Tapi ni harga 10 tahun lalu...

Lupa pulak.. kelisa ni home alone... x leh campur dgn lain2 ikan. kadang2 ikan yg makan lumut(ikan lumut) yg ada duri tu pon dia telan!

Lupa lagik(da lama x bela ikan) kelisa ni suka lompat2 kalau gelap, so tutup akuarium anda rapat2!

Kelisa ni tak kira apa ada depan mata dia..!!!
Semua dia bedal..!! Cicak ke !, Katak ke !!
Dulu kelisa aku dulu bagi makan katak jer hari2...!!!
Nak sembelih makan pon geli..!!! eeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!
Sapa pernah makan kelisa...!!!! Bukan keter kelisa !!!!!!!!!!!

anoi1207
07-02-2008, 06:42 PM
wah kalau hulur jari dia gigit tak? bahaya jugak ni.. nanti dia gigit jari budak. aku teringin nak bela.. tapi orang cite macam cerewet je nak jaga. silap2 jaga bleh kiok cepat

tornado5807
07-02-2008, 06:59 PM
Cuba try masukkan jari..!!!
Aku dah try .. memang dia gigit..!!!

Jaganya senang... bagi jer dia makan apa2 pun...!!
Tapi airnyer kena jaga selalu..!!
cepat keruhhh..!!!

anoi1207
07-02-2008, 07:28 PM
ooo.. kalau pakai yang bermotor pun cepat keruh jugak ke? tapi nak beli seko mahal la.. kalau mati tak ke haru

tornado5807
07-02-2008, 07:37 PM
Sebab ...kelisa ni makan macam2 benda..!!!
Kadang2 dia tak makan habis..selebihnya dia keluarkan balik..!!
Tu yang air dia cepat keruh..!!!!

anoi1207
07-02-2008, 07:41 PM
apa punya ikan da.. lawa saja je

tornado5807
07-02-2008, 07:56 PM
Tapi bila di jual balik..!!
Jadik mahal ooo!!

anoi1207
07-02-2008, 07:57 PM
iye ke?? dl ko untung berapa? sapa beli? cina ke? macam mana ko dapat buyer?

tornado5807
07-02-2008, 08:02 PM
Aku punya ikan dulu... mati..!!
huhuhuhuhuhuhuu tak dan nak jual...!!

anoi1207
07-02-2008, 08:24 PM
ahak kecian.. ko tanam ke goreng? ada member opismate aku, dia tanam, sok dia kata ilang kot.. macam dia mencair. kawan dia kata, patutnya dia ambil sisik ikan tu, bleh buat barang hiasan cam kelopak bunga or lain2

tornado5807
07-02-2008, 08:52 PM
Gila ker nak makan..!!!
Dah lah makan katak ,.nelalang, ulat..and so..on..!!
Tak lalu nak makan..!!!
Aku tanam jer..!!!

moazmar
07-02-2008, 08:56 PM
best bleh buat ubat kuat tu ...kata tok bathin laaaa

anoi1207
07-02-2008, 08:56 PM
ooo.. mana la taukan.. macam ada kawan kita tu dok makan hehehe..

tornado5807
07-02-2008, 08:57 PM
Sapa dia..sapa dia...!!!??

anoi1207
07-02-2008, 08:58 PM
aku pernah bela ikan keli kat umah ...waktu kecik2 dulu .....time takde lauk aku goreng jeeee ikan keli ....sedap sedap


moazmar kata tadi :19:

tornado5807
07-02-2008, 09:00 PM
Muahhhhhhhhhhh!!!
Uwekkkkkkkkkkkkkkk!!! ..........

anoi1207
07-02-2008, 09:00 PM
tak dapat ku bayangkan hehehe.. dah la nak sembelih ikan kesayangan plak tu

ArericH
07-02-2008, 09:46 PM
bela ikan dlm akuarium.. aku takut kucing2 kat umah aku trjun dlm akuarium..:71:

boy85
07-02-2008, 10:03 PM
arerich,ko bela kucing ape?(off topic sat..)

ArericH
07-02-2008, 10:07 PM
kucing tempatan... ada dlm 4 ekor.. time makan da jadi 10 ekor... :D

boy85
07-02-2008, 10:17 PM
uik...lg 6 mne dtg..

ArericH
07-02-2008, 10:19 PM
kucing ntah mana2 tue... siang merayau.. time makan diorng datangla.. da kenyang cabut...

boy85
07-02-2008, 10:22 PM
siap tau time mkn ek..

ArericH
07-02-2008, 10:25 PM
da diajor da.. time makan skali sehari... pas maghrib binatang2 tue da tnggu kat dpan pintu umah... mau makan.. huhuhuhuhu

boy85
07-02-2008, 10:28 PM
ko bg mkn nasi ke..

tokjanggut
07-02-2008, 10:47 PM
tempat aku dulu2 arowana silver sepanjang 3inci Rm50.
pearl 4inci Rm80.
emas 4-5 inci Rm150 - Rm250

Tapi ni harga 10 tahun lalu...

Lupa pulak.. kelisa ni home alone... x leh campur dgn lain2 ikan. kadang2 ikan yg makan lumut(ikan lumut) yg ada duri tu pon dia telan!

Lupa lagik(da lama x bela ikan) kelisa ni suka lompat2 kalau gelap, so tutup akuarium anda rapat2!

betul tu bro... aku dulu ada bela ikan arwana silver, dari besau jari telunjuk sampai leba tapak tangan.... ada satu ari tue mak aku nak bagi makan... bukak tutup aqrium besau sangat..... ikan tu tekejut melompat sampai ke dapurr.... naseb baik tak masuk kuali trus:D
ikan tu luka.... mak aku tak bagi tau... pas sehari luka dah kena kuman... abes mati ikan aku.... urmmm..
la nie aku bela ikan sungai jerr...... patin seko, puyu 2 eko, anak talapia merah 10 eko... murah jerr 10 eko singgit jerr.....pasnie buleh buat jual:64::64:

tokjanggut
07-02-2008, 10:50 PM
ooo.. kalau pakai yang bermotor pun cepat keruh jugak ke? tapi nak beli seko mahal la.. kalau mati tak ke haru

la carik la anak dia.... besau2 jari telunjuk..... carik sepisis yang murah dulu... arwana silver dlm rm30 jeee.... jgn la amek golden arwana... beriban harge....:64:

anoi1207
08-02-2008, 10:51 AM
la carik la anak dia.... besau2 jari telunjuk..... carik sepisis yang murah dulu... arwana silver dlm rm30 jeee.... jgn la amek golden arwana... beriban harge....:64:

yang arowana kecik tu around RM30 je ek.. bleh try.. akuarium aku dah ada ikan lain la. nak buat partition nanti dia lompat masuk sebelah.. abis dia tibai ikan kapi aku plak..

lepas tu, ada orang cakap yang jenis bleh tukar-tukar colour tu yang jenis apa?

nissC20
08-02-2008, 12:04 PM
betul tu bro... aku dulu ada bela ikan arwana silver, dari besau jari telunjuk sampai leba tapak tangan.... ada satu ari tue mak aku nak bagi makan... bukak tutup aqrium besau sangat..... ikan tu tekejut melompat sampai ke dapurr.... naseb baik tak masuk kuali trus:D
ikan tu luka.... mak aku tak bagi tau... pas sehari luka dah kena kuman... abes mati ikan aku.... urmmm..
la nie aku bela ikan sungai jerr...... patin seko, puyu 2 eko, anak talapia merah 10 eko... murah jerr 10 eko singgit jerr.....pasnie buleh buat jual:64::64:

adeeh bro.. citer aku lagi haru pasal arowana silver ni..
lepas bela sekitar 4 bulan, ikan arowana silver aku tu dah sebesar 14-16 inci(agaknyer) panjang...

Satu malam tu.. blackout!:66::66::66:

Atas akuarium tu aku x tutup rapat... kat situ gak ikan ni lompat kuar...
Paling sedihnyer ikan tu kene sambar dek kucing kesayangan aku.
waaaaa...:20: dapat lauk paling mahal

anoi1207
08-02-2008, 12:06 PM
Satu malam tu.. blackout!:66::66::66:

Atas akuarium tu aku x tutup rapat... kat situ gak ikan ni lompat kuar...
Paling sedihnyer ikan tu kene sambar dek kucing kesayangan aku.
waaaaa...:20: dapat lauk paling mahal

wah mesti kucing ko tido lena malam tu hehehehe.. nak tanya sket, ikan kelisa tu sama ke dengan arowana? soli ar aku buta sket bab ikan kelisa ni. lepas tu, tak payah pasang moto & oksigen dia bleh idup ke? pasal ko cakap tadi blackout..

nissC20
08-02-2008, 12:17 PM
wah mesti kucing ko tido lena malam tu hehehehe.. nak tanya sket, ikan kelisa tu sama ke dengan arowana? soli ar aku buta sket bab ikan kelisa ni. lepas tu, tak payah pasang moto & oksigen dia bleh idup ke? pasal ko cakap tadi blackout..

arowana=kelisa
arowana silver antara yg termurah,kemudian pearl,green,red & paling mahal gold(hanya terdapat kat m'sia tau):41:
moto oksigen wajib pasang bro.

arowana ni mudah terkezut, apatah lagi klu gelap, sebb tu bila blackout, dia selalu lompat2.:67:

pernah terjadi (orang citer kat aku ler..) sorang ni bela arowana gold, ada yg offer sekitar 5 Ribu utk beli ikan tu..tapi dia x mau jual.
Satu masa time tu tempat aku problem dgn blackout sampai 2-3 hari...
ikan tu akhirnya mati sebb xder oksigen...:67:

anoi1207
08-02-2008, 12:20 PM
masalah jugak ek kalau black out.. kena pasang lilin dengan lampu suluh la macam ni. penakut jugak ikan ni rupanya ek. hmm kalau black out, sure moto tak jalan.. kalau lama-lama memang arwah jugak la ikan tu

nissC20
08-02-2008, 12:24 PM
masalah jugak ek kalau black out.. kena pasang lilin dengan lampu suluh la macam ni. penakut jugak ikan ni rupanya ek. hmm kalau black out, sure moto tak jalan.. kalau lama-lama memang arwah jugak la ikan tu
sekarang da ok.. dah ader moto oksigen yg guna bateri utk kemungkinan blackout :67:

anoi1207
08-02-2008, 12:28 PM
ooo.. menarik tu. dl bro bela berapa lama? cepat tak ikan tu membeso? berapa kos sebulan nak bela ikan tu?? berminat ni

nissC20
08-02-2008, 12:49 PM
ooo.. menarik tu. dl bro bela berapa lama? cepat tak ikan tu membeso? berapa kos sebulan nak bela ikan tu?? berminat ni

time ikan arowana ni masih kecik sebesar jari kelingking, bagi makan cacing halus, jgn bagi makanan yg kasar takut tercekik pulak..
try tanya kat kedai ikan, cacing ni jenis frozen(sejuk beku)

bila ikan tuh dah mula membesar leh bagi makan yg kasar sikit.(makanan ikan)
time ni kalau nak ikan tu cepat membesar aku cadangkan bagi makanan yg berprotein tinggi mcm ulat( aku lupa nama ulat tu.. warna perang emas...)

aku dulu bila ikan da mula membesar & kos makanan ikan ni terlalu tinggi, aku tangkap ikan2 kecil kat sungai & letak kat perigi terbiar, bila aku nak bagi makan arowanan ni, aku tangkap balik je ikan2 kecil dalam perigi terbiar tu..)

kesimpulannya, kos adalah murah, tapi kalau nak tumbesaran ikan ni x terbantut & punya sisik yg cantik & berkilat, ko kena bagi makanan berkhasiat tiap2 hari..:67:

anoi1207
08-02-2008, 12:53 PM
lepas tu kena kasi makan berapa kali sehari. member aku dl dia bagi makan lipan supaya sisik lawa. tapi rasanya macam seminggu sekali je. tak kebulur ke ikan tu nanti?

nissC20
08-02-2008, 01:03 PM
time ikan tu masih kecik, bagi makan cacing halus tu jer(or lain2 makanan yg sesuai).. 1 hari 3 kali kot? ko leh nampak perut ikan tuh membonjol kalau dah kenyang...tapi jgn sampai tercekik tau!

bila dah besar, ko bebas nak bagi makan makanan kasar yg lain mcm lipan,katak,ikan2 kecil etc (jgn bagi ikan berduri sudah ler..takut senak pulak perut ikan tu)...:67:

http://i259.photobucket.com/albums/hh318/nissc20v2/ikan/silver-arowana-2.jpghttp://i259.photobucket.com/albums/hh318/nissc20v2/ikan/silver-arowana-7.jpg

anoi1207
08-02-2008, 01:06 PM
caya la.. gud info. siap ada gambo lagi. rasanya cukup dah input ko kasi dekat aku untuk membela seekor kelisa hehe..

anoi1207
08-02-2008, 02:03 PM
alamak... lupa nak tanya. kalau aku tak bagi makan ikan kelisa tu selama seminggu ke, 2 minggu ke? dia mati tak? takut aku kena out station or balik kg lelama je?

anoi1207
05-03-2008, 08:26 PM
korang, help me.. aku bela ikan kapi, ada la dalam 13 ekor.. masalahnya air dia cepat kuning ar. apsal ek.. aku tak letak batu pun dalam akuarium tu.. just letak benda alah penyedut kotoran je...

aku kena tukar air 2 minggu sekali.. ke normal tu?

nissC20
05-03-2008, 08:31 PM
alamak... lupa nak tanya. kalau aku tak bagi makan ikan kelisa tu selama seminggu ke, 2 minggu ke? dia mati tak? takut aku kena out station or balik kg lelama je?

kalau ikan tu dah besar memang boleh idup lagik(agaknyer).. tapi aku x pernah test...:106:

anoi1207
05-03-2008, 08:33 PM
kalau ikan tu dah besar memang boleh idup lagik(agaknyer).. tapi aku x pernah test...:106:

kang kalau mati, haru la jawabnya.. menangis tak berlagu la

nissC20
05-03-2008, 08:37 PM
korang, help me.. aku bela ikan kapi, ada la dalam 13 ekor.. masalahnya air dia cepat kuning ar. apsal ek.. aku tak letak batu pun dalam akuarium tu.. just letak benda alah penyedut kotoran je...

aku kena tukar air 2 minggu sekali.. ke normal tu?

mungkin ko bagi makanan banyak sangat kot?:106:

cara no.2 ko leh tambah lebih banyak penyaring(span) kotoran dlm akuarium:106:

tapi utk air yg lebih bersih & jernih, aku (dulu ler) gunakan external penyaring kat luar..:67:

ni cara aku ler, lain2 member mungkin ada cara lain kot?:105:

anoi1207
05-03-2008, 08:39 PM
penyaring dekat luar tu, yang sedut ikut bumbung akuarium kan.. hmm aku rasa aku bagi makan banyak sangat kot.. kalau bagi makan sekali sehari tak pe ke? kang dosa plak aku seksa binatang

nissC20
05-03-2008, 08:48 PM
penyaring dekat luar tu, yang sedut ikut bumbung akuarium kan.. hmm aku rasa aku bagi makan banyak sangat kot.. kalau bagi makan sekali sehari tak pe ke? kang dosa plak aku seksa binatang

yerr.. atas bumbung tuh.. ko tambah/lapik jer banyak2 span/penyaring kat atas tu. insya allah air x keruh..
tapi span ni kene basuh gak ler, takut jadi tempat virus membiak pulak..:)

pasal makanan tu agak2 ler sukatan & bilangan ikan yg ko bela..
1 hari 1 kali mkn mana cukup bro...kebulor pulak ikan2 tu..:67:

anoi1207
05-03-2008, 08:52 PM
yerr.. atas bumbung tuh.. ko tambah/lapik jer banyak2 span/penyaring kat atas tu. insya allah air x keruh..
tapi span ni kene basuh gak ler, takut jadi tempat virus membiak pulak..:)

pasal makanan tu agak2 ler sukatan & bilangan ikan yg ko bela..
1 hari 1 kali mkn mana cukup bro...kebulor pulak ikan2 tu..:67:


oo.. aku bagi pagi n malam..

ikan aku ni, asal nampak aku balik je, mula la tergedik2 dekat akuarium.. aku pun bagi la makan seround.. tapi dia bukan makan sangat pun. eksen je lebih..

tadi aku dah lapik dua penapis dia. mintak2 la lepas ni air di selalu jernih..

faza
12-03-2008, 08:50 PM
sape pernah bela ikan toman dalam akaurium? haruan pun sape pernah bela...
ikan ni jenis lasak...ekstrem condition die bule tahan..

anoi1207
15-03-2008, 03:07 PM
sape pernah bela ikan toman dalam akaurium? haruan pun sape pernah bela...
ikan ni jenis lasak...ekstrem condition die bule tahan..

hmm.. ko bela ke faza? ko bagi makan apa??

aku sedih.. ikan kapi aku tinggal 2 eko je.. lain sema mati sebab aku terlupa letak anti klorin huhuhuh....

kimmy_ky
15-03-2008, 03:19 PM
ikan yang aku bela sekarang ialah

* red & purple parrot... - tinggal 7 ekor jer sbb ada yg mati lemas,mati ngada2 dgn mati kena sepit udang

*ikan lampam - yg putih keemasan tu sekor
*ikan tiger balm - dulu 5 ekor skg dh jd 4 ekor sbb sekor dh kena mkn dgn lampam

dulu aku penah bela arowana silver and yellow tail

*silver arowana - mati sbb asik kena attack dgn yellow tail
*yellow tail arowana - mati masa umur 8 bulan panjang 1 kaki sbb keracunana makanan (termakan lipas beracun..huhuu..durjana punya lipas!)
*ikan DBKL - pun mati sbb asik kena belasah dgn yellow tail
*puyu - pun penah bela..tp died sbb yellow tail gak
*ada beberapa lagi jenis ikan yg aku bela..tp dah x igt jenis aper ntah

http://i220.photobucket.com/albums/dd210/kimmy_ky/DSC00251.jpg
ni ler arowana aku yg dh jadi legend tu...

red & purple parrot aku mkn pelet khas utk dia laa..supaya kaler dia lebih cantik..

kimmy_ky
15-03-2008, 03:22 PM
oo.. aku bagi pagi n malam..

ikan aku ni, asal nampak aku balik je, mula la tergedik2 dekat akuarium.. aku pun bagi la makan seround.. tapi dia bukan makan sangat pun. eksen je lebih..

tadi aku dah lapik dua penapis dia. mintak2 la lepas ni air di selalu jernih..


kena tgok gak jenis filter yg ko pakai..lagi satu, ada satu ubat yg putih2 tp lembut tu..leh taruk setiap kali tukar air..tp bukan letak dlm air terus..ada cara nya

ArericH
15-03-2008, 03:28 PM
aku x reti bela ikan.. kalo bela kompom mati.. huuhuhu.. bela kucen ajerla...huhuhu

lopaque
15-03-2008, 04:16 PM
eh sejak bile plak ade thread nih....haha...nih sememangnya hobi pertama aku selain daripada membela kucing dan photography...kalo nak diciter bela ikan nih dan beribu-ribu duit aku habis sejak aku sekolah rendah lagi, aku nih ikut perangai ayah aku suka bela ikan eksotik...mcm2 ikan aku pnah bela dari kecik, mak aku kate aku jadi mcm nih sbb terkenan, dulu kecik2 masa ayah aku cuci akuarium ikanmas dier, aku terbunuh sekor ikan dier dan mak aku gorang bagi aku mkn, tuh yg smpai skrg terkenan bela ikan. stakat nih aku ade 5 buah akauarium yg sememangnya aku takkan biarkan ia kosong...tetapi sejak aku keje kat KL nih ikan aku byk yg terjaga sbb ayah aku pun sbuk keje...skrg nih yg tinggal hanya 3 ekor Oscar albino (african chichlid), 1 ekor Red Arowana, 5 ekor Red Blood Parrot, 30 ekor tiger balm dan beberapa ekor ikan dari spesis synodontis eupterus (rare spesis)...aku nih boleh gak la dikatakan hard core pasal bela ikan nih..sampaikan dulu kluar dating ngan awek pun byk g kedai ikan dulu...hahahaha....tak caya tanye ayam....haha buduh siol..

* sape minat hobi bela kucing pun boleh ngam ngan aku...hehe

lopaque
15-03-2008, 04:20 PM
alamak... lupa nak tanya. kalau aku tak bagi makan ikan kelisa tu selama seminggu ke, 2 minggu ke? dia mati tak? takut aku kena out station or balik kg lelama je?

ko tak payah risau, kalo ko jenis outstaion semingu, just ko beli anak ikan atau udang dlm singgit dan just lepaskan smua dlm akuarium tuh, tapi cara nih ada kelemahan dier jugak dan ko takleh wat selalu kerana ia boleh mencacatkan mata arowana ko...

kimmy_ky
15-03-2008, 04:21 PM
lopak..ko dah penah pegi kedai ikan kt shah alam tu??

alaa..yg sebelah wet world tu..
aku sebulan sekali mesti pegi..klu x beli apa2 pun...aku jln2 tgok arowana..so tgh kumpul duit tabung nk beli red arowana nih...

klu mati jugak kali ni..aku pencen...hehehehe

kimmy_ky
15-03-2008, 04:22 PM
ko tak payah risau, kalo ko jenis outstaion semingu, just ko beli anak ikan atau udang dlm singgit dan just lepaskan smua dlm akuarium tuh, tapi cara nih ada kelemahan dier jugak dan ko takleh wat selalu kerana ia boleh mencacatkan mata arowana ko...


mata jd terkelepek ke bawah kan??

klu bg mkn cengkerik pun arowana jd cepat besar gak..penuh berselera aku tgok..pon ada terasa nk mkn cengkerik gak..:105:

lopaque
15-03-2008, 04:32 PM
lopak..ko dah penah pegi kedai ikan kt shah alam tu??

alaa..yg sebelah wet world tu..
aku sebulan sekali mesti pegi..klu x beli apa2 pun...aku jln2 tgok arowana..so tgh kumpul duit tabung nk beli red arowana nih...

klu mati jugak kali ni..aku pencen...hehehehe

xian leng ke..?? hehe kat BP pun ade..aku kalo blik BP confirm pegi punyer..hahaha

kimmy_ky
15-03-2008, 04:34 PM
a'ah..xian leng...

kimmy_ky
15-03-2008, 04:35 PM
dia punya office kt batu pahat kan..huhuhu..showroom sana besar gak ker? ada mcm kt shah alam tu? or lg besar..??

lopaque
15-03-2008, 04:37 PM
lebih kurg la..cuma shah alam ada besar skit...tapi BP office besar dan kilang dier wat aksesori...

kimmy_ky
15-03-2008, 04:39 PM
BP pun ada mini zoo aquarium gak ker?

lopaque
15-03-2008, 04:41 PM
yup ade...diorg byk kelaskan ikan ikut spesis...

anoi1207
15-03-2008, 04:47 PM
idup balik thread ni hehehe.. wah dasat ar korang bela ikan arowana.. aku teringin jugak. tapi takut mati je.. bini aku cakap tangan aku panas. banyak dah ikan aku mati huhuhuhuhuhu :20:

kimmy_ky
15-03-2008, 04:50 PM
idup balik thread ni hehehe.. wah dasat ar korang bela ikan arowana.. aku teringin jugak. tapi takut mati je.. bini aku cakap tangan aku panas. banyak dah ikan aku mati huhuhuhuhuhu :20:


arowana ni ada teknik2 tertentu nak bela..

air dia..
makan..ada arowana leh dok skali dgn spesis lain or spesis yg sama..ada gak arowana yg pantang share aquarium dgn makhluk lain..

mcm late arowana aku tu lerr...:20::20:

anoi1207
15-03-2008, 04:53 PM
arowana ni ada teknik2 tertentu nak bela..

air dia..
makan..ada arowana leh dok skali dgn spesis lain or spesis yg sama..ada gak arowana yg pantang share aquarium dgn makhluk lain..

mcm late arowana aku tu lerr...:20::20:

tu la.. kalau murah ok jugak.. aku bela ikan ni sebab rasa tenang je.. balik umah tgk dia tergedik2 depan cermin sambut aku balik..

p/s: dl, kucing dekat umah aku, tiap kali mak aku pegi n balik keja, mesti dia orang akan sambut.. ai binatang lagi cerdik/sopan rupanya

kamelia
15-03-2008, 05:53 PM
macamana nak usahakan ternakan ikan keli secara besar besaran ....aku ada 10 tangki terpakai ..boleh guna keeee .? macamana nak dapatkan benih ikan ..tu ?

ko leh gi jab. pertanian yg terdekat dgn daerah ko tinggal. mereka akan beri khidmat nasihat dan pinjaman, juga benih ikan yg diberi olh jbt perikanan dan juga pasarannya.

selepas 4 atau 6 bulan aku x pasti ikan2 tu dah bleh dijual.

jabatan akan memberi pijaman dgn syarat ko dah mula ternakan dulu.

Ada diswatakan. sykt tu ambil semua ikan yg dah bleh dipasarkan.
klo hrga ikan ternakan tu 10k dia akan beri ko 5k sja bersih.

Ada kwn2 ku yg berjaya. aku gak dpt info dri kwn kat jbt pertanian.

abu-G
17-07-2009, 04:35 PM
Dah kat 1 tahun thread nie senyap.... ada cerita/gambo terbaru???


eh sejak bile plak ade thread nih....haha...nih sememangnya hobi pertama aku selain daripada membela kucing dan photography...kalo nak diciter bela ikan nih dan beribu-ribu duit aku habis sejak aku sekolah rendah lagi, aku nih ikut perangai ayah aku suka bela ikan eksotik...mcm2 ikan aku pnah bela dari kecik, mak aku kate aku jadi mcm nih sbb terkenan, dulu kecik2 masa ayah aku cuci akuarium ikanmas dier, aku terbunuh sekor ikan dier dan mak aku gorang bagi aku mkn, tuh yg smpai skrg terkenan bela ikan. stakat nih aku ade 5 buah akauarium yg sememangnya aku takkan biarkan ia kosong...tetapi sejak aku keje kat KL nih ikan aku byk yg terjaga sbb ayah aku pun sbuk keje...skrg nih yg tinggal hanya 3 ekor Oscar albino (african chichlid), 1 ekor Red Arowana, 5 ekor Red Blood Parrot, 30 ekor tiger balm dan beberapa ekor ikan dari spesis synodontis eupterus (rare spesis)...aku nih boleh gak la dikatakan hard core pasal bela ikan nih..sampaikan dulu kluar dating ngan awek pun byk g kedai ikan dulu...hahahaha....tak caya tanye ayam....haha buduh siol..

* sape minat hobi bela kucing pun boleh ngam ngan aku...hehe

Any update???


lopak..ko dah penah pegi kedai ikan kt shah alam tu??

alaa..yg sebelah wet world tu..
aku sebulan sekali mesti pegi..klu x beli apa2 pun...aku jln2 tgok arowana..so tgh kumpul duit tabung nk beli red arowana nih...

klu mati jugak kali ni..aku pencen...hehehehe

Any update???

theviper
17-07-2009, 05:50 PM
aku dulu bela ikan lage je.tp aku bela ikan lage yg ekor kontot tu.bukan yg ekor panjang2 tu.
dulu aku beli sbb nk bg lawan ngn ikan mmbe2 aku.cth klu nk bg ikan aku menang, aku xbg ikan aku tu mkn 3 hari sblm perlawanan.

heheheheh sekali bile time lawan, phm2 je la..kne pulak klu lawan ngn ikan ekor panjang tu.abis kontot dikerjekan ikan aku tu.:D:D:D

tp tu dulu la...skang xde dah...kesian lak nk laga2kan binatang ni...


mmmm, abg aku lak dulu ade bela ikan barah otak.ala, ikan flower horn tu la...
di ade bela dua ekor dr kecik sampai le beso.pas dh beso, dua2 ekor ikan tu mati.

so skang dh xde bela2 ikan ni...

niqiuez_88
17-07-2009, 05:59 PM
me bela ikan kap jepon..hehe...beli 2 rggit 1 ekor..mase kecik ag...
ada lam 12 ekor sume...

dah 2 thun me bela...dah besar sekarang..

http://www.liveaquaria.com/images/categories/product/p-89631-ast-imp-koi.jpg

abu-G
17-07-2009, 06:49 PM
me bela ikan kap jepon..hehe...beli 2 rggit 1 ekor..mase kecik ag...
ada lam 12 ekor sume...

dah 2 thun me bela...dah besar sekarang..

http://www.liveaquaria.com/images/categories/product/p-89631-ast-imp-koi.jpg

Nie gambo ikan ko ke???

Aku ada 1 balang besar, dalam ada 13 ekor puyu saiz setengah inci ke 1 setengah inci. 1 balang kecik, dalam ada 10 ekor anak guppy baru lahir saiz lebih kurang 1cm. 1 akuarium 2 setengah kaki, dalam ada pelbagai ikan kecik2. Kat dlm tu ada 22 ekor neon tetra (ye ke?? entah laaa... tp banyak laa..), 1 pasang guppy dewasa(parent baby guppy aku..), 2 ekor mpaj(coz aku duduk area keramat), 10 ekor ikan lut-sinar (entah ape nama ntah), 1 ekor ikan yg aku x tau namanya(warna merah, ekor panjang - 9 dah ji'un), 1 tunggul kayu, puluhan batu besar, ratusan batu kecik, 3 pokok hiasan plastik, 1 rumah batu, 2 mangkuk utk ikan main sembunyi2 dan x ketinggalan 1 pam..:D:D

nissC20
17-07-2009, 07:02 PM
me bela ikan kap jepon..hehe...beli 2 rggit 1 ekor..mase kecik ag...
ada lam 12 ekor sume...

dah 2 thun me bela...dah besar sekarang..

http://www.liveaquaria.com/images/categories/product/p-89631-ast-imp-koi.jpg
masa mula2 tengok ikan kap ni aku heran.. apasal letak kat besen?:confused:
org jepun time urusan jual beli pun letak kat besen :71::71:

so datang la kawan aku ni.. dgn selamba dia cakap..
ikan kap ni paling cantik klu tengok dari atas, tu sebb letak kat besen :71::71:

abu-G
18-07-2009, 10:00 AM
ni gambo akuarium aku...

http://pic.leech.it/i/3f007/2efab791307200917.jpg


http://pic.leech.it/i/a5da2/6f0a9a1b1307200917.jpg

niqiuez_88
18-07-2009, 10:04 AM
huhu..tuh gmbor hiasan jerk..
ala lam akuarium aku...kat kg..

sharksuke
18-07-2009, 02:12 PM
lam akuarium ada 5 ekor ikan gupi.
lam kolam ada 20 talapia + 10 puyu + 10 keli
hobi ayah aku time lapang.

abu-G
18-07-2009, 03:34 PM
lam akuarium ada 5 ekor ikan gupi.
lam kolam ada 20 talapia + 10 puyu + 10 keli
hobi ayah aku time lapang.

Kasi up la gambo brooo....:5::5:

sgv_888
18-07-2009, 03:49 PM
dulu aku bela ikan kekek ..tapi mampus ...aku bela ....aruawana ..mampus ...aku bela ikan gupy ...mampus ..last sekali aku bela jentik jentik ...hidup tak yah beri makn idupppp ...
bahaya nie kena report jabatan kesihatan ni...

aliaman
18-07-2009, 11:18 PM
nnti aku snap pic kolam ng kolah ikan kt umh aku ni..

popo2u
19-07-2009, 02:17 PM
HIiii....aq pun minat juga bela ikan nie. aq cadang nk bela ikan mas. tapi tak reti cam na nk bela dalam aquarium. bole tolong ajar cikit... apa perlu selain aquarium n filter...cam na nak jaga...tq babe....:omg:

abu-G
20-07-2009, 08:39 PM
HIiii....aq pun minat juga bela ikan nie. aq cadang nk bela ikan mas. tapi tak reti cam na nk bela dalam aquarium. bole tolong ajar cikit... apa perlu selain aquarium n filter...cam na nak jaga...tq babe....:omg:

Senang jee... ikan mas nie nak kena air yang bersih, makan jangan over..
tuk starting ko leh try ngan saiz 2 atau 2 setengah kaki.. letak overhead filter 1. Oxygen secukup rasa... masa nak setup air tu, ko jangan lupa bubuh anti klorin ngan garam warna biru.. kalu dpt air natural lagi bagus, x yah bubuh ubat... Utk tambah ilmu leh layari :-

KakiPancing.Net View topic - My Aquarium dan khas pada pembela ikan. (http://www.kakipancing.net/viewtopic.php?f=1&t=3181&start=75)
Newbies learning - types of arowana - Arofanatics Fish Talk Forums (http://www.arofanatics.com/forums/showthread.php?t=355155)<!-- google_ad_section_end --> <!-- / message --><!-- show awards --><!-- /show awards -->

<!-- controls -->http://www.ehoza.com/v4/forum/blueevolution/misc/progress.gif

juassehn9
12-09-2009, 07:05 AM
hhehe best gak yer kt cni..kte same hobi la..
aku bele ikan emas..jer..
1 ekor betina
3 ekor jantan.spisis biasa..
1 ekor betina spisis oranda..yg nih mahal skt hehehe..

sat aku apload gambar dia..
http://photos.friendster.com/photos/18/76/50566781/1_875246867l.jpg (http://www.ehoza.com/v4/forum/%3Ca%20href=)

ORANDA KESAYANGAN AKU HEHEHE gambar NI aku ambik tem buLan 2 ari 2...hehehe

http://photos.friendster.com/photos/18/76/50566781/2_849046517l.jpg (http://www.ehoza.com/v4/forum/%3Ca%20href=)

ni pon dalan awal thn ari 2..

http://photos.friendster.com/photos/18/76/50566781/2_405135724l.jpg (http://www.ehoza.com/v4/forum/%3Ca%20href=)

HA NIH LA AKUARIUM AKU KT UMAH..YG ORANDA AKU X CAMPOR..JD AKU ADA 2 AKURIUM KT UMAH..COZ KALAU CAMPOR NTI HABIS ORANDA AKU KENE RESLING..COZ YG ORANDA 2 BETINA..HEHE ANAK DARA SUNTI LA KATE KAN HEHE::joget::::joget::::joget::

abu-G
13-09-2009, 11:56 AM
campurkan x leh ke bro? mane la tau kot beranak pinak nnt...

juassehn9
13-09-2009, 12:04 PM
campurkan x leh ke bro? mane la tau kot beranak pinak nnt...
x boleh bro....dia lain spisis...ikan emas yg spisis biasa 2 akan jelos tgok oranda yg ber ekor cantik n badan yg montel..nti habis dia keronyok ramai2..
pasal nk bg bertelor...aku dh buat dh..tapi yg biasa2 la..dh bertelur...benyak gile telor dia..sampai air dia jado kotor sagat..pas 2 banyak sgt...sampai semak mate aku tgok..aku bg2 kan jer anak dia kn org yg nk...::joget::::joget::::joget::

abu-G
13-09-2009, 12:21 PM
x boleh bro....dia lain spisis...ikan emas yg spisis biasa 2 akan jelos tgok oranda yg ber ekor cantik n badan yg montel..nti habis dia keronyok ramai2..
pasal nk bg bertelor...aku dh buat dh..tapi yg biasa2 la..dh bertelur...benyak gile telor dia..sampai air dia jado kotor sagat..pas 2 banyak sgt...sampai semak mate aku tgok..aku bg2 kan jer anak dia kn org yg nk...::joget::::joget::::joget::

wah.. best la ko... jadi breeder yee... camne ko tau dia nak bertelur??? kalu tgk perut nampak sama je buncit...

juassehn9
13-09-2009, 01:14 PM
wah.. best la ko... jadi breeder yee... camne ko tau dia nak bertelur??? kalu tgk perut nampak sama je buncit...

selalunyer kalau nk bezakan antara betina degan jantan...ko kene tgok ikan 2 dari atas...kalau ko tgok dri atas nampak ikan 2 ramping jer..haaa....yg 2 jantan..tapi kalau ko tgok dri atas nampak gemok jer perot dia atau nampak agak besar ..yg 2 betina ..coz perut besar nk menampung telor...lg 1..ikan emas nih dia mule bertelor dalam usia 8 bln...n berhenti bertelor dalam usia 2 thn....cm 2 lah lebih kurang yg aku tau...:D
:rockers:

lanzz
13-09-2009, 03:10 PM
Senang jee... ikan mas nie nak kena air yang bersih, makan jangan over..
tuk starting ko leh try ngan saiz 2 atau 2 setengah kaki.. letak overhead filter 1. Oxygen secukup rasa... masa nak setup air tu, ko jangan lupa bubuh anti klorin ngan garam warna biru.. kalu dpt air natural lagi bagus, x yah bubuh ubat... Utk tambah ilmu leh layari :-

KakiPancing.Net View topic - My Aquarium dan khas pada pembela ikan. (http://www.kakipancing.net/viewtopic.php?f=1&t=3181&start=75)
Newbies learning - types of arowana - Arofanatics Fish Talk Forums (http://www.arofanatics.com/forums/showthread.php?t=355155)<!-- google_ad_section_end --> <!-- / message --><!-- show awards --><!-- /show awards -->

<!-- controls -->http://www.ehoza.com/v4/forum/blueevolution/misc/progress.gif



aku nk add sket....aku baru beli ikan emas 6minggu lepas..alhamdullilah bertahan dan sihat smpai skrg....

cara penjagaan aku....aku pakai air tapis....then air2 aku biar takung selama 2-3hari...cm2 baru air mantop utk ikan..hehe....aku xpakai anticlorin..takut tersilap sukatan.....

then seminggu sekali air 2 tkar la 1/3....jgn tukar semua...stg ikan 2 xska rumah baru completely change 100%..ikan mas nie cerewet sket...hehe...

makanan 2...beli "King's Fish FOod" pn xpe...xkeruh air..sedap lak 2..aku dah test kat aku...::joget::::joget::

lanzz
13-09-2009, 03:13 PM
x boleh bro....dia lain spisis...ikan emas yg spisis biasa 2 akan jelos tgok oranda yg ber ekor cantik n badan yg montel..nti habis dia keronyok ramai2..
pasal nk bg bertelor...aku dh buat dh..tapi yg biasa2 la..dh bertelur...benyak gile telor dia..sampai air dia jado kotor sagat..pas 2 banyak sgt...sampai semak mate aku tgok..aku bg2 kan jer anak dia kn org yg nk...::joget::::joget::::joget::


bro...yg bertelur 2..spesis oranda atau yg biasa 2...??jeles tngok ko pnya bertelur..aku pnya xbertelur lagi...tp aku cmpur ngn ikan kapi...abis dia bunuh ikan kapi aku...cieet tul....

lanzz
13-09-2009, 03:49 PM
http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0013.jpghttp://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0004.jpg
nie pic ikan aku...sory xclear..pakai cam laptop je tngkp...::joget::
http://i710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/Picture0004.jpg (http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0004.jpg)

yg 2 ekor nie sama spesies ngn ikan bro juassehn9 (http://www.ehoza.com/v4/forum/members/19152.html) kowt aku rasa.....


http://i710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/Picture0015.jpg (http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0015.jpg)

yg tompok2 putih nie aku pn xtaw spesies apa...aku pakat main beli je..::joget::::joget::

http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0004.jpg
http://i710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/Picture0014.jpg (http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0014.jpg)

yg ikan paling atas nie garang sket..dia slalu tanduk ikan2 lain....sbb dia paling besar...


http://i710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/Picture0016.jpg (http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0016.jpg)

bro juassehn9 (http://www.ehoza.com/v4/forum/members/19152.html).....antara 4ekor nie..mna jantan mana betina ko rasa??
ader aku baca dlm forum..klu kepala dia bengkak besar...2 la jantan...betina nie kepala kurang naik sket...


http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0004.jpg%22%20target=%22_blank%22%3 E%3Cimg%20src=%22http://i710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/Picture0004.jpg%22%20border=%220%22%20alt=%22Photo bucket%22

abu-G
13-09-2009, 04:24 PM
bro juassehn9 (http://www.ehoza.com/v4/forum/members/19152.html).....antara 4ekor nie..mna jantan mana betina ko rasa??
ader aku baca dlm forum..klu kepala dia bengkak besar...2 la jantan...betina nie kepala kurang naik sket...





aku nak try jawab leh... ko tgk yg dpn itu lah betina dan dibelakang tulah jantan...::joget::::joget::

lanzz
13-09-2009, 04:45 PM
aku nak try jawab leh... ko tgk yg dpn itu lah betina dan dibelakang tulah jantan...::joget::::joget::




ko jgn abu-G..nie teori antalusia ko pakai nie....kang jadi makNyah ikan aku...::joget::::joget::


bro cntik la hiasan ko...kayu ngn pokok pasu 2 ko g cantas mana bro??
kayu 2 yg penting skali..hehehe

http://pic.leech.it/i/3f007/2efab791307200917.jpg

lanzz
13-09-2009, 05:40 PM
Nie die jenis2 goldfish yg aku jmpa....::joget::

Oranda Goldfish
http://www.fish-tank-guide.com/images/redcaporandagoldfish.jpg

http://www.petpig.com/fish/fish/Goldfish-Oranda-Red.jpg


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Orandagoldfish.jpg


BubbleEyes Goldfish

http://animal-world.com/encyclo/fresh/goldfish/images/BubbleEyeWFG_P1781_med.jpg

http://farm1.static.flickr.com/227/445926647_09b6b87945.jpg

VeilTailGoldfish

http://animal-world.com/forums/uploads/1243116719/gallery_0_10_17507.jpg


http://z.about.com/d/freshaquarium/1/0/O/K/goldfish26G.jpg

BlackMoorGoldfish

http://www.paulsaquariums.com/BLACK%20MOOR.jpg


http://www.bangkokaquarium.com/images/goldfish/Black%20Moor%20GoldFish.jpg

TelescopeGoldfish

http://www.goldfishutopia.com/images/dreamy.jpg



http://www.goldfishandkoiusa.com/images/goldiesandkoies/blk-telescope.jpg


PearlScale

http://www.aqualifefish.com/images/Pearlscalegoldfish.jpg

http://www.bryanbybeedesign.com/hubull/_images/Goldfish_Pearl_Scale.jpg

RyukinGoldfish

http://2.bp.blogspot.com/_0Js4q23LxSc/SLAojtSJOLI/AAAAAAAAALk/5xKwPxsFAbI/s320/ryukin+goldfish.jpg

http://jawsthafish.files.wordpress.com/2009/04/582px-goldfish_ryukin2.jpg

Jikins Goldfish

http://www.geocities.com/Tokyo/Towers/6309/jikin1b.gif

http://www.geocities.com/Tokyo/Towers/6309/jikin1c.gif

pari-pari
13-09-2009, 06:07 PM
penah gak bela ikan...ikan emas 2 ekor...dlm akuarium bulat yg cam pasu bunga tuh...
batu2 dlm tu..siap kutip kt sg.jelai lgi..
tapi..bile time balik kg..xde org nk jage(bg makan n tukar air)..
last2 mati sumer..

tpi org ckp ikan emas tak tahan lasak..betol ker..??
igt nk beli ikan laga jer la..senang skit nk jage kot..

juassehn9
14-09-2009, 12:12 AM
bro...yg bertelur 2..spesis oranda atau yg biasa 2...??jeles tngok ko pnya bertelur..aku pnya xbertelur lagi...tp aku cmpur ngn ikan kapi...abis dia bunuh ikan kapi aku...cieet tul....

yg spisis biasa 2 yg bertelur..yg spisis oranda 2 aku beli seko jer..coz mahal huhuh tapi kalau kt malaysia x tau la aku baper haga dia...lg pon skg nih susah nk carik ikan jantan...kebanyakan ikan yg ader kt kedai2 semuanya betina.....akhir zaman wehhhh.....

juassehn9
14-09-2009, 12:28 AM
http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0013.jpghttp://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0004.jpg
nie pic ikan aku...sory xclear..pakai cam laptop je tngkp...::joget::
http://i710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/Picture0004.jpg (http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0004.jpg)

yg 2 ekor nie sama spesies ngn ikan bro juassehn9 (http://www.ehoza.com/v4/forum/members/19152.html) kowt aku rasa.....


http://i710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/Picture0015.jpg (http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0015.jpg)

yg tompok2 putih nie aku pn xtaw spesies apa...aku pakat main beli je..::joget::::joget::

http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0004.jpg
http://i710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/Picture0014.jpg (http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0014.jpg)

yg ikan paling atas nie garang sket..dia slalu tanduk ikan2 lain....sbb dia paling besar...


http://i710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/Picture0016.jpg (http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0016.jpg)

bro juassehn9 (http://www.ehoza.com/v4/forum/members/19152.html).....antara 4ekor nie..mna jantan mana betina ko rasa??
ader aku baca dlm forum..klu kepala dia bengkak besar...2 la jantan...betina nie kepala kurang naik sket...


http://s710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/?action=view&current=Picture0004.jpg%22%20target=%22_blank%22%3 E%3Cimg%20src=%22http://i710.photobucket.com/albums/ww105/sitisarahsaleh/Picture0004.jpg%22%20border=%220%22%20alt=%22Photo bucket%22
ussssssss susah bro nk bezakan coz gambar x terang..cm nih broo ko bezakan sndri la bro...ko tgok ikan 2 dri atas..pas 2 ko tgok yg mana lg gemok perot dia..ha yg 2 betina kalau yg slim lg ramping 2 jantan..lg 1 betina selalunya nampak pendek dri jantan..jantak panjang skt dri betina..
pasal benjol yg besar 2 x boleh nk caye gak..coz aku ader kawan dri indon dia pengusaha penternekan ikan akuarium kt indon..dia cakap benjol ikan oranda x boleh nk pastikan dia betina atau jantan coz..benjol akan besar kalau diberi makan yg berkhasiat....so x boleh nk bezakan jantan ngn betina degan benjol.....pasal tanduk menanduk 2 kan..ikan emas memang macam 2..aku punye pon same...nak2 taim bg makan...memang dorang suke main kejar2..agak2 nyer seronok dapat makan kot...:gelak guling::gelak guling::gelak guling:

lanzz
14-09-2009, 01:44 AM
ussssssss susah bro nk bezakan coz gambar x terang..cm nih broo ko bezakan sndri la bro...ko tgok ikan 2 dri atas..pas 2 ko tgok yg mana lg gemok perot dia..ha yg 2 betina kalau yg slim lg ramping 2 jantan..lg 1 betina selalunya nampak pendek dri jantan..jantak panjang skt dri betina..
pasal benjol yg besar 2 x boleh nk caye gak..coz aku ader kawan dri indon dia pengusaha penternekan ikan akuarium kt indon..dia cakap benjol ikan oranda x boleh nk pastikan dia betina atau jantan coz..benjol akan besar kalau diberi makan yg berkhasiat....so x boleh nk bezakan jantan ngn betina degan benjol.....pasal tanduk menanduk 2 kan..ikan emas memang macam 2..aku punye pon same...nak2 taim bg makan...memang dorang suke main kejar2..agak2 nyer seronok dapat makan kot...:gelak guling::gelak guling::gelak guling:

haa..xpe nnti aku kasi up pic jelas2 sket...hehe...
aku tngok yg putih semua perut besar..yg xder tompok putih semua perut jogging nie....

ikan sondol menyondol nie bahaya x bro??
sbb pakcik aku beli skali ngn aku..time aku call dia baru2 nie..dia ckp baru 2hari beli dah mati sekor..sbb sekor lagi gigit tangan dia...abis kiat..nk berenang pn dah jd cm terbang...:-D

lastly mati sekor 2...ikan mas nie garang gak...ader ape2 komen x bro pasal ikan mas yg serang ikan mas lain...klu aku aku syak dia berang sbb emas sekor 2 ader skandal ngn bini dia...tp xtaw laa
:)):)):)):)):))

lanzz
14-09-2009, 01:47 AM
yg spisis biasa 2 yg bertelur..yg spisis oranda 2 aku beli seko jer..coz mahal huhuh tapi kalau kt malaysia x tau la aku baper haga dia...lg pon skg nih susah nk carik ikan jantan...kebanyakan ikan yg ader kt kedai2 semuanya betina.....akhir zaman wehhhh.....


aku minat Telescop pnya model....blh skodeng org gak..kat cni xde jual dah...
bnyk kedai ikan dah tutup bankrupt....adesss

yg ikan oranda 2..kat cni rm3.00-rm7.00
tp xla besar sngt..saiz sederhana je...remaja katakan...::joget::

juassehn9
14-09-2009, 01:58 AM
haa..xpe nnti aku kasi up pic jelas2 sket...hehe...
aku tngok yg putih semua perut besar..yg xder tompok putih semua perut jogging nie....

ikan sondol menyondol nie bahaya x bro??
sbb pakcik aku beli skali ngn aku..time aku call dia baru2 nie..dia ckp baru 2hari beli dah mati sekor..sbb sekor lagi gigit tangan dia...abis kiat..nk berenang pn dah jd cm terbang...:-D

lastly mati sekor 2...ikan mas nie garang gak...ader ape2 komen x bro pasal ikan mas yg serang ikan mas lain...klu aku aku syak dia berang sbb emas sekor 2 ader skandal ngn bini dia...tp xtaw laa
:)):)):)):)):))
itu la..sebabnya ikan nih x boleh campor degan spisis lain..dia jelos....kalau nk selamat beli jer spisis yg same..sng nk jage....aku agak pakcik ko 2 beli lain2 spisis kot..2 yg begaduh 2..

juassehn9
14-09-2009, 02:02 AM
[quo= ikan oranda 2..kat cni rm3.00-rm7.00
tp xla besar sngt..saiz sederhana je...remaja katakan...::joget::wauuuu murah 2...kt sni yg dh kire sebesar 2 jari dh cecah le25 beb...murah 2....hahhhhh kt sini mahal2 la..x sabar aku nk balik malaysia nk habis cepat2 pas2 boleh la bele ikan kt malaysia pulak huhuhuh::joget::::joget:: ikan oh ikan...

lanzz
14-09-2009, 10:44 PM
ko dok indon ke bro...apasal ikan kat indon mahal sngt...xtergerak ke nk bela kelisa...kang dah power..blh jual harga keta kelisa...hehehe

juassehn9
14-09-2009, 11:27 PM
ko dok indon ke bro...apasal ikan kat indon mahal sngt...xtergerak ke nk bela kelisa...kang dah power..blh jual harga keta kelisa...hehehe
hahaha ko nih lanzz..dan2 aku kene dok indon..sebenarnye nk cakap aku indon la 2..huhuh:gelak guling: aku belajar g la..aku belajar kt egypt..yg pasal member indon 2 aku minat bele ikan hias jd kt malaysia x der lg forum khusus tok hibi bele ikan...tapi forum indon ader..jd aku masuk la forum indon..tapi bagus la dorang sume x sombong2 ...banyak la aku dapat dri forum 2..kalau ko rajin g la sgh sat kt sni(http://forum.o-fish.com (http://forum.o-fish.com/)) banyak yg ko boleh dapat kt c2...

tedung
05-10-2009, 04:51 PM
kat rumah aku skrg ada bela ikan lampam 5 ekor

lanzz
21-10-2009, 11:47 AM
sedih gler...ikan emas aku bela hampir 3bln dah mati....aku beli ikan emas jenis "VeilTailGoldfish" campur ngn oranda pnya...mna tahu dia gigit kulit ikan emas 2 smpai botak....aku ingat ikan mas aku kena penyakit ke hape...tension gler....
skrg ikan 2 aku biar dia dok sorang2 dia...dah jahat sngt.

musnah03
03-11-2009, 11:41 PM
aku bela kelah hijau ,ikan krai ngan ikan naga putih kalo ada modal pas ni nak masuk kelah merah plak

juassehn9
05-11-2009, 06:48 PM
aku bela kelah hijau ,ikan krai ngan ikan naga putih kalo ada modal pas ni nak masuk kelah merah plak
broooo haku nasihat kan baik jagan campor2.. takut nti putih mate bro..kalau nk bele jugak..beli lg 1 akuriun...


sedih gler...ikan emas aku bela hampir 3bln dah mati....aku beli ikan emas jenis "VeilTailGoldfish" campur ngn oranda pnya...mna tahu dia gigit kulit ikan emas 2 smpai botak....aku ingat ikan mas aku kena penyakit ke hape...tension gler....
skrg ikan 2 aku biar dia dok sorang2 dia...dah jahat sngt.
keh3..yg bro g campor wt hape..ikan nih dia x boleh campor dgn spisis lain..dia jelos ...bak kate org yg berpegalaman yg pernah haku tanyer...

lanzz
05-11-2009, 11:22 PM
bkn...kadang2 yg sama spesis pn xngam gak..nie aku campur ngn veiltail jenis lain..besar sket..tp ok je..dia xgaduh2..aku rasa diaorg berebut hak penjagaan awek nie...

susah gak nk paham sifat ikan nie..klu dia attack ikan 2....dia attack sekor 2 je...yg lain xattack....adekah diaorg bergaduh sbb dendam kerabat diraja...

niqiuez_88
05-11-2009, 11:36 PM
bkn...kadang2 yg sama spesis pn xngam gak..nie aku campur ngn veiltail jenis lain..besar sket..tp ok je..dia xgaduh2..aku rasa diaorg berebut hak penjagaan awek nie...

susah gak nk paham sifat ikan nie..klu dia attack ikan 2....dia attack sekor 2 je...yg lain xattack....adekah diaorg bergaduh sbb dendam kerabat diraja...


hahaha...sengal ko nih...

rizalhardi
27-01-2010, 01:22 AM
::huwarghhh::gua ingat lu bela ikan JAWS lagi baik dalam lu punya akuarium 2 kaki bro.........kita hamba ALLAH pun nak bebas ,ni pulak duk dalam kandang kaca..pikir2lah sendiri.

cyclon
31-01-2010, 09:36 AM
Ikan lain susah aku nak jaga. Aku suka bela ikan puyu je. Kalo aku lupa nak bagi makan seminggu pun masih hidup lagi. Tahan lasak ikan ni. Boleh tempis sihir orang...boleh jaga rumah... berbaloi.

hulkdogan
31-01-2010, 10:54 AM
bnyk gak ikan yg aku bela..paling bnyk ikan guppy dan ikan laga..flower horn pn ade..ikan angel ade 2 ekor..keli afrika 5kg ade sekor..ikan selat 3 ekor..ikan tilam 3 ekor..ikan bujuk sekor(dh mati)..ketutu sekor(ade cina dh beli,jual rm60)..ari tu ade pakcik nk bg arapaima merah 3 ekor tp aku xde akuarium..rugi betol::hentakkepala::

abu-G
01-02-2010, 12:10 AM
bnyk gak ikan yg aku bela..paling bnyk ikan guppy dan ikan laga..flower horn pn ade..ikan angel ade 2 ekor..keli afrika 5kg ade sekor..ikan selat 3 ekor..ikan tilam 3 ekor..ikan bujuk sekor(dh mati)..ketutu sekor(ade cina dh beli,jual rm60)..ari tu ade pakcik nk bg arapaima merah 3 ekor tp aku xde akuarium..rugi betol::hentakkepala::

tepek la gambo bro...

oneblack
29-06-2010, 03:32 PM
errmmm...best ni...

gua baru nak mula semula membela ikan...

buat masa skrg ni..dlm proses mententeramkan akuarium dulu...
baru arrange landscape dasar laut...hehehe...
ikan masih dalam proses pencarian...
ikan ape eh...akuarium saiz 2 kaki jer...
ada idea tak? ikan yg garang, makan anak ikan...